Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

İMKB neden bu kadar hızlı düşüyor?

08 Ağustos 2011, 00:00 - -

ABD’nin reyting notu düştü, Avrupa borç krizine çözüm bulamıyor, dünyanın yeni bir krize doğru sürüklendiği tahminleri yapılıyor. Piyasalara korku üstüne korku salınıyor… Parası olan altına koşuyor…
Üst üste gelen olumsuz söylentiler ve gelişmeler dünya borsalarında fırtınalar estirirken, İMKB’de kasırgalar patlıyor!
Peki neden?
Merkez Bankası faizleri aşağıya indiriyor. Daha da indireceği mesajını veriyor.
Enflasyon geriliyor. Ekonomi öngörülerin üzerinde büyüyor..
Faizler de bu gelişmelere paralele olarak aşağı geliyor.
Borcun, milli gelire oranına bakıldığı zaman belki de dünyadaki en iyi birkaç ülkeden biriyiz. Başbakan Erdoğan, “Bu sefer teğet bile geçmeyecek” diyor.
Eee o zaman borsa neden düşüyor? 
Piyasada herkes bu soruya yanıt arıyor, ama bulamıyor… Her kafadan bir ses çıkıyor. Basmakalıp öngörü ve tahminler tekrarlanıyor: “Cari açık yüksek. ABD’nin notu indi krizin ucu göründü…” Cari açık bugün mü yükseldi, ABD’nin notu indiyse neden bizim borsamız Dow Jones’tan fazla değer kaybetti? Endeks bir hafta içerisine 62 binden 53 binli rakamlara geldi. 9 bin puan… Yakında batanlar, kaçanlar, birbirini dolandıranlar bir bir ortaya çıkar…
Yazarımız Doğan Özdemir, 25 Temmuz’da , “Endeks 47 bin puana kadar gerileyebilir” diye yazdığında herkes büyük tepki göstermişti… Şimdi gelinen noktayı hep birlikte görüyoruz.
Neyse biz, “Borsa neden bu kadar sert düşüyor” sorusunun yanıtına gelelim.
İMKB’de düşüşün nedeni tabiî ki dış piyasalardaki gelişmeler ama dünya borsalarına oranla daha fazla düşmemizin iki nedeni var.
Birincisi; büyük hisselerde sert düşüş nedeniyle kredili malların çözülmesi ki, Cuma günü ve bugün temerrüt satışlarının arttığı gözleniyor. Kredili hisselerde marjlar daraldıkça aracı kurumlar hisse satıyor.
Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding’de kredili hisselerin satıldığı birkaç gündür kulislerde dile getiriliyor. Özellikle Ankaralı spekülatörün taşıdığı 120 milyon lot Doğan Holding hissesinin 50-60 milyonluk kısmının kredili olduğu ve bu düşüşte bu hisselerin çözüldüğü söyleniyor. Sadece Doğan Holding’te değil birçok büyük hissede benzer durum söz konusu. Bazı büyük yatırımcılar da batmamak için kredilerini kapatıyorlar. Ve bu durum düşüşün daha hızlı olmasını sağlıyor.
Hızlı düşüşün ikinci nedeni ise , İMKB’de hayata geçirilen yeni uygulama ile kimin alım-satım yaptığının görünmemesi.
Eskiden bu havalarda piyasanın önde gelen isimleri kendi aralarındaki network’ü hemen çalıştırır, kim hangi tahtada satış yapıyorsa birbirlerini bilgilendirirlerdi. Yani diyelim ki bir yabancı fon büyük bir hissede satış yapıyor, herkes anında birbirine haber verirdi ve büyükler altlara alım yazmazdı. Bugün bunu yapamıyorlar ve bu yüzden de yabancı rahat bir şekilde elindeki hisselerini satıyor. Şu ana kadar 3 milyara yakın bir yabancı çıkışı oldu.
Küçük yatırımcılar da bu durumdan rahatsız, yıllardır herkes hangi tahtada kimin sattığını anında gördüğü için ona göre pozisyon alabiliyordu. Bugün satışlarda sadece tahmin yapılabiliyor.
İşte bu yüzden İMKB diğer borsalardan daha hızlı düşüyor.
Peki geri çekilme devam eder mi?
Analistlerin tahmini 47- 48 bin puan seviyesi… Ama konuştuğum birçok büyük yatırımcı 'fiyatların çok ucuzladığını ve bu seviyelerden satış yapılmaması gerektiği' görüşünü savunuyor. Yabancıların da yakında piyasaya geri döneceği ve endeksin düştüğü gibi hızlı bir şekilde yukarı gideceği ‘borsacı tesellisi’ olarak dile getiriliyor… 
[email protected]

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)