Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hükümetten yeni adımlar gelecek

10 Ocak 2022, 11:55 - -

Enflasyonun yüksek seyri devam eden dolarizasyon eğilimi hükümetin yeni adımlar atmasına neden olacak. Seçim süreci parasal genişlemenin artmasına neden olurken enflasyonda yükseliş sürecek. Bu süreçte borsada yeni zirveler görülebilir.

Piyasalar için yüksek oynaklığın yaşandığı bir dönemdeyiz. Bu dönem devam edecek. Seçim sürecine girildiği için parasal genişlemenin arttığını görebiliriz.

Kur korumalı enstrümanın yanında yeni enstrüman setleri gündemde.

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; “Cari fazla ve büyüme. Hep birlikte bunları yaşayıp bunu da içselleştireceğiz. Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık Heterodoks politikalar var.” dedi.

Ortodoks Para Politikası nedir?
Ortodox para politkası, ekonomi alanında genel kabul görmüş görüşlere veya prensiplere bağlı olan uygulamalara denir.

Heterodox Para Politikası nedir?
Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılır. 

Parasal genişleme ve borsa
Parasal genişlemenin yaşandığı dönemde borsada enflasyon paralelinde alımların arttığı görülebilir.

Borsada 2000’in üzeri kalıcı olur mu?
BIST 100 Endeksi haftayı 2033 seviyesinden tamamladı. 8 günlük ortalama 20 günlük ortalamanın üzerine çıktı. Endeks güçleniyor. Her iki ortalamanın üzerindeki eğilim korundukça yükseliş sürecektir.

Borsada yükseliş eğilimini üç basit gösterge ile takip edebilirsiniz.
Bu göstergeler:
1) 8 Günlük ortalama
2) 20 Günlük ortalama
3) İşlem hacmi

8 günlük ortalama 20 günlük ortalamanın üzerine çıkarsa ve seyrini sürdürürse işlem hacmi de artış gösterirse yükseliş eğilimi güçlenir.

Bunu takipte olabilirsiniz.

Ortalamaların üzerinde kalındıkça pozisyonlar korunur.

Aynı eğilime altın ve dolar için bakalım…

Dolar için ortalamalara bakalım

Dolar yükselişini güçlendiriyor

Dolar kurunda da 8 günlük ortalama 20 günlük ortalamanın üzerine çıktı ve seyrini sürdürüyor. Bu nedenle Yükselişin devam etmesi beklenir.

Altının seyri

Altının Onsu ortalamaların altında. Bu durum zayıf seyre işaret eder. Gram altın alanlar dolar kurundaki hareketten dolayı pozisyonlarını koruyabilir. Altındaki asıl hareket ise ortalamaların üzerindeki bir harekette başlar. Unutulmamalı ki altın her dönemde yatırımcı dostu olmuştur.

Bu nedenle altın mutlaka izlenmeli.

Altın analistlerinin değerlendirmelerine bakıyorum:

Fon yönetim şirketi Fat Prophets'in analisti David Lennox, spot altın fiyatının bu yıl 2100 dolar seviyesini test edebileceğini öngörüyor.

Lennox bunu enflasyondaki yüksek ivmeye ve ABD Doları'nın altın fiyatını 2022'de daha yüksek fiyatlara yönlendireceğine inanmasına bağlıyor.

Altın 2100’leri görür mü?

Uzun vadeli grafiğine bakalım...

Altındaki yükselişin devam etmemesi için neden gözükmüyor. Sadece güçlü dirençlerin aşılmasına bağlı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)10 Ocak 2022 14:53

    Ya altın ve varlıklar FED nedenlerinden dolayı talep görebilir. dünya bu olaya iktisadi adımlarla benzer adımlar atarken, iç piyasada da insanların aynı yatırımları yapmasını nasıl engelleyebilirler ? ülkemizin dışında bir mevzudan dolayı talep oluşabilir. FED adımları 1 yıldan fazla sürecek ise, bu kadar uzun zaman zarfında kalıcı kontrol beklemek çok zor gibi ...