İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Gayrimenkul sektörünü fırsat mı çöküş mü bekliyor?

17 Mart 2017, 10:48 - -

Hepimizin hayalidir ev sahibi olmak. Kutu kadar olsun dört duvarı olsun ama evim olsun. Özellikle son yıllarda gayrimenkul sektörüne olan ilgi alaka çok arttı. Projeler birbiri ardına geldi, tüm şehirlerimizde bir inşaat furyası başladı. İnşaat ve emlak aslına bakılırsa bizde tüm dünyada olduğu gibi ilerliyor. Dünyada da emlak önemli yatırım ve üretim çok arttı. Bizim en büyük farkımız biz her yeri bina ile dolduruyoruz. Yabancılar ise daha mantıklı ve şehir dokularını koruyorlar. Bu kadar gözde olan bir sektörün fiyatlarının da artıyor olmasını bekleriz ama rakamlar bunu söylemiyor. Aşağıdaki grafikte IYR-Amerika Gayrimenkul BYF, SPY ve bizim XGMYO endeksleri 10 yıllık getirilerini gösterdim:

Gayrimenkul sektörü 2007 tepelerinden sonra ciddi bir kazanç elde etmiş diyemeyiz. Bu dönemde borsa gayrimenkulden çok daha iyi performans gösterdi.

Aynı grafiği BİST00 ile çizersek bizde de borsanın GYO sektöründen iyi olduğunu göreceğiz:

XGMYO endeksi BİST100 endeksine göre performansı önemli bir desteğe geldi:

Grafikte sarı ile işaretlediğim yerler bir ters OBO formasyonunu oluşturmuş olabilir. FED faizi artırdı, emlak yıllardır borsaların gerisinde. Fiyatlar hem rölatif anlamda hem normal olarak destekte.

Emlak sektörü için önümüzdeki dönem bir fırsat olabilir mi yoksa bir çöküş mü bizi bekliyor?

ABD Home Construction Index yeni bir yükselen trende girmek üzere:

FED faizi artırdı, ABD ev yapım endeksi yükseliyor, ABD gayrimenkul sektörü diplerde ve önemli bir destekte. Bizim de GYO sektörü önemi bir destekte ve yıllardır borsadan geride.

Genelde emlak için faizin düşmesi pozitif kabul edilir. Faizler yükselirken emlak ilgisinin azalması gerekir diye düşünürüz. Grafikler ise önemli desteklerin çalışması halinde emlak fiyatlarının artabileceğini gösteriyor.

FED faizi artırırken enflasyonda aynı zamanda artıyor. Enflasyona karşı ise en büyük koruma araçlarından biri emlaktır. Enflasyon karşısında her şey değerini yitirirken emlak güçlenir.

GYO sektörü bizde borsada büyük ölçüde EKGYO ile temsil ediliyor. EKGYO opsiyonları ile çok fazla riske girmeden uzun vadeli pozisyonlar denenebilir. Her durumda GYO sektöründe önemli bir fiyat hareketi kapıda. Destekler çalışırsa yukarı çalışmazsa çöküş bizi bekliyor. Büyük hareket ise büyük fırsat demek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tolga daniş17 Mart 2017 15:22

    2010 Mayıs TTRAK 10TL 6 tane temettü toplam 19 TL Kağıt bugün 82 tl hangisi karlı

  • Misafir17 Mart 2017 12:36

    2 yıldır netas'dayım. Alın size uzun vade. Çalıştığım biri var alın size profesyonel destek. Dolar aldı başını gitti bizim netas kazık çakmiş. 4 yıl önce içinde oturmak için ev aldım şu anda iki katı fiyattan satılıyor. Ben size soruyom borsa mı gayrimenkul mü

  • flamenco7217 Mart 2017 11:42

    2-)BU senaryo için şartlarımız 100 000 den 140 000 hızla giden bir endex, emlak piyasasında fiyatların artıyor olması, emlak piyasasını destekleyen yabancı sermayenin talebinin artıyor olması..Haaaa bir de Borsa ve Hisse fonları ile zengin olanlara dair haberleeeer hikayeleeer ve reklaammmlaaar:)Ama biraz daha vaktimiz var..Fikirtepeyi izliyorum..orası bitip yerleşim başlasın hele bir...2018 diyordum ama..2019 2020 'yi de bulabilir..Karpuz ne zaman olgunlaşırsa yaaani:)

  • flamenco7217 Mart 2017 11:42

    1-)Ben daha basit bakıyorum..Hazine arazisine çöreklenenler dahil, Vatandaşın cebine konan kentsel dönüşüm rantının, sermaye piyasaları üzerinden transferi denenecektir kanımca..Gecekondusu 1 er milyon dolarlık 2 rezidans dairesi olan, ama finansal okur yazar olmayan mehmet ağa; dairlerden birini satıp paranın önemli bir kısmını; ama direkt hisse yatırımı ile ama BES veya diğer fonlar üzerinden, "şo gayymeleri hele bi gatlayah" diye borsaya getirecek..Bu Derin servet transferi veya finansal krizden bir süre önce , ETİLER'DE Lüx restoranlardan birinde spekülatör ve münferit fon yöneticisi arasında "Yaw şu benim portföyü kazık fiyatlardan senin fona al, sana açıktan 500 000 dolar veriiim" pazarlıkları yapılıyor olacak..