İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Herkes analist raporu yazabilir, analist yazı şablonu

31 Mart 2017, 11:53 - -

Bugünkü köşeyi 2004 yılından bir yazıya ayırmak istedim. Yazı meşhur bir analist ile Capital dergisinde yapılan bir röportaj. 

Yazıda bazı yerleri boş bıraktım. Oraları doldursanız biraz da bir iki cümle ekleyip rakamları güncelleseniz pekala bugünkü analist raporlarına benzeyebilir.

Her zaman her olaya bir açıklama bulunabilir. Her zaman ilerideki dönem için olumlu ya da negatif olunabilir. Mutlaka TL belirli bir aralıkta oynayacaktır. Bono faizleri de merkez bankasından etkilenecektir.

Cari açık, doğrudan yatırım, AB meseleleri daima yazıda yer bulmalı. 13 yıl geçmesine rağmen meselelerin bir milim değişmiyor olması da ayrı bir tartışma konusu.

Köşeyi takip eden okuyucularımız bu şablonu kullanarak harika analist raporları yazabilirler.

İyi hafta sonları

Yazının orijinali için:

https://goo.gl/3gqVcO

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mayıs ayında piyasalarda hızlı dalgalanmalar yaşandı. Borsa ………….binlere kadar düşerken, faizler yüzde ………………..’lere yükseldi. Uzun süredir ……………………. arasında seyreden dolar ise bir anda……………………üzerine çıktı. 

Piyasalarda bu dalgalanmanın en büyük nedeni olarak …………….. gösterildi. Ancak piyasa yorumcuları cari açık rakamlarının ulaştığı noktanın da rahatsızlık verici olduğunu söylemeye başladı. Böyle olunca da piyasaları bir anda kara bulutlar sardı. 

 Şu anda herkesin kafasında önümüzdeki dönemde piyasalarda, özellikle de döviz cephesinde neler olacağı konusunda soru işaretleri var. 

 Ancak genel beklenti, piyasalardaki dalgalanmanın yaz ayları ile birlikte sona ereceği yönünde. Lehman Brothers Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Direktörü Tolga Ediz de bu görüşe katılanlardan biri. Ediz’e göre, haziran ayıyla birlikte piyasalar daha stabil bir ortama kavuşacak. Faiz ve dövizde düşüşler yaşanacak. Ancak temel sorunların önüne geçilmediği için ekim-kasım aylarında mayıstaki hareketleri yaşamamız kaçınılmaz olacak. Türkiye’nin temel sorunlarını çözmesi için borçlanma vadesini uzatması gerektiğini belirten Ediz, reel faizlerin de düşmesinin şart olduğunu söylüyor. …………… bittiğinde, ……………. neler olacağının daha net görülmesi gerektiğini ifade eden Tolga Ediz, piyasalarda yaşanan dalgalanmaların nedenini, yabancıların bundan nasıl etkilendiğini ve önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri Capital’e anlattı: 

 Piyasadaki dalgalanmayı nasıl görüyorsunuz? Gerçekten bu kadar hızlı bir yükseliş için neden var mıydı? Kurun uzun süredir düşük gitmesi mi yükselişi tetikledi?  

Türkiye’deki dalgalanma yaklaşık 2 ay önce başladı. Bunun sebebi de ABD’de çıkan yüksek enflasyon ve işsizlik rakamıydı. Bu rakamların ardından dünya çapında yatırımcılar risklerini düşürme yoluna gitti. Bununla aynı anda da Merkez Bankası dolar ihalelerini artırma kararı aldı. Sanırım, Merkez Bankası, Kıbrıs’ta çözüm çıkacağını öngördü ve ileriye dönük bir karar almak istedi. Çünkü, bu durumda Türkiye’ye ciddi bir yatırım dalgası geleceği düşünülüyordu. Ancak, bu bir hataydı. Çünkü, yatırımcılar Kıbrıs’la ilgili olumlu gelişmeyi zaten fiyatlamıştı. Dolar kuru …………….bin liraydı. Bu ortamda dolar dünya piyasalarıyla birlikte yükselmeye başladı. Yatırımcılar da risklerini düşürmek için adım attı. 

 Zaten dış piyasalar da oldukça gergin görünüyor… 

 Uluslararası piyasalara baktığımızda, yılbaşından bu yana bir trend olmadığını görüyoruz. Yatırımcılar aslında Türkiye dışında hiçbir ülkeden para kazanamadı. Türkiye’de ciddi getiriler elde edildi. Yatırımcıların eğilimi de bu getirileri realize etmek oldu. Bu şekilde kendiliğinden bir süreç başladı. 

