Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Grafiklerle pandemi döneminin hareketli yatırımları

13 Ağustos 2020, 10:30 - -

Pandemi dönemi beklenenden çok daha uzun sürdü ve devam edecek gibi görünüyor. İşte bu nedenle bu dönemin canlılığını koruyabilen yatırım araçlarını takip etmek gerekiyor. Aşırı değerlenen yatırım enstrümanları içerisinde yabancı para pozisyonu yüksek borsa şirketleri de göz önünde bulundurulmalı.

Küresel bazda pandemi ve ekonomilerde yarattığı hasar durulmuyor: ABD’ye baktığımızda; San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD'de işletmeler arasında iflas ve iflasa karşı koruma başvurularının sonbaharda artış göstermesinin beklendiğini söylüyor.

Avrupa’ya döndüğümüzde Macron, Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını arttıracağını açıklıyor. Öte yandan AB Komisyonu, Kovid-19'un ekonomik etkilerini sınırlandırmak amacıyla 8 ülkeye mali destek sağlanması için mutabakat muhtırasında uzlaşıldığını açıkladı. Arnavutluk'a 180 milyon avro, Gürcistan'a 150 milyon avro, Ürdün'e 700 milyon avro, Kosova'ya 100 milyon avro, Moldova'ya 100 milyon avro, Karadağ'a 60 milyon avro, Kuzey Makedonya'ya 160 milyon avro makro finansal destek sağlanacağı belirtilen açıklamada, söz konusu yardımların yolsuzlukla mücadele ve çeşitli reformların yerine getirilmesi gibi şartlara bağlı olduğu kaydedildi.

Pandeminin ekonomik etkilerini azaltmak için teşvikler sürüyor ve görüldüğü kadarı ile sürmeye devam edecek. İşte bu ortamda para güvenli liman arayışını sürdürüyor. Kar satışları gelmesine rağmen değerli metallere ilgi sürüyor. Hisse senetleri de gözde enstrümanlar arasında yer almaya devam edecek. Altın ve borsada grafiklerin seyri ise şöyle:

ALTIN UZUN VADEDE GÜÇLÜ SEYRİNİ KORUYOR
Altının onsu zirve seviyelerinde çok sert dalgalanmalar yaşamasına rağmen yönünü yine yukarı çevirdi. Altın fiyatları, risk iştahındaki artış seyri ve dolar endeksindeki zayıf seyir nedeni ile talep görüyor. Goldman Sachs altının alımlarla yeninden 2000 doların üzerinde fiyatlanacağını tahmin ettiğini belirtiyor.

GÜMÜŞTE SERT SATIŞLAR SONRASI TOPARLANMA
Gümüş fiyatlarında sert satışlar sonrasında toparlanma eğilimi gözleniyor. Uzun vadede hala alınacak mesafenin olduğu gözleniyor.

FİTCH’İN DEĞERLENDİRMESİ 21 AĞUSTOS’TA
Fitch, Türkiye'ye ilişkin yılın ikinci değerlendirmesini 21 Ağustos'ta açıklayacak. Açıklamanın 21 Ağustos Cuma akşamı 23.00-23.30 saatleri arasında gelmesi bekleniyor. (Fitch, bu yılki ilk değerlendirmesini yaptığı 21 Şubat'ta 'BB-(D)' kredi notunda değişikliğe gitmemişti). Geldiğimiz aşamada Fitch risklere dikkat çekecektir.

ENDEKSTE ORTALAMALAR AŞILMALI

BIST 100 Endeksi 100 günlük ortalamanın üzerine çıkmayı başardı ancak endekste güçlenen bir hareketten bahsedebilmek için 1118’deki 50 günlük ortalama ve 1120 seviyesindeki 20 günlük ortalama da yukarı kırılmalı.

GÜÇLÜ HİSSELER
Doların yüksek seyri nedeni ile yabancı para pozisyonu artıda olan şirketler yatırımcıların gündeminde yer almaya devam edecek. Bu hisselere ilişkin gelişmeler takip edilebilir.

YABANCI PARA POZİSYONU EN YÜKSEK BORSA ŞİRKETLERİ

Hisse önerilerine baktığımızda

Vakıf Yatırım:
KRDMD için 3,48 TL hedef fiyatını ve 'TUT' önerisini korudu.
PGSUS için 74,50 TL hedef fiyatını ve 'AL' önerisini korudu.

Ak Yatırım:
AEFES için 24,73 TL hedef fiyatını ve 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesini korudu.
KRDMD için hedef fiyatını 2,75 TL'den 3,00 TL'ye yükseltirken, 'NÖTR' tavsiyesini korudu.
PGSUS için 60,00 TL hedef fiyatını ve 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesini korudu.

İş Yatırım:
Anadolu Efes için tavsiyesini 24,4 TL hedef fiyatla 'al' olarak korudu.

İntegral Yatırım:
Türk Telekom için hedef fiyatını 10,00 TL olarak korudu.

Bazı şirketler zararda olmasına rağmen kurum tavsiyelerinde yer alıyor. Bunun nedeni bu şirketlerin en kötüyü atlattığının ve önümüzdeki dönemde zararlarını telafi edebileceğinin düşünülmesi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YORUM13 Ağustos 2020 19:57

    Doğan holding listede yer almıyor ancak net yabancı para pozisyonu, 3.752.400.000 Tl.dir. 

  • Zarar Ziyan13 Ağustos 2020 13:30

    Dövizi fazlaymış da, yok bilmem neymiş de ne olmuş da, bırakın bu boş değerlendirmeleri, bunların hiçbir hükmü yok, insanları boşuna umutlandırmayın, 27 kuruşluk ekizin 21 lirayı, 1.70lik vananın 100 e merdiven dayadığı bir piyasada siz neyin analizini yapıyorsunuz, kim takar döviz fazlasını, palavra palavra şarkısını söyleyerek tahtacı beylere toprağınız bol olsun selamını çakıyorum... Balinalar biste, yeryüzünün en nadide vanasını takmış oluk oluk para akıtıyor Adnan abimde analiz yapmak için ömür tüketiyor, boş ver Adnan abi, sen kendini yorma, balinaların dünyası hepimizi yutar, sağlıcakla kalın...