İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Global piyasalar Japonya’da neler oluyor?

18 Ağustos 2016, 10:19 - -

Global piyasalara merkez bankalarının damga vurduklarını pekçok yazıda ele aldık. Merkez bankaları takıntılı bir şekilde piyasalar müdahale ederek hisse senedi fiyatlarını yukarı çekiyorlar. Hisse senedi fiyatlrı yukarı çıktıkça hisse senetlerini elinde bulunduran yatırımcıların varlıkları artacak bu varlıklardan kaynaklana refah artışı ile harcama yapacaklar harcama yapıldıkça ekonomiler canlanacak.

Bu akımın en ateşli savunucusu ve uygulayıcısı Japonya. Japon Merkez Bankası Japon ETF piyasasının en büyük hakimi durumunda. ETF kanalı ile piyasadaki hisslerin çoğunda ilk 10 yatırımcıdan biri haline geldi.  ETF alım tutarını 2 katına çıkardığı için önümüzdeki 1-2 yılda bu oran daha da artacak. Peki bu sistem başarılı oluyor mu? Sistemin amaçlarından biri de JPY’nin değer yitirmesi ve bu sayede ihracat kanalı ile ekonomiye katkı sağlanmasıydı. JPY son 2 yıla bakarsak değer yitirmeyi bırakın %25 değerlendi:

Son 1-2 aydır ise 100 mandalı tetikleniyor:

Son açıklanan rakamlara göre Japonya ithalatı son 19 aydır geriliyor:

İhracat da geriliyor. İhracattaki en büyük gerileme Çin ile olan ticari dengedeki %44'lük Çin lehine gelişmeden kaynaklanıyor. Sony walkman dönemi bitti ama Japon yetkililer bunu kabullenmekte zorlanıyorlar. Para politikası ile bir yere varılamıyor yeni söylemler gerekiyor.

Nikkei vadeli kontratları da bu  duruma tepki vermiş durumda yükseliş enerjisi kalmamış görünüyor:

Bu durumdan her zamanki gibi Amerikan piyasaları etkilenmiyor, yükseliş devam:

Japonya artık global piyasalar tarafından bir risk unsuru olarak pek görülmüyor. JPY ise 100 seviyesinin altına gelmediği sürece negatif etkisi sınırlı ve fiyatlar yansımış durumda.

JPY/Nikkei endeksli yorumların da kısa vadede çok anlamlı olmadığı görülüyor. Kritik seviyeler geçilmeden/kırılmadan JPY risk algısı piyasalar tarafından tamamen göz ardı edilmiş durumda.

Risk algısının artıp artmadığını XAU/JPY partiesi ile takip edebiliriz:

Grafikte de görüldüğü üzere altın JPY karşı değerlenmiyor, aksine JPY altına karşı değerleniyor. Grafik tersine dönemediği sürece JPY güçlendi diyerek hisse satmak/açık yapmak mantıklı bir strateji değil.

BOJ gemileri yaktı, hisselerin tamamını dahi alabilir bu ne kadar işe yarar bilemiyoruz ama belki de Türk şirketler Japon Borsasına açılıp ucuz kaynak bulabilirler, araştırılması gerekir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)