Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Gözaltı Pazarı’ndan uzak durun

18 Mart 2014, 07:02 - -

Gözaltı Pazarı…

En riskli hisseler burada sınırlı zaman diliminde alınıp, satılıyor.

Belirli koşulların ortaya çıkması sonucunda, otoriteler, tasarruf sahiplerinin mağdur olmaması için şirketleri burada izleme ve inceleme kapsamına alıyor.

Sürekli gözetim, denetim ve izleme ortamında olan piyasada, yatırımcıların devamlı ve zamanında bilgilendirilmesi sağlanarak mağduriyetlerin azaltılması amaçlanıyor. 

Otoriteler,  bu pazardaki hisselerin işlem saatlerini de minimum seviyeye çekerek tasarruf sahiplerine önemli bir 'koruma kalkanı' daha sağlamış durumda.

Bu riskli piyasada işlem yapmak için 14.00’dan itibaren emir yollamaya başlanıyor, emirler ise 17.38 ve 17.40 saatleri arasında gerçekleşiyor. Diğer piyasalardaki gibi kesintisiz müzayede sistemi yok. İşlemler sınırlı bir zaman diliminde gerçekleştiriliyor.

Dünyada da benzer piyasalar var. Bunların başında da ‘Penny Stock’ piyasası geliyor. Bu sistem ABD ve İngiltere’de uygulanıyor. Kelime anlamı ‘kuruşluk hisseler’ olsa da sistem ülkemizdeki gibi işliyor.

Belli risk kriterlerinden geçemeyen hisseler bu pazarda tutuluyor. Bu pazardaki hisseler son derece sığ işlem hacmine sahip olduğu için küçük çaplı alımlar da bile sert dalgalanmalar yaşanabiliyor. Riskli pazardaki hisselere çok fazla talep olmadığı için şirketler ucuz fiyatlanıyor.

Bizdeki Gözaltı Pazarı’nda ‘kırmızı çizgiler’ daha belirgin bir şekilde çizilmiş durumda. Yatırımcılar bu riskleri göre göre bu pazarda işlem yapmaya ısrar ederse, o zaman sonuçlarına da katlanması gerekiyor. Bilindiği gibi Gözaltı Pazarı’ndan sonra kottan çıkmış çok sayıda şirket bulunuyor. Yani bu pazarda tasarruf sahipleri paralarının tamamını kaybetme riskiyle karşı karşıya...

“Ben bu risklerin farkındayım, heyecan arıyorum” diyerek yatırım yapanların da zarar ettikten sonra “Yandım, bittim” diye serzenişte bulunmamaları gerekiyor.

Otoritelerin yeterli tedbirlerinin farkında olmayan iyi niyetli yatırımcıları, biz bir kez daha uyarıyoruz: Gözaltı Pazarı’ndan uzak durun…

İŞTE GÖZALTI PAZARI’NDA İŞLEM GÖREN HİSESELER

Ansa Yatırım Holding
Artı Yatırım Holding
Ataç İnşaat
Cosmos Yatırım Holding
Dardalen
Ekiz Yağ
Egeplast
Esem Spor Giyim
Feniş Alüminyum
Frigo Pak Gıda
Favori Dinlenme Yeri
Gediz İplik
Gen Yatırım Holding
İdaş
Kapital Yatırım Holding
Mango Gıda
Mensa Mensucat
Metal Gayrimenkul
Mert Gıda
Mazhar Zorlu Holding
Selçuk Gıda
Şeker Piliç
Tacirler Yatırım Holding
Transtürk Holding
Yeşil Yatırım Holding

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet CAMADAN21 Ocak 2020 21:05

    sodaş hise yüzde yüzeli bedelsiz hise vericekmiş bilginiz varmı varsa birbili verirmişiniz teşekkür ederim

  • Sezai yeşilyurt25 Temmuz 2017 15:59

    Aydınlatmış olduğunuz için teşekkür ederim başkent çimento hakkında bilgi alabilirmiyim

  • muharrem taşgın 25 Mart 2016 23:19

    Arbul entegre tekstil hisesi nezaman gözaltı pazarda işleme başlıyacağı haberi yayınlanmıştır acaba işlem nezaman başlar bilgi verirseniz sevinirim