Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Fiyat/Kazanç oranına göre hisse senedi seçimi

12 Şubat 2018, 08:48 - -

Hisse senedi seçimi zor ve meşakkatli çalışmalar gerektiriyor. Ancak gerekli analiz araçlarını ve nasıl kullanılacağını bildiğinizde pratik ve hızlı analizler yapabilirsiniz. F/K oranına göre 4 adımda analiz yaparak hisse seçimlerini çok kolay yapabilirsiniz.

Hisse seçiminde en fazla kullanılan analiz tekniklerinden biri de F/K oranına göre hisse seçimidir. Bu yazımızda F/K oranını mercek altına aldık ve F/K’ya göre nasıl hisse seçimi yapılacağını inceledik.

Fiyat/Kazanç oranı nedir?

Fiyat/Kazanç oranı şirketin piyasa değerinin toplam kara bölünmesiyle bulunur.

                                 F/K= Piyasa Değeri / Toplam Kar

Peki, fiyat/kazanç oranı bize ne anlam ifade etmeli?

Fiyat/Kazanç oranını bir örnekle açıklarsak; 120 bin TL’ye yatırım amacıyla bir daire aldığımızı düşünelim ve bu daireden aylık 1.000 TL kira getirisi elde ediyoruz. Yıllık kira artışlarını ve enflasyonu göz ardı edersek düz