İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Hisse senedi dönemi

02 Ekim 2018, 11:59 - -

Gelişmekte olan ülkeler endeksi hareketli. Faizler ve kur gerilerken hisse senetlerinde güçlenme sürebilir.
Borsa öne çıkmaya başladı. Hisse senetlerine ilgi artarken yatırımcılar prim yapabilecek hisselere yöneldi. Gelişmekte olan ülkelerin piyasaları son yıllarda tüm ülkelerin yatırımcıları tarafından merakla izleniyor. Bu ülkelerdeki yatırım fırsatları yakalanmaya çalışılıyor. Prof. Dr. Suat Teker ve Arş. Gör. Bilal Özer “Sermaye Piyasaları Yapısal Karşılaştırması: Gelişmiş, Gelişmekte Olan Ülkeler Ve Türkiye“ çalışmasında bir ülkenin sermaye piyasalarını şöyle tanımlıyor: “Bir ülkenin sermaye piyasaları genel olarak, bankacılık sektörü, hisse senetleri ve tahvil piyasaları, yatırım ve emeklilik fonları ile sigorta-leasing-faktoring şirketlerinin toplamından oluşur.” Sermaye piyasaları aktif toplamının büyük, bireysel ve kurumsal oyuncu sayısının çok, finansal ürün çeşitliliğinin fazla ve piyasa likiditesinin derin olduğu ülkelerin genelde gelişmiş ülkeler olduğu görülmektedir. Ancak İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin söylediği gibi "Türkiye'de sermaye piyasaları yeteri kadar gelişmediği ve derinleşmediği için bugün sermaye piyasalarının rolünü bankacılık üstlenmeye çalışıyor." Piyasalardaki sığ hareketler de sert fiyat dalgalanmalarını beraberinde getiriyor.
Gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına baktığımızda Mart ayından bu yana alçalan bir ivmenin olduğunu, ancak eylül ayında bir toparlanmanın yaşandığını görüyoruz.

MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksi eylül ayında yükselirken MSCI dünya endeksi gerilemeye başladı.


Gelişmekte olan ülkelere para akışı Borsa İstanbul’a olumlu yansıdı.


10 yıllık tahvil faizi temmuz faizleri temmuz ayındaki seviyelere geriledi.



Bu çalışmada hisse senetlerinde öne çıkanları listeledik:
YILBAŞINDAN BU YANA DİBİNE YAKIN BIST 100 HİSSELERİ

Yılbaşından bu yana dip fiyat seviyesine yakın olan BIST 100 endeksi hisselerini incelediğimizde ilk sırayı Aksa, Hürriyet Gazetesi ve Işıklar Enerji Yapı Holding paylaşıyor. 1 Ekim 2018 tarihli kapanış verilerine göre bu üç hisse yılbaşından beri en düşük fiyat seviyelerine gerilemiş durumda bulunuyor. Bu hisseleri dip seviyesinden yalnızca yüzde 0,61 uzaklıkta bulunan Doğuş Otomotiv izliyor. Fenerbahçe Futbol, Flap Kongre ve Toplantı Hizmetleri, Doğtaş Kelebek Mobilya, Göltaş Çimento, Zorlu Enerji ve Beşiktaş Futbol dip fiyat seviyelerine yakın olan diğer endeks hisseleri.

YILBAŞINDAN BU YANA ZİRVESİNE YAKIN BIST 100 HİSSELERİ

Yılbaşından bu yana zirve fiyat seviyesine yakın olan BIST 100 endeksi hisselerini incelediğimizde ise ilk sırada Kordsa Teknik Tekstil yer alıyor. Kordsa Teknik Tekstil yıl içerisinde en yüksek 10,03 TL’yi görürken 1 Ekim 2018 tarihi itibariyle 9,79 TL’den kapandı. Kordsa’yı BİM Mağazaları, Çemtaş, Gentaş, Koza Altın, Tekfen Holding, Ege Endüstri, Türk Hava Yolları, Tüpraş ve İskenderun Demir Çelik takip ediyor.

BETASI YÜKSEK BIST 100 HİSSELERİ



*Risk ve getiri tablosundaki Beta değerleri XU100 hisseleri için TL bazında ve 100 günlük ortalama kapanış verilerine göre hesaplanmıştır.
Beta katsayı hisselerin içlerinde bulunduğu endekslere göre volatilitesini (hareketliliğini) ölçen bir katsayısıdır. Betası 1 olan hisseler karşılaştırıldığı endeks ile aynı yönlü hareket eder. Betası 1’in üzerinde olan hisseler ise hem karşılaştırıldığı endeks ile aynı yönlü hareket eder hem de endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip olur.
BIST 100 endeksi içerisinde beta değeri en yüksek olan hisseleri incelediğimizde ilk sırada 1,73 beta değeri ile Garanti Bankası yer alıyor. Garanti Bankası’nı 1,57 beta ile Yapı ve Kredi Bankası takip ediyor. Akbank, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Doğtaş Kelebek Mobilya, Pegasus, İş Bankası (C), İhlas Gayrimenkul ve Park Elektrik Madencilik beta katsayısı yüksek olan diğer endeks hisseleri.

HİSSE BAŞINA KARI EN YÜKSEK BIST 100 HİSSELERİ



Hisselerin karlılığı ölçmek için bir hisse başına düşen kar oranı hesaplanır. Hisse başına düşen karı yüksek olan BIST 100 hisselerini incelediğimizde ilk sırada yüzde 60,41 hisse başına kar oranı ile Ege Endüstri yer alıyor. Ege Endüstri’yi yüzde 24,49 hisse başına kar oranı ile Kartonsan ve yüzde 24,25 hisse başına kar oranı ile Alarko GMYO takip ediyor. Tüpraş, Türk Traktör, Koza Altın, Ford Otosan, Pegasus, BİM Mağazaları ve Tofaş Otomobil Fabrikası hisse başına kar oranı yüksek olan diğer endeks hisseleri olarak karşımıza çıkıyor.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yasin sarı 05 Ekim 2018 21:33

    Hocam bu arada analiz leriniz gerçekten çok başarılı

  • yasin sarı 05 Ekim 2018 21:30

    Hocam kısa vadeli bir kaç tane sanayi hisse ismi verseniz tesekkurler

  • Mehmet Güneş 03 Ekim 2018 23:07

    Bir şey de tavsiye edin profilimize uyup uymadığına biz karar verelim😊

  • Bika02 Ekim 2018 23:30

    Ödenmiş sermayesi düşük kalmaya devam ettikçe, hisse başı kâr açısından EGEEN ilk sırada kalmaya devam eder.

  • YORUM02 Ekim 2018 12:22

    Dip/zirve analizinde bankalar yer almıyor ancak, bankalar yılbaşından bu yana diplerde seyrediyor, örn. örn vakıfbank ocak 2018 de 7.46 Tl iken şimdi 3.60 larda yani zirvesine %100 uzakta, diğer bankalar keza aynı durumda...