Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hiper enflasyona sürükleniyoruz

02 Nisan 2022, 01:11 - -

Var olan makro ekonomik verilerdeki bozulma ve mart ayında yapılan zamların etkisi ile hiper enflasyona doğru sürükleniyoruz. Yatırımcılar güvenli limanlarda olmak isteyecek.

Türkiye'de konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına %35, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza %44,30, elektrik üretimi dışında sanayide kullanılan doğalgaza ise %50 zam yapıldı. 

Küresel anlamda yaşanan enerji sıkıntısı ve Rusya-Ukrayna savaşı ekonomide toparlanma umutlarını zayıflattı.

Şimdi hiper enflasyon sürecine doğru yol alınıyor.

Enflasyondaki yükseliş, gelir dağılımı üzerinde olumsuz etki yapacak.

Bu süreçte yatırımcı mevcut durumunu korumaya çalışacak.

Son açıklanan verilere baktığımızda: İstanbul'da enflasyon 20 yılın zirvesini yeniledi. İstanbul'da perakende fiyatlarda yıllık enflasyon mart ayında yüzde 63,25 seviyesine çıktı.

Borsa, altın ve gayrimenkul

Borsa altın ve gayrimenkule yatırım seçeneği güçlenebilir. Yatırımcıların daha da yükselebilir beklentisi gayrimenkule ilgiyi artırdı. Borsada ise güçlü seyir korunuyor.

Yatırımda seçicilik sürüyor. Yılın ilk çeyreğinde yatırım araçlarında BIST 100 öne çıktı. Borsa Endeksi yılın ilk çeyreğini yüzde 20,2 değer artışı ile 2.233 puandan tamamladı.

Endeks şubat sonuna kadar yatay bir bantta hareket ederken üç ortalamanın da üzerinde hareket etmeye başlayınca çıkışını bir üst bölgeye taşıdı.

Ortalamaların üzerinde seyrini koruyan endekste güçlü görünüm sürüyor.  

Yabancı satışlarına rağmen borsada hareket gücünü koruyor.

Borsada yabancıların payı 37,50 seviyesinde

Yabancı payında sürekli bir gerileme var. Bu da hisseler üzerinde baskı yaratıyor. Yabancıların alıma geçmeleri yeni bir öyküye bağlı.

Dolar kurunda seyir

Dolar/TL 8 günlük ortalamasında bir süre buralarda yatay hareket etse de ana yönü yükseliş yönünde. İlk çeyrekte dolar/TL yüzde 9,12 değer kazandı.

Borsa 30 şirketlerinin ilk çeyrek performansı

Borsa 30’da ilk çeyrekte yüzde 30’a varan getiriler oluştu. En fazla kazandıranlar Demir Çelik, Ulaştırma, Holding sektöründeki hisseler oldu. Kardemir D Hissesi yüzde 65 değer kazandı. Türk Hava Yolları yüzde 61 yükseldi.

Borsa 30 şirketlerinin ilk çeyrek performansı şöyle gerçekleşti: Önümüzdeki dönemde BIST 30 Hisselerinde değerlenmeler sürebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)