Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Grafiklerle piyasaların seyri

11 Mayıs 2021, 17:10 - -

Piyasalar mayıs ayında temkinli hareket ediyor. Borsada yükseliş eğilimi güçlenirken dolar kuru son 15 gündür 8,00-8.30 bandında dalgalanıyor. Kripto paralar ise oldukça hareketli. Gelişmiş ülkelerde teknoloji hisselerinde yaşanan dalgalanmanın gelişmekte olan ülkeleri de etkilediği gözleniyor.

Açıklanan bilançolarla borsada hisse bazlı hareketlerin öne çıktığı görülebilir.

BIST 100 Endeksi güçleniyor

BIST 100 Endeksi 1.460 seviyesinde. Endeksin 1.445 seviyesinin üzerindeki hareketi devam ediyor. Kısa vadede 1.500’ün aşılması ile ilk direnç olan 1.580 seviyesi hedef olacaktır. 1.445 seviyesi aşağı doğru kırılır ve ortalamaların altına doğru sarkma yaşanırsa güç kaybı gözlenebilir.

Altın direnç bölgesinde

Altının ons bazında fiyatı ortalamaların üzerine çıktı. Kısa vadede yükseliş eğilimi gözleniyor. Ağustos 2020’den gelen direnç akımının etkisi altında. ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasa beklentisinin altında kalmasıyla ve işsizliğin bir yıldan sonra ilk defa yükselmesiyle 1.840 dolar seviyesine yükseldi. Gram altın da yükseldi. Altının ons fiyatı kısa vadede direnç bölgesinde. 1.840’ın üzerinde kalıcı bir hareket yaşanabilirse çıkış devam edecektir. Orta vadede yön yukarı doğru.

Enerji ve Endüstriyel metallerde yükseliş beklentisi

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, dünyanın ilk büyük yatırım yapılabilir emtia endeksi S&P GSCI çerçevesinde emtiaların gelecek 3, 6 ve 12 ayda yüzde 10,3, 8,3 ve yüzde 11,8 getiri sağlayacağını bekliyor. Temel senaryosunda Brent petrolünde fiyatın üçüncü çeyrekte 80 dolar/varil seviyesine gideceğini öngören Goldman Sachs, bakır fiyatının da 12 ayda 11 bin dolar/ton seviyesine yükselmesini bekliyor. Goldman Sachs yayınladığı raporda, "Enerji ve endüstriyel metal emtilarını değerli metallere göre daha fala beğeniyoruz. Ortaya koyduğumuz çerçeve, emtiaların şahin bir Fed'den veya getiri eğrisinde düzleşmeden korkmalarına ihtiyaç olmadığı yönündeki önceki tespitlerimizi teyit ediyor" ifadelerine yer verdi. Kuruluş tarafından hazırlanan rapora göre altın fiyatının gelecek 3, 6 ve 12 aylık dönemde 2000 dolar seviyesinde olmasını bekliyor.

Kripto paraların seyri

Kripto paralara yüksek ilgi devam ediyor. Bitcoin 55.840 $ seviyesinde hareket ederken Ethereum 4.052 $ ve Binance 658 $ seviyesinde yükselişte. Doge Coin aşırı beklenti yüklenerek yaratılan gündemden beklentilerin karşılanamaması ile geriledi. 0.50 $

Elon Musk'ın ABD'nin televizyon programı 'Saturday Night Live'daki şovunda hayal kırıklığı yaratması değer kaybını getirdi. Musk'ın programa katılması öncesinde 73 senti aşarak rekor kıran Dogecoin, program sonrasında yüzde 29'a varan düşüş kaydetti. Dogecoin önümüzdeki dönemde gündemde kalmaya devam edecek.

Riple’de simetrik üçgen

Kripto paralar içerisinde Riple kritik eşiğe geliyor. 1,60 seviyesinin üzerinde sert yukarı ataklar, 1,38 seviyesinin altında ise sert aşağı hareketler gözlenebilir.



Bitcoin’in elektrik tüketimi Arjantin kadar

Bitcoin artık her yıl 121.36 terawatt-saat elektrik tüketiyor. Bu miktar Arjantin'in toplam tüketiminden yüksek ve Norveç'in çok az bir farkla gerisinde. Bitcoin bir ülke gibi ele alınırsa dünyadaki elektrik üretiminin %0,5'ini kapsıyor ve 30. sıraya yerleşiyor.

Sırf yüksek elektrik tüketimi bile önümüzdeki dönemde Bitcoin’in fiyat hareketleri üzerinde önemli etkilerde bulunacak.

Meksa Yatırım ve Orta Dönem Hisse Önerileri

 

Kurumların Mayıs’ta Güncellenen Hisse Önerileri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vicdan12 Mayıs 2021 09:34

    EKGYO ne hale getirdiler hisseleri Diplerde sürünüyor bu kadar mi sahipsiz bırakılır hisse yatırımcıları mağdur ediyorlar

  • fafa12 Mayıs 2021 08:55

    Hiçbir aracı kurum,hiçbir yorumcuya itibar etmeyin,beğendiniz şirketin  hissesini alın.Elli günlük ortalama,yüz günlük ortalama bunlar hikaye.Ne diyorlar şuraya düşerse şu olur,buraya çıkarsa bu olur,onu ben de biliyorum.Kısa vadeli bakmayın.

  • Tuncay Korkmaz 12 Mayıs 2021 08:34

    Kozal hakkında yorumlarınız var mı arkadaşlar

  • sinsi borsacı11 Mayıs 2021 22:55

    bu borsayı hiçbir fren, hiçbir destek tutmaz.son durak 8200 dür.sat sat sat.

  • Ağzının tadı kaçan adam11 Mayıs 2021 22:48

    Devletlerin bu cripto olayına el atmaları yasaklamaları gerekiyor, milleti kumarbaz ettiler, intiharlar dağılan aileler peşpeşe gelecek,

  • Dikkatli olmak lazım 11 Mayıs 2021 19:47

    Piyasalar Balon halinde. Şişti.

  • Ergin 11 Mayıs 2021 19:44

    Dünyada kar satışları hangi boyutta olur O konuşuluyor. Çünkü fiyatlar çok yükseldi. Hatta FED başkanı bugün yatırımcıları Uyardı.

  • Benim düşünce 11 Mayıs 2021 18:31

    THY hissesi yokmu yani. Turizm ve havacılık önümüzdeki donemlerde canlanacak. Pd dd orani da cok düşük. Hiç listeye ekleyen olmamasi çok ilginç.

  • Yusuf11 Mayıs 2021 17:49

    Yazar, BİST 100 güçleniyor demiş grafiklere bakarak okuyarak. benim düşüncem ise temel analiz değerlendirme yapmada ilk kullanılacak enstrümandır. Yurtdışı piyasalarda olup bitenler, sektörlerin kendine mahsus davranışları vb Yol gösterici olur. Dünyada realizasyon konuşuluyorsa bunlara bakmak lazım

  • Hakkı 11 Mayıs 2021 17:45

    Önericilerin Hisse önermedikleri hiç nir zaman görülmemiştir. Mesela Kar satışları olduğunda hisse fiyatlarının yada önerdikleri hisselerin nereye kadar düşeceğinden hiç bahsetmezler. Para girişi olmadığına göre Önceden alanların kar satışı yapmaları düşünülecektir.