Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Her gerilemede hisse alımları sürecek

29 Kasım 2021, 12:49 - -

Piyasalar için yeni bir sürece girildi. Bundan sonraki dönemde hisse senetleri daha fazla takip edilecek. Enflasyonun yüksek olduğu ortamda piyasalardaki dalgalanmalar küresel bazda güçlü hisselerde alım fırsatlarını doğuracak.

Hem yurt içerisinde hem de yurt dışında hisse senetlerindeki gerilemelerde güçlü hisselerde alımları getirecek. Bu konuda analist değerlendirmelerine baktığımızda oynaklıklar fırsat olarak değerlendiriliyor: Citigroup stratejistleri, Avrupa'da her türlü düşüşte dipten hisse almaya devam edeceklerini belirtiyorlar. Citigroup stratejistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda bu yıl boyunca geri çekilmelerden kaynaklanan oynaklığın Avrupa hisselerinde alım fırsatı yarattığını belirtti. Bu olumlu.

GELİŞMELER

1) GÜVEN ENDEKSİNDE GERİLEME
Ekonomik güven 4 ay sonra eşik değerin altını gördü. Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı. Buna göre ekonomik güven endeksi Ekim ayında 101,4 iken, Kasım ayında yüzde 2,0 oranında azalarak 99,3 değerine düştü. Endekste 100 seviyesinin altı genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği işaret ediyor.

2) GOLDMAN SACHS’IN YENİ VARYANT BEKLENTİLERİ
Goldman Sachs, omicronun deltaya göre daha ağır geçmesi ve hastaneye yatışları artırması durumunda küresel büyümenin ağır zarar göreceğini, enflasyon etkisinin ise muğlak olacağını öngördü. Omicronun deltaya göre daha hızlı yayılması senaryosunda Goldman ekonomistleri 2022 ilk çeyrek küresel büyümesinin yaklaşık 2,5 yüzde puan gerilemeyle yüzde 2’ye düşmesini bekliyor. Yeni varyanttaki gelişmeler piyasaları etkilemeye devam edecek.

3) AVRUPA’NIN ENFLASYONA BAKIŞI
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Isabel Schnabel, Euro Bölgesi'nde enflasyonun Kasım'da tepe noktasına ulaştığını düşündüklerini söyledi. Enflasyonun kontrolden çıktığına dair işaret bulunmadığını belirten Schnabel, "Enflasyonun tepe noktasına Kasım ayında ulaştığını düşünüyoruz. Enflasyon aynı hızla devam edemez. Enflasyonun gelecek yıl kademeli şekilde düşmesini bekliyoruz" diye konuştu. Enflasyonun gelecek yıl yüzde hedefine doğru geri geleceğini öngördüklerini tekrarlayan Schnabel, şimdi para politikasında bir sıkılaştırmaya gitmenin çok erken atılmış bir adım olacağını savunmaya da devam etti. Enflasyonun yapışkan olma etkisi halinde ülkelerde olumsuz etkilerini görebiliriz.

4) VARYANT ENDİŞELERİNİN SEYRİ
Piyasalarda yeni varyant endişelerinin hafiflemesiyle baz metaller düşüşünü tersine çevirdi. Nikel yüzde 2’nin üzerinde artarak baz metallerdeki ralliye öncülük etti. Singapur’da demir cevheri yüzde 9’un üzerinde yükseldi. Platin yüzde 1.4, gümüş yüzde 0.9, paladyum ise yüzde 1.4 oranında yükseldi. Geleneksel güvenli liman altın ise Londra’da yüzde 0.5 düşerek 1,793.88 dolardan işlem gördü. Altın Kasım ayı yükselişinin çoğunu geri verdi. Ancak gelişmelerin olumsuza dönmesi sert fiyatlamaları getirebilir.

5) ÖNE ÇIKAN ŞİRKET HABERLERİ
Garanti BBVA Yatırım, Şişe Cam hedef fiyatını 14,35 TL’ye yükseltti, "Endeks Üstü Getiri" tavsiyesini korudu. Portekiz'de yayınlanan Negocios gazetesi, Türk Hava Yolları'nın Portekiz hava yolu şirketi TAP'tan hisse almakla ilgilendiğini öne sürdü. Deniz Yatırım, Mavi Giyim için hedef fiyatını 100,00 TL olarak belirlerken, hisseyi "al" tavsiyesi ile araştırma kapsamına dahil etti.

SONUÇ OLARAK: Piyasalar yeni varyant gelişmelerini fiyatlayacaktır. Ancak bu fiyatlama gelişmelere odaklı olacak. Hisse senetlerinde geri çekilmeler yaşansa da güçlü hisseler için alım fırsatları oluşturacak.

Türkiye özelinde bakıldığında hisse senetlerine odaklanmalı. Hisse bazlı güçlü getiriler olduğu gözlenebilir. Özellikle yabancı para pozisyonu güçlü dolar bazında satışları artan şirketlere fokuslanmakta fayda var.

MEKSA YATIRIM HAFTALIK HİSSE ÖNERİLERİ



İNTEGRAL YATIRIM HAFTALIK HİSSE ÖNERİLERİ

TACİRLER YATIRIM HAFTALIK HİSSE ÖNERİLERİ

YATIRIM FİNANSMAN HAFTALIK HİSSE ÖNERİLERİ

BORSA ŞİRKETLERİNDE YABANCI PARA POZİSYONU YÜKSEK OLANLAR

Yabancı para pozisyonu yüksek şirketler yatırımcıların daha fazla takibinde olmalı. Yabancı pozisyonu 100 milyon doların üzerinde olan şirketlerin listesi şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)