Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Gözler ekonomi yönetiminde

10 Ağustos 2018, 08:16 - -

Kur artışının yüksek tahribatı sonrası gözler ekonomi yönetiminde. Bugün saat 14:30’da İstanbul’da yapılacak toplantı sonrasında piyasalarda sakinleşmeyi getirecek açıklamalar olmazsa çok daha sert fiyat hareketleri peşi sıra gelebilir.

Piyasalar diken üzerinde. Döviz açığı olanlar için tam bir kâbus dönemi. Dolar/TL kuru son bir haftada yüzde 7.79 oranında değer kazanırken on günde yüzde 11 oranında değer kazandı. Yılbaşından bu yana değer artışı ise yüzde 44.18 oldu. Gösterge faiz yüzde 22,80, dolar/TL kuru ise 5,5419 seviyesinde bulunuyor. Dolar kurundaki artış faizlerin iki katı.

ABD ve Türkiye arasında Rahip Brunson ile patlayan kriz, ABD’nin yaptırım kararı ile sonuçlanınca satışlar da sert oldu. Peki, şimdi ne olacak? Gelişmelere baktığımızda kriz yönetilebilirse piyasalar sakinleşecek, dolar kuru içerisinde hareket ettiği kanalın destek seviyelerine doğru geri çekilmeye başlayacak. Aşırı ve sert fiyatlamalar sonrası oluşan tahribat da azalacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Orta Vadeli Plan kapsamında, 2019 yılı büyümesinin yüzde 3 - yüzde 4 aralığında olması, enflasyonun en kısa sürede tek haneye inmesi için güçlü bir politika birleşimi ve tedbir seti OVP kapsamında detaylı olarak planlanacaktır” denildi. Öte yandan cari açığın ise yüzde 4 civarlarında dengeleneceği belirtildi. Ayrıca kamuda bu yıl başlatılan tasarruf programı, orta vadede devam edecektir. Bütçe açığı ise yüzde 1,5’lar seviyesinde sınırlandırılacak, özellikle altyapı yatırımlarımızda yurtdışı finansman ve yabancı yatırımcı şartı ile ilerlenecektir değerlendirmesinde bulunuldu.

Dolar/TL kurunda güçlü dirençler 5,50-5,55 bandında bulunurken ilk destek 5,25 seviyesinde bulunuyor. 5,25’in aşağı kırılması halinde 5,22-5.00-4,94 seviyesindeki destekler izlenecek. 5,55 seviyesi kritik bir direnç, aşılması halinde 5,80’li seviyelere doğru çıkış sürebilir.

Dolar/TL’de aşağı doğru kalıcı bir düşüş yaşanması için:

1 - Parasal sıkılaştırma ve gerçekleştirilebilir hedefler konulmalı.
2 - TL mevduata stopaj oranları düşürülmeli,
3 - Takvimleştirilmiş tasarruf önlemleri alınmalı.
4 - Reel sektör şirketlerinde yeniden yapılandırma programları hayata geçirilmeli. Basit, açık, net açılamalar yapılmalı ve uygulanmalı
5 - TCMB en az 300 baz puan faiz artırmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)