Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Güçlü hisseler nasıl belirlenir?

22 Kasım 2018, 15:24 - -

Borsa İstanbul’da hisse senedi alırken hemen bütün yatırımcıların beklentisi hisse senetlerinin fiyatının yükselmesidir. Peki, güçlü hisse senetleri nasıl belirlenebilir? Yatırımcı bu konuda nasıl hareket etmeli?

Borsadaki bütün dalgalanmalara rağmen yükselişini sürdürebilecek, yatırımcıların ilgisini çekebilecek hisse senetlerini nasıl belirleyebilirsiniz? Hisse senetlerinin hareketlerini incelediğimizde güçlü hisselerin orta ve uzun dönemde fark yarattıklarını diğer hisselere göre öne çıktıklarını görüyoruz. Çok basit bir yöntemle güçlü hisse senetlerini belirlerken öncelikle hisse senetlerinin piyasa değerlerine bakarak bir ön eleme yapabilirsiniz. Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalı (www.finnet2000.com)’den istifade ederek piyasa değeri en yüksek şirketleri listeledik.

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek olan sanayi şirketlerine baktığımızda Tüpraş’ın ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Tüpraş’ı Ereğli Demir Çelik, İsdemir, Ford Otosan takip ediyor.

PİYASA DEĞERİ VE F/K ORANI DÜŞÜK ŞİRKETLER
Piyasa değeri en yüksek olan sanayi şirketleri içerisinde fiyat kazanç oranı en düşük olan şirketlere baktığımızda Ereğli Demir Çelik, İsdemir, Petkim, Tofaş Oto Fabrika, Koza Altın’ın ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz.

SON 5 YILDA PERFORMANSI GÜÇLÜ OLANLAR
Güçlü fakat fiyatı ucuz olan hisse senetlerinin listelenmesi kuşkusuz bunların hemen yükseleceği anlamına gelmiyor. Bu noktadan söz konusu hisselerin izlemiş olduğu performans trendi de önemlidir. Hisse performanslarına baktığımızda son beş yıl içerisinde yatırımcısına kazandıran hisse senetlerinin kriz dönemlerinde güçlü performans sergileme ihtimali de yüksek.

PİYASA DEĞERİ EN YÜKSEK 50 ŞİRKET İÇERİSİNDEN SON 5 YILDA KAYBETTİRMEYENLER
Piyasa değeri en yüksek olan borsa şirketleri içerisinden son 5 yılda yükselişini sürekli devam ettirenleri listelediğimizde 8 şirket öne çıkıyor. Bu şirketlerden 6 tanesi sanayi şirketi.  Bir hisse son beş yıl içerisinde yükselişini sürekli devam ettiriyorsa, bu yatırımcıların o hisse senedine gösterdiği ilginin göstergesidir. Talep görmeyen bir şirketin hisse senetleri uzun vadede yükselişini devam ettiremez. Piyasa değeri yüksek ve son 5 yılda kaybettirmeyen hisse senetlerinin listesi ise şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)