Bunun şanssız bir tarafı ise, lokal bankaların açık pozisyonda yakalanması oldu. Yabancı yatırımcılar çıkmaya başlayınca, bankaların açık pozisyonları da artmaya başladı. Aynı zamanda Türkiye’den gelen şirket ve bireysel yatırımcı alımları da baskıyı artırdı. Merkez Bankası da dolar ihalelerini kesmekte geç kaldı. Bunun yanında, uluslararası piyasalardaki trend de had safhaya ulaştı. FED’in önümüzdeki 18 ay içinde yapacağı 200-250 baz puanlık bir faiz artışı da fiyatların içine girdi. 

Peki şu anda dolar/TL kurunda doğru ya da olması gereken seviyelerde miyiz?  

Bu seviyeler bana göre çok sanal. Bence kur başından beri o kadar değerli değildi. Çünkü, ihracat rakamlarında yüzde 30’luk artışlar varken, kurun çok değerli olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak, ithalat da çok yüksek. Buna bağlı olarak cari açık da çok yüksek. Bana göre, buradaki sorun iç talep. Yani sorunu kura değil, iç talepteki aşırı artışa bağlamak gerekiyor. 

Cari açıkta problem olduğu sürekli söyleniyor. Kurun yükselmesi nasıl etkide bulundu? Cari açığı belli bir seviyeye çekmek için kurun daha da yükselmesi gerekiyor mu?  

Cari açığı belli bir seviyeye çekecek kur seviyesi bana göre burası değil. Sonuçta TL’nin biraz daha değer kaybetmesi gerekiyor. Belki kurun …………………………..arasında bir yerde olması gerekiyor. Bu durumda belki cari açık sıfıra gelir. Ama sorun bana göre iç talep sorunu, bu nedenle kur bu seviyelerde fazlasıyla satılır gibi geliyor. 

Hazine bonosu faizlerinde de hızlı bir düşüş yaşandı. Bu, yıl sonu enflasyon beklentisine göre ters bir hareket değil mi?  

Hazine bonosunda gerçekten enteresan bir süreç yaşadık. Eğer siz bana 1 ay önce TL’nin yüzde ……………’lik bir değer kaybı sonrasında faizlerin ………….. puan artacağını söyleseydiniz, ben inanmazdım. Yüzde 15’lik kur düşüşüne ………………….. puanlık bir artış olmamalıydı. 

Bana göre, burada da şöyle bir sorun var. Yani gidişat olumluyken, size istediğiniz kadar bono satacak banka buluyorsunuz. Ama gidişat kötüleştiğinde ve elinizdeki bonoyu satmak istediğinizde karşınızda alıcı bulamıyorsunuz. Bu da fiyatların sıkışmasına neden oluyor. Hatta o fiyatlar doğru dürüst bir piyasa fiyatı olmaktan çıkıyor. 

Dolar/TL’de de aynı şey geçerli. Fakat 10 puanlık artış bana yatırımcıların Merkez Bankası politikasına güvenmediği izlenimi veriyor. Bu nedenle bir an önce enflasyon hedeflemesine geçmek gerekiyor. 

Piyasalarda mayıs ayında yaşanan hızlı dalgalanmalar yabancı yatırımcıları nasıl etkiledi?  

Yabancılar ürktü. Çünkü, Türkiye piyasası öyle bir piyasa ki, inanılmaz bir ralli oluyor, çok kolay para kazanılabiliyor. Ancak, bir anda da çökebiliyor. Bunun en önemli nedeni likidite sorunu. Açıkçası hazine bonosu piyasasındaki hareket ciddi ürküttü. Dalgalı kur rejimi var. Ancak bu kadar hızlı hareketler olmamalı. Dalgalı kurda en fazla yüzde 6-7’lik değer kaybı yaşanır, ancak TL yüzde 15 değer kaybetti. Dalgalı kurda bile bu tür hareketler normal değil. Açıkçası devalüasyon gibi bir hareket yaşandı. Tabii bunda uluslararası konjonktürün ve Merkez Bankası’nın yaptığı hataların da etkisi var. 

 Ama sanıyorum hazine bonosundan çıkmadılar?  

 Yabancı yatırımcılar şöyle düşündü: “Dolar/TL’de yüzde ………’lik bir artış var. Bunun enflasyona fazla etkisi olmaması lazım. O zaman Hazine bonosundan çıkmamız gerekmiyor. Biraz daha bekleyelim. Dolar/TL pozisyonumuzu kapatarak, O/N piyasadan fonlayalım.” 

