İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

GYO sektörü inceleme

08 Şubat 2017, 10:57 - -

Türkiye’nin son 10 yıldaki büyüme hikayesi gayrimenkul oldu. Çok sayıda inşaat ve çok sayıda proje devreye girdi. Bu projelere de çeşitli kanallardan finansman sağlandı. Finansmanın önemli kalemlerinden biri de gayrimenkul yatırım ortaklıkları oldu.

GYO sektörü kazandırıyor mu? Malum emlak fiyatları arttı, bu şirketlerin de değerlenmesi gerekir.

GYO sektör endeksi son 5 yıldır çok yükselmemiş, ancak 5 yıl öncesinin zirvesine gelmiş durumda:

GYO sektörüne dahil hisselerin endeks ağırlıklarına baktığımızda %60 EKGYO hissesinden geliyor, diğerleri dağınık. Sektörün 1-3-5 yıllık performansları ve 5 yıllık performansın yıllık ortalaması:

Tabloyu endeks ağırlığına göre değil de 5 yıllık getirilerin yıllık bileşik ortalamasına göre sıralarsak ve tatmin edici getirileri alırsak:

Sektörde kazandıran hisse de var, kazandırmayan hisse de. 5 yıllık ortalama performans EKGYO’da faiz seviyesinde kaldığı ve endeks ağırlığı da çok yüksek olduğu için endeks bir yere gitmemiş görünüyor.

Elimizdeki 26 hisseyi hisse gözetmeden portföye dahil edip eşit ağırlıkta yatırım yapsak ve bu yatırımları da her 120 iş gününde bir yeniden eşit hale getirsek son 2 yıl ne yapardı bakalım:

Son 2 yıl endeks çok bir yere gitmezken eşit ağırlıklı ve 120 günde bir yeniden eşit ağırlıklıya dengelenen portföy BİST’i bir hayli geçti. Endekslere/tekil hisselere bakarak karlı / karlı değil yorumu yapmak yatırımcı lehine olmuyor. Çoğu zaman hisseden hisseye zıplayıp sonunda zarar ediyoruz. Onun yerine strateji kullanarak hareket ettiğimizde ise tüm yatırım araçlarını geçmiş oluyoruz.

Temettü etkisini sorabilirsiniz, fiyatlar düzeltilmiş olduğu için etkinini getirilerde var olduğunu kabul edebiliriz.

Tekil hisse derdinden kurtulup basit bir eşit ağırlıklı strateji getirilerimizi çeşitlendirdi, volatiliteyi azalttı:

Sektörün genel olarak ıskontosu ise %20 dolaylarında.

Bu ıskontodan daha fazla ıskontoya sahip ve potansiyeli olan hisseler cazip olabilir. İskontolu ve gelirlerini artıran GMYO hisseleri ilgiyi hak ediyor olabilirler. Bunu yarınki yazıda inceleyeceğim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih09 Şubat 2017 12:26

    bugünkü yazınız yok .yazının devamı diyorsunuz..sebebi ne acaba ..yazdırmadılarmı yoksa gyo cular..

  • melih08 Şubat 2017 16:04

    intira bey vakıftaki bedelli rezilliğinide yazsanız..halkdaki halka açılım değerini ve halk bankın hiseleri borsadan beleşe topladığınıda**yazın lütfen..