İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Goody Bölünme sonrası performans

01 Haziran 2016, 13:14 - -

5 Nisan tarihli yazımızda hisse senedi bölününce fiyatı neden çoşar sorusuna cevap aramıştık.  Benim şahsi düşüncem bölünme işlemlerinin şirketin değerinde herhangi bir katkı yaratmadığı ve buna dayalı hareketlerin spekülatif kabul edilmesi gerektiği yönündeydi.

Okuyucularımızdan gelen yorumlardan bazıları ise şöyle oldu:

Yazıda ADEL ile ilgili bir kıyaslama yapmıştım, ADEL bedelsiz açıklandı yükseldi sonra düştü gerçeğinden hareketle GOODY için hareketlerin benzer olacağı çıkarımında bulunmuştum.

GOODY hissesi bölündükten ve fiyat serisi düzeltildikten sonra performansına Matriks mesafe ölçer yardımıyla bakabiliriz:

Hisse bölünme beklentisi ile %100’den fazla getiri elde etmiş. Bölünme sonrası ise tepeden %30 gerilemiş. Fiyat 6,15 en yüksekten 4,32 en düşüğe kadar gelmiş. Sonrasında ise 5,18-4,60 hareketi var.

Hisse fırladığı noktada 4 gün 150 milyon adede yakın işlem görmüş.

Hissenin buradan tekrar 6,30’a erişmesi için (6,30-4,60)/4,60= %37 civarında yükselmesi gerekiyor. Bu yükseliş gerçekleşebilir mi? Bugünün piyasa koşullarında çok olası görünmüyor.

Hissenin bu noktadan itibaren yavaşça süzülürek tekrar eski değerine yakın bir fiyata ulaşması en yüksek olasılık görünüyor. 6 civarından işlem yapanlar ise uzun vadeli yatırımcı konumuna geçtiler.

Yatırım yapmak soğukkanlı ve hesaplı olmayı gerektirir. Şirketin temel verileri çok kısa sürede büyük bir yükselişi desteklemiyorsa er ya da geç hisse olması gerektiği yere geri döner. Spekülasyonlar geçici, temel ise kalıcıdır. GOODY eğer yepyeni bir teknoloji geliştirdiğini ve karlılığını 3 kat artırdığını söyleseydi o zaman hisse yine yükselir ve yükseldiği yerlerden geri de pek gelmezdi.

Spekülatör adı üstünde fiyatı speküle edecek ve kazanç sağlamaya çalışacak, yatırımcı ise değer peşinde koşacak bunu yaparken de spekülatör rüzgarından etkilenmeyecek.

GOODY ile karşılaştırmak belki doğru değil ama spekülasyonla anormal değere yükselen IPEKE gerçekler ortaya çıktığında tuzla buz olmuştu ve hala düştüğü yerde duruyor. Bu da bize değerli paralarımızı spekülatöre kaptırma riskimizin hiç de az olmadığını ve buna çok dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)