İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Hisselerdeki gizemli alıcı

05 Ağustos 2016, 11:00 - -

Geçtiğimiz haftalarda bizim piyasamızda çok büyük işlemler yapan ve piyasanın yönünü değiştiren “herif” kodu ile anılan bir yatırımcının varlığından bahsedilmişti. Bizdeki veri yayımlama sistemi herhangi bir şekilde şeffaf olmadığı için biz üzerinden zaman geçmiş olsa da bu alıcı kimdir nedir gibi sorulara hiçbir şekilde cevap alamayız.

Amerika ve diğer gelişmiş piyasalarda ise durum tam tersidir. Bilgi şeffaf bir şekilde ortadadır, herkes erişebilir. Bilgiye şeffaf bir şekilde erişim de otomatik denetimi beraberinde getirir.

Bizde ekranda alıcı satıcı görünmez, takas ekranları neredeyse kapandı, 13-F olarak adlandırılan Amerika’dakine benzer bir bilgi verme sistemi yok. Aslında bütün sistem büyüklerin korunması amacıyla düzenlenmiş gibi görünüyor.

Bizim piyasamıza benzer şekilde son zamanlarda Amerikan piyasaları için de benzer tartışmalar yapılıyor. SP500 ve DOW endeksleri rekor üstüne rekor kırarken bireysel yatırımcılar, kurumsal yatırımcılar, serbest fonlar sürekli satıyorlar peki alıcı kim:

Soldaki grafikte bu yıl yapılan satışları görebilirsiniz, sağdaki grafikte ise 2008 yılından beri bireysel kurumsal yatırımcılar ve serbest fonların satışları gösterildi.

Bu kadar satışa rağmen SP500 endeksi büyük bir düzeltme yapmadan yoluna devam etti 600~2200 hareketini gerçekleştirdi:

Hepimiz biliyoruz ki bu kadar satış varken endeksin yükselebilmesi için mutlaka satışları karşılayan ve daha güçlü bir alıcı ya da alıcı grubunun varlığı gerekir.

Bu alıcılardan biri de daha önceki yazılarımızda değinmiştik İsviçre Merkez Bankası. En son doldurdukları 13-F raporuna göre ellerinde toplam değeri 58milyar USD olan 2500 civarında Amerikan hissesi bulunuyor.

En çok hangi hisselere yatırım yapmışlar inceleyelim:

APPLE hisselerinde 1.5milyar USD yatırım var inanılmaz bir rakam! 15,6 milyon APPLE hissesi pek çok yatırım fonunu geride bırakıyor.

SNB  APPLE hisselerini nasıl artırmış:

SNB APPLE hissesini çok seviyor. Bu hissenin de endeks üzerindeki etkisi herkesin malumu. APPLE giderse/düşmezse endekse katkısı bir hayli yüksek oluyor.

SNB’nin bu linkte izleyebileceğiniz varlık dağılımına göre yatırımlarını %65’i yabancı para cinsinden yapılmış durumda. Portföyün %20’si hisse, hisse portföyünün %60’ı ise Amerikan hisselerine yatırılmış durumda:

SNB 2015 Aralık ayında 41milyar USD civarında hisse taşıyordu, bugün gelinen noktada hisse portföyü %50 artmış durumda.

Tüm yatırımcı kategorileri satarken kimin aldığı da açıkça belli olmuş durumda: Merkez Bankaları. İsviçre Merkez Bankası 2015 raporuna göre 640 milyar CHF büyüklüğünde bir bilançoya sahip, devasa bir serbest fon diyebiliriz sanırım.

Diğer merkez bankalarından BOJ da yoğun olarak hisse alıyor, ECB ve FED henüz başlamadılar. Bu gidişle onların da başlaması olasılığı düşük değil.

Merkez bankalarının bu kadar aktif olduğu br dönemde yatırım stratejisi yapmak eğer bu gerçeği kabullenmiyorsanız kolay değil.

Merkez bankaları çok aktifler, bu durumda tepelerden geri çekilme oranları da çok sınırlı kalıyor. Dolayısı ile kriz olacak piyasalar %50-60-70 düşecek demek ve bu beklentiyle hareket etmek de çok gerçekçi değil. Merkez bankaları nereye kadar müdahale ederler hangi tutara kadar hisse alırlar bilinmez ama tahvil alım programlarına baktığımızda piyasanın %40-50si gibi rakamlara ulaştıkları olmuştu.

Bizim merkez bankamız da yurtdışı örneklerine bakarak hisse almaya başlar mı dersiniz?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KIRIMLI05 Ağustos 2016 15:34

    Nedense gelişmişlik,modernlik,hukuk,insan hakları,demokrasi deyince pek çok ülke gibi Türkiye de demokratik görünümlü ancak esasen ırkçı,vahşi,insanlık düşmanı ülkeleri örnek alıyor.Kuzey Avrupa ülkelerinden ya da İsviçre den bahseden yok.Varsa yoksa Abd,Almanya,İngiltere,Fransa…İsviçre olağanüstü bütçe fazlası ile elindeki bol nakdi varlığa çeviriyor.Sadece kazanmakla kalmıyor hakimiyetinide artırıyor.İktisatın kuralları takası elinde tutana işlemez…Not Naçizane, mükemmel tespit ve yazınız için kutlarım.