İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Geçen haftanın düşen - yükselen hisseler

25 Temmuz 2016, 10:38 - -

Uğursuz darbe girişimi sonrası BİST 2016 yılı tüm getirisini geri verdi, incelediğimiz 428 hisseden geçtiğimiz hafta sadece 10 tanesi pozitif getiri üretti. Pozitif getiri sağlayan hisseler:

En fazla düşen 10 hisse ise:

Dünya borsalarının özellikle Amerika’nın yeni rekorlar kırdığı haftayı biz ciddi şekilde düşerek kapadık. BIST50 endeksi %13,6 geriledi

Geçtiğimiz hafta XU050 hisselerinin sadece 1’i düşmedi, 49 tanesi geriledi.  DOHOL yatay kalırken KOZAL ciddi negatif ayrıştı.

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta çakıldı:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Mayıs ayında 2016 getirisi %6,45’e kadar geriledikten sonra düzeltme sayılabilecek şekilde %9,30’a yükseldi, 17 Haziran’da yeni dip seviyesini %5,59 ile gördükten sonra XU050 2016 getirisi  %16,5’a kadar tırmandı. Hainlerin darbe giriişimi sonrası ise 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi.

Geçtiğimiz haftanın Borsa’da en az düşen sektörü  SİGORTA oldu, YATIRIM Ortaklıkları, TİCARET. KİMYA ve İLETİŞİM endeksten daha az düştü. MADEN ve BANKACILIK endeksleri ise en fazla gerileyen sektörler oldu

 

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %9,28. Bu hafta bu grubun kaybı %13,52. Listede yeri en çok değişen hisseler: HALKB, VAKBN,TAVHL, DOAS.

Önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %0,22 düşen kaybedenler grubu bu hafta %13,48 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta yatay kaldı.

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini TKFEN hariç yine spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazananlar lideri OYLUM olarak devam ediyor, TSPOR ikinci, POLHO üçüncü sırada. ETILR, MENBA, AVHOL, ARBUL, YAYLA değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, IPEKE, KOZAA, GOODY bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

Bu hafta kağıtlar yeni dipler yapmalarına rağmen haftanın kapanışı diplerin birkaç kademe üstünde gerçekleşti.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

Yeni zirve yapan hisse yok. PETKM, TRKCM, ARCLK, ECILC, TTRAK zirvelerinin %5-10 aşağısında.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden THYAO, HALKB, TUPRS, VAKBN ucuz listede yer bulmuş durumda.

Piyasa Değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

LOGO lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemli başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri özellikle FENER,BJKAS, GSRAY negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.  Spor kulüpleri futbolcu yetiştirip satmayı öğrenemedikleri sürece bu şekilde devam edecekler. HALKB ve THYAO defter değerlerinin yarısının altında devam ediyorlar.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

 

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, VESTL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında CRFSA, ECILC, AFYON,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. Son satışlarla EV/EBITDA oranları cazip hale gelen şirketler arttı.

BİST100 en değerli şirket 30 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket  165 milyon TL ile METRO.

BİST100 GÜNLÜK:


 BİST100 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen trend çizgisi 2 ve 3 noktalarında yükselişi durdurmuştu, bu sene Mart ayında 4 noktası geçilmiş ve endeks 87bine kadar yükselmişti.

Mayıs ayında trend 5 noktasında kırıldıktan sonra endeks gerilemeye devam etmişti.

Mayıs-Haziran ayı alçalan trend etrafından gelişti, Temmuz ayında ise trend yukarı kırıldı ve endeks 83bine kadar yükseldi. Hain darbe girşimi ve SP’nin yangındanmal kaçırırıcasına not indirimi sonrası ise trend kırldı, endeks 70400e kadar geriledikten sonra 71700 kapadı.

RSI(14) 30a geriledi, MACD negatif ve sat sinyali verdi.

Endeks darbe girişimi ve SP sonrası DAX ve SP500e karşı ciddi geriledi:

XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.

Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,02 , BİST30 F/K ise 8,98 oldu. BİST100 ortalamanın altında ve ortalamaya göre %12,10 ucuz. İlave olarak 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına geldik.

İyi ve karlı bir hafta olması dileğiyle…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)