Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Hissenin performansı

05 Kasım 2018, 11:59 - -

Piyasalardaki hareketlerin dinamikleri günlük kapanışlarda ve bu kapanışların performanslarında yatıyor. Her gün hisse kazanımlarını izlerken kaçırılmaması gereken püf noktalar unutulmamalı.

Borsada performans, hisse senetlerinin verim gücünü gösterir. Hisse senetlerinin kapanış verileri günlük değişimleri ile yani değer artış ve azalışları ile izlendiğinde, günün öne çıkan hisse senetleri listelenir.

Günlük performansta pozitif yönde öne çıkan şirketler, o günün en fazla değer kazananlarıdır aynı zamanda. Günlük performansta negatif yönde öne çıkanlar ise o günün en fazla değer kaybedenleri.

Hisse senetlerinin performansları değerlendirilirken sadece genel bazda piyasanın seyri değil, endeks bazında da kazanımların incelenmesi gerekir. Böylece, piyasanın derinliği yüksek olan endekslerinde ve sektörlerindeki gelişim seyirleri günlük olarak takip edilmiş olur.

Günlük değer artışında ve azalışında öne çıkan bir hisse senedi, yatırımcı için günün dedektiflik döneminin başlamasını sağlar aynı zamanda. Şimdi bu hisseleri inceleme zamanıdır. Hisseler durup dururken en fazla kazandıranlar ya da kaybettirenler listesi içerisine girmez; bunun sebepleri vardır. İşte bu nedenle hisse senedi kapanışlarını ve günlük performansları sadece bir rakam olarak görmemeli. Bu rakamların ardında yatan nedenleri araştırarak, hareketin bir kaynağı olup olmadığı, dipte mi zirvede mi bu hareketin yaşandığı, hisseye ilginin hacimle desteklenip desteklenmediğini incelenmelidir.

Eğer hisseye ilgi olduğu tespit edilmişse… Daha derinlemesine bir analiz yapılabilir. Bu hisselere ilginin kaynağını görmek için yatırımcı adeta bir madene iner gibi harekete geçmelidir.

Günlük performanslar değerlendirilirken, aylık ve yıllık kazanımlar da göz önünde bulundurulmalı. Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalı (www.finnet2000.com), yardımı ile oluşturduğumuz hisse performans tabloları, uzun vadede getirileri ile öne çıkan şirketler arasından performanslarını 2018’de de devam ettiren şirketler olduğunu gösteriyor.

Günlük performansı ile öne çıkan hisse senetleri:

Haftalık performansı ile öne çıkan BIST 100 hisse senetleri:

Yıllık performansı ile öne çıkan BIST 100 hisseleri:

Son 5 yıl BIST 30 hisse performansları
Soda, 2013 yılından bu yana yatırımcısına sürekli kazandırdı.



Kaynak: www.finnet2000.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)