Ana SayfaYazarlarGökhan UganSermaye Piyasaları
Gökhan Ugan [email protected] Gökhan Ugan

Hayat Sabri Reis’e güzel

23 Haziran 2015, 10:36 - -

Sanırım bu Ramazan en çok Sabri Sarıoğlu’na bereket getirdi. Galatasaray Sportif A.Ş. tarafından 18 Haziran’da yapılan açıklamaya göre futbolcu Sabri Sarıoğlu’nun sözleşmesi yıllık 4.800.000 TL sabit transfer ücreti 1+1 yıl süreyle uzatıldı. Şirketin 4 Temmuz 2012 tarihinde yaptığı önceki açıklamasına göre Sabri yıllık 1.250.000 USD (yaklaşık 3.337.500 TL) sabit transfer ücreti alıyordu.

Medya bugünlerde Sabri’nin aldığı transfer ücretini konuşuyor. Bir önceki yönetim zamanında kadro dışı bırakılan 31 yaşındaki futbolcunun alacağı ücret, başta Galatasaray taraftarları olmak üzere birçok kişi tarafından astronomik bulunuyor. Gelen tepkilere cevap veren Kulüp Başkanı Dursun Özbek, “Hocamız öyle istedi, biz de yaptık” diyerek topu Hamza Hamzaoğlu’na attı.

Futboldan sorumlu yöneticiler, futbolculara ve teknik adamlara canlarının istedikleri parayı verebilirler mi? Futbol faaliyeti kâr amacı gütmeyen dernek çatısı altında sürdürülüyorsa bir dereceye kadar evet. Ancak, futbol faaliyeti şirketleştirilmişse ve o şirket halka açılmışsa HAYIR.

Faaliyetleri arasında futbol bulunan halka açık spor şirketlerinin yöneticileri, basiretli ve dürüst bir tacir gibi davranarak futbolculara piyasa teamüllerine ve emsallerine uygun bir şekilde transfer ücreti ödemekle, böylece şirketin kârını ve mal varlığını korumakla mükelleftir. Sermaye Piyasası Kanunu’nun 103’üncü maddesinin 6’ncı fıkrası hükmüne göre;

“Halka açık ortaklıklar ve kolektif yatırım kuruluşları ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının, esas sözleşmeleri veya iç tüzükleri çerçevesinde basiretli ve dürüst bir tacir olarak veya piyasa teamülleri uyarınca kârlarını ya da malvarlıklarını korumak veya artırmak için yapmaları beklenen faaliyetleri yapmamaları yoluyla ilişkili oldukları gerçek veya tüzel kişilerin kârlarının ya da malvarlıklarının artmasının sağlanması hâlinde ilgili tüzel kişiye Kurul tarafından yirmi bin Türk Lirasından iki yüz elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Ancak, verilecek idari para cezasının miktarı elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.”

Şimdi, Galatasaray Sportif A.Ş. yöneticileri, aşağıdaki sorulara cevap vererek yatırımcılarını basiretli davrandıklarına dair ikna etmek zorunda:
1. Sabri’nin oynadığı mevki ve geçmiş performansı göz önüne alındığında diğer takımlarda benzer futbolcuların aldıkları yıllık sabit transfer ücreti ne kadardır?

2. Yabancı uyruklu oyuncu kontenjanının kaldırıldığı bir sezonda Afrika dâhil birçok ülkeden düşük maliyetli yabancı futbolcu transferi mümkünken, Sabri’nin aldığı ücrette %44 artış yapmanın mantığı nedir?

3. Ücretli bir çalışan olan Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu’nun yatırımcıların kârlarını azaltacak nitelikte kararlar alması ve yönetimin bu durum karşısında sessiz kalması kurumsal yönetim ilkeleriyle ne derece uyumludur?

Halka açık spor şirketleri unutmamalıdır ki sporculara ödenen her ücret ve bu ücretleri ödemek için kullandıkları her kredi, yatırımcıların alacağı kâr payını azaltmaktadır. Bu nedenle, transfer çalışmalarının şirket kârlılığını ve mal varlığını koruyarak, profesyonellikten ayrılmadan akılcı tercihlerde bulunarak yürütülmesi gerekmektedir.

Hepinizin Ramazan ayı kutlu olsun.

Saygılarımla,

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)