Aslına bakılırsa böyle de yaptılar ve birçok yatırımcı hazine bonosundan çıkmadı. Ancak, tahminleri de tutmadı ve faizler 10 puan yükseldi. Sonuçta da ciddi zarar yazdılar. Ancak, piyasada alıcı olmadığı için, ellerindeki bonoları satma imkanı da yoktu. Adeta likidite krizi yaşandı. 

 Tüm bunlara rağmen yabancıların Türkiye’ye ilgisi sürüyor mu?  

Evet, Türkiye yine yabancı yatırımcıyı çekiyor. Ancak, en sıcak parayı, piyasaya çok rahat girip çıkabilen hedge fonları çekiyor. Çünkü, bu yatırımcılar piyasadaki likidite sorununu çok fazla önemsemiyor. Ancak, bu yeterli değil. Ayrıca tehlikeli ve daha büyük çaptaki uzun vadeli yatırımcıları küstürüyor. 

Şu anda birçok yabancı yatırımcı bana, “Yeniden Hazine bonosuna girmem. En ufak bir gelişmede, 4-5 puanlık hareket olacaksa, dolar/TL ya da kısa vadeli TL’ye yatırım yaparım” diyor. Bu negatif bir gelişme. Çünkü, Hazine bonosu piyasasında yabancı yatırımcı hala çok az. Sadece 5-6 katrilyonluk bir rakamdan bahsediyoruz. Bu rakam da toplam borç stoğunun yüzde 2-3’ü civarında. 

Peki önümüzdeki döneme ilişkin beklentileriniz neler? Mayıs ayının yaraları sarılacak mı?  

Aslında temel sorunların önüne hala geçmiş değiliz. Bu nedenle ekim-kasım döneminde tekrar aynı hareketleri görebiliriz. Benim düşüncem, önümüzdeki yaz aylarında, yani temmuz gibi faizlerin çok daha aşağılarda olacağı yönünde. Haziranın da iyi bir ay olacağını düşünüyorum. Normal konjonktürün biraz geri döneceğini ve Türkiye’nin şansının fazla olduğuna inanıyorum. 

Fakat faizleri tekrar yüzde 23-24’lere çekmeyi başarsak bile, ekim-kasım gibi yine aynı hareketi görme ihtimalimiz kuvvetli. Bu arada Türkiye’nin kesin olarak vade uzatması gerekiyor. Baktığımızda, iç borçlardaki en uzun vadenin 18 ay olduğunu görüyoruz. Çünkü, sadece borç stokunu azaltmak yetmez. Vadeyi uzatmamız gerekiyor. Tabii tüm bunları yaparken de reel faizlerin düşmüş olması şart. Çünkü, 2004 bitip, 2005’e baktığımızda önümüzü daha net görmemiz gerekiyor. Eğer bu olmazsa yeni bir programa ihtiyaç duyabiliriz diye düşünüyorum. 

O zaman haziran ayıyla birlikte daha rahat bir yaz mevsimi geçireceğiz… 

Yaz aylarında daha stabil bir ortam bekliyorum. Bunun en önemli nedeni yaz aylarındaki bilinen süreç. Ama tabii bu herkes dolar satacak, TL yeniden çok hızlı değer kazanacak anlamına da gelmiyor. Ancak, dolar piyasasındaki likiditenin artacak olması önemli. Bunun yanında eurobond piyasası ile TL piyasası arasındaki bağlantının da yavaş yavaş kırılmasını bekliyorum. Çünkü, eurobond piyasasında Türkiye’ye özgü şeyler biraz daha fiks gitmeye başladı. 

Şimdi bu durumda da TL’nin kendi dinamiklerine dönmesini bekliyorum. Bu arada geçtiğimiz 2 aylık dalgalanma sürecinde bankaların açık pozisyonları da önemli ölçüde kapandı. Bu da ciddi bir rahatlama getirecek. Bu arada 18 Haziran’daki 2,2 milyar dolarlık dövize endeksli takas kağıtlarının TL’ye dönüşüm ihtimali vardı. Eğer TL’ye dönerse, yeniden bir baskı ihtimali olabilir. Bu da bir şekilde formüle edilirse sorun olacağını sanmıyorum. 

Önümüzdeki dönemde, yatırım kararı vermeden önce bakılması gereken datalar ya da olaylar size göre neler olacak?  

Bence tüm piyasa oyuncuları ABD enflasyon rakamını dikkatle izlemeli. Burada sorun bir tek enflasyonun yükselmesi ve buna bağlı olarak FED’in faiz yükseltmesi de değil. Zaten enflasyon dışındakileri piyasa büyük ölçüde fiyatladı. 

Bu arada euro/dolar hareketleri de incelenmeli. Göz ardı edilmemesi gereken bir başka durum ise Asya’daki yavaşlama. Çin’deki yavaşlamaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü, bu uzun vadede dünyadaki büyümeyi etkileyecek bir olay. 

 YATIRIMCIYA ÖZEL ÖNERİLER 

 Yatırımcılara ne tavsiye edersiniz? Size göre önümüzdeki dönemde hangi enstrüman öne çıkacak?  

 Şu anda çok net bir şey söylemek zor. Enflasyondaki düşüşün kalıcı olduğunu, bunun uzun vadede devam edeceğine inananlar için Hazine bonosu iyi bir tercih olur. Siyasi risklerin artmadığını düşünerek dolar/TL’de de uzun vadede bu seviyelerden dolar satarak bir getiri sağlanabilir. 

Dolar alınmasını tavsiye etmiyorum. Eurobond piyasasının kısa vadede aşağı inme ihtimali var. Ama uzun vadede Türkiye AB sürecinde gerçekten iyi bir yere gelirse, Hazine bonosu, borsa, TL ve eurobond piyasaları arasında en çok getiriyi eurobond sağlayacaktır. Ancak kısa vadede eurobondlarda düşüş olması kaçınılmaz. 

Borsa, benim uzmanlık alanım değil, ama bu konuda çok umutlu değilim. Hazine bonosu faizleri yüzde 20’lere düşerse, tabii ki borsa da yükselir. Ama temkinli olmak şart. Dolara yatırım yapmayı ise hiçbir koşulda tavsiye etmiyorum. 

 “BANKALARIN HAREKETİ ENTERASAN”  

Faizlerdeki bu denli hızlı hareketlere bankalar dur diyemez mi?  

Bankaların hareketi enteresandı. Faizlerin yüzde 22’lerden yüzde 32’lere gitmesine tahammül etmeleri çok ilginç. Hem de en son ihalede ciddi talep gelmesi de enteresan. Bunu rasyonalize etmek kolay değil. Faizler bu kadar hızlı yükselirken ciddi bir güven kaybı olduğunu düşünüyorsunuz. Hakikaten enflasyon sürecinin kötü gideceğini ya da borç çevirme sürecinin zorlanacağını düşünüyorsunuz, ihaleye bu kadar yüklü girmenin mantığını çözmek zor. Yani enflasyonun yüzde 15 olacağı düşünülse bile faizlerin yüzde 32’ye çıkması mantıklı değil. Biz kendi ayağımıza basıyoruz. 

Bu içten bir piyasa değil. Bu hareketler Türkiye’nin itibarının zedelenmesine neden oldu. Ama tabii bazı yatırımcıların hafızası kısa olabilir. Tekrar 2 ay sonra geriye bakıp ne oldu acaba, hakikaten bir şey olmuş muydu diye bu ayları geride bırakacağız. 

 Bu hareketlerden bankalar bir taraftan kâr diğer taraftan zarar ediyor… 

 “CARİ AÇIĞIN FİNANSMANI ÖNEMLİ”  

 Şu anda en çok konuşulan konuların başında cari açık geliyor. Siz Türkiye’nin cari açığının büyük risk oluşturduğuna inanıyor musunuz?  

Bence cari açık değil, cari açığın finansmanı önemli. Gerçi Türkiye’de neredeyse tüm ekonomistler cari açığa takmış durumda, ama bana göre sorun cari açığın finansmanında. 

Diğer taraftan Türkiye AB’ye girince borçları temizlenecek deniyor. Örnek olarak da Macaristan, Polonya ve Bulgaristan gösteriliyor. Ancak söz konusu ülkelere gelen doğrudan yatırım cari açıklarının tamamını, hatta fazlasını finanse ediyor. Dolayısıyla bu ülkelerde dalgalanma yaşanmıyor. Ancak Türkiye’nin cari açığı 7-10 milyar dolar arasında. Türkiye’ye bu kadar doğrudan yatırımın gelmesi ise şu anda mümkün değil. Olsa olsa 2-3 milyar dolar gelir ki, bu da şu andaki rakamın üçe katlanması anlamına geliyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kurufasulye31 Mart 2017 18:08

    Ne yapsınlar onlar da ekmek parası peşinde, kahin olmadıklarına göre ne olacağını bilemezler, tahmin yaparlarsa tutmayınca rezil olma riski var, en sağlamı olanları açıklayıp süslü cümlelerle her yere çekilebilecek ortalama yorumlar yapmak.

  • Analist canlısı31 Mart 2017 14:50

    Çok konuşup aslında hiçbir şey söylemeyenler. Havalı ünvanları da vardır; Senior chief of advanced kitchen robots and plates.