Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Hisselere 3 çarpanla değer biçmek

10 Eylül 2019, 13:44 - -

Sermaye piyasalarında hisse seçiminde, ilgili şirketin hedef değerini bulmada 3 çarpan öne çıkıyor. Bunların en önemlilerinden biri Fiyat Kazanç (F/K) oranı. F/K oranı işletmenin her 1 TL’lik hisse senedi başına düşen net karına karşılık yatırımcıların kaç TL ödemeye razı olduğunu gösteriyor. Yatırımın kaç yılda geri döndüğünü gösteren bir oran olan F/K oranı, ne kadar düşükse hisse senedinin prim potansiyeli o kadar yüksektir.

Firmanın piyasa defter değeri de önem taşıyor. Defter değeri özellikle bankacılık ve finansal hizmet veren sektörlerde ve yeni kurulmuş işletmelerde kullanılan bir çarpan. Bu yöntemle belirleyeceğiniz şirketin, defter değerine göre ucuz olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

Hisse Başına Kar (HBK) piyasa çarpanı, şirket karının hisse adedine bölünmesi ile bulunur. Hisse başına karlılığı gösterdiği için en önemli göstergelerden biridir. 

Borsa Bilgi Portalı Finnet 2000 (Finnet2000.com) internet sitesini kullanarak borsadaki şirketleri piyasa çarpanları göre inceledik. İşte yaptığımız piyasa çarpanları analizi ve sonuçları;

Hisse Başı Karı Yüksek BIST 30 Şirketleri 

BIST 30 şirketleri içerisinde PD/DD oranı ikinin ve F/K oranın otuzun altında olan hisse başı karı ise en yüksek olan şirket Pegasus oldu. Pegasus’un hisse başı kar oranı yüzde 6,99 iken PD/DD oranı yüzde 1,62 ve F/K oranı ise yüzde 9,06. Pegasus’u yüzde 5,58 hisse başı kar oranı ile Tekfen Holding ve yüzde 3,81 hisse başı kar oranı ile TAV Havalimanları takip ediyor. Aselsan, Koç Holding, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Koza Madencilik, Soda Sanayii, Ereğli Demir Çelik, Garanti BBVA, Arçelik, İş Bankası (C), Turkcell ve Vakıflar Bankası hisse başı kar oranı yüksek olan diğer BIST 30 şirketleri.

Hisse Başı Karı Yüksek BIST 100-30 Şirketleri

BIST 100-30 endeksi içerisinde PD/DD oranı ikinin ve F/K oranın otuzun altında olup hisse başı kar oranı en yüksek olan şirket ise Alarko GMYO. Alarko GMYO’un hisse başı kar oranı yüzde 20,9 olurken Alarko GMYO’yu 2,45 hisse başı kar oranı Ülker Bisküvi ve 2,36 hisse başı kar oranı ile Coca Cola İçecek takip ediyor. İndeks Bilgisayar, Kordsa Teknik Tekstil, Aksa Akrilik Kimya, Çemtaş, İskenderun Demir Çelik, İpek Doğal Enerji, Gözde Girişim, Vestel, Anadolu Cam, Trakya Cam, Göltaş Çimento ve Enka İnşaat listede kendilerine yer bulan diğer şirketler oldu.

Hisse Başı Karı Yüksek BIST Tüm-100 Şirketleri 

BIST Tüm-100 endeksi için oluşturduğumuz listede yer alan şirketler Çimbeton, Jantsa Jant Sanayi, Konfrut Gıda, Ege Gübre, Erbosan, Vestel Beyaz Eşya, Klimasan Klima, Marmaris Altınyunus, Alarko Carrıer, Borusan Mannesmann, Adana Çimento (B), Akiş GMYO, Yeni Gimat GMYO, Karel Elektronik ve Pergamon Dış Ticaret oldu.  Bu şirketler içerisinde PD/DD oranı ve F/K oranı en düşük olan şirket Akiş GMYO oldu. Akiş GMYO’nun PD/DD oranı yüzde 0,28 iken F/K oranı ise yüzde 1,32. Listede hisse başı karı en yüksek şirket ise 7,06 ile Çimbeton oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)