Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hizmet sektörü büyüyor

11 Aralık 2018, 09:39 - -

Yılın üçüncü çeyreğinde büyümede frene sert basıldı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 5,2, üçüncü çeyrekte yıllık 1,6 büyüdü. Bir önceki çeyreğe göre büyüme yüzde -1,1 oldu. Ekonomi küçülmeye başladı. Dördüncü çeyrekte hem yıllık hem de çeyreklik büyüme negatif gelecek. Fakat hizmet sektörü büyüyor.

Merakla beklenen büyüme verileri açıklandı. Yüzde 2 beklenen büyüme verisi yüzde 1,6 açıklandı. Yılın ilk çeyreğinden bu yana ivme kaybeden büyüme rakamları çeyreklik bazda bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 oranında küçüldü.

Büyümede yavaşlama bekleniyordu. Ancak gerçekleşen veriler bunun hızının yüksek olduğunu gösteriyor. Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre; tarım sektörü yüzde 1, sanayi sektörü yüzde 0,3 artarken inşaat sektörü yüzde 5,3 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörü yüzde 4,5 büyüdü. Büyüme, ağustos ayında Dolar/TL kurunda yaşanan şok dalgalanma ve iç talepteki yavaşlamanın etkisiyle üçüncü çeyrekte ivme kaybederek yüzde 1,6 olarak gerçekleşti.

Büyümenin ivmesi hızlı düştü
Yıllık bazda çeyreklik büyümelere baktığımızda 7 ve 5’ten sonra 1,6 ile çok sert bir düşüş yaşandığını görüyoruz.

Sektörel bazda bakıldığında inşaat, en erken krize giren sektör oldu ve üçüncü çeyrekte yüzde 5,3 oranında küçüldü. Sanayide ise büyüme yüzde 0,3’e kadar indi.

Güçlenen sektör, hizmet
Hizmetler sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 4,5 büyüdü.

Hizmet sektöründeki büyüme, gözlerin borsadaki hizmet sektörü şirketlerine çevrilmesine neden oldu. Yılbaşından bu yana kazandıran hizmet sektörü şirketlerinden ulusal endekslerde yer alan ve beklentisi olan iki şirket: Bim Mağazalar ve Türk Hava Yolları.

BİM Mağazalar
BİM Mağazalar güçlü hisse performansı ve mali yapısı ile yatırımcıların radarında yer alıyor. Oyak Yatırım, BİM için 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesinde bulunuyor. Credit Suisse, BİM için hedef fiyatını 6 Aralık’ta 65,65 TL'den 71,40 TL'ye yükseltti. Hissenin performansına baktığımızda; Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi’ndeki gerilemeye rağmen, BİM’in yükselişine devam ettiğini görüyoruz.
 

 
Türk Hava Yolları
Türk Hava Yolları'nın, Kasım 2018 döneminde toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 3,9 artışla 5,5 milyon oldu. Şeker Yatırım hisse için alım önerisinde bulunuyor. Kurum değerlendirmesinde Türk Hava Yolları payları için “12 aylık 20.45 hedef fiyat” öngörüyor. Şirket’in 2018 yılı sonunda faaliyetlerini yeni transfer merkezi ‘İstanbul Havalimanı’na taşımasıyla belirgin olarak artabilecek büyüme potansiyeli ile “al” önerisinde bulunuyor.

Hizmet sektöründe büyüyen şirketler yatırımcıların ilgi alanında olmaya devam edecek. Bu şirketler içerisinden BIST 100’de yer alan Türk Hava Yolları ve BİMAŞ ise hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların radarında yer alacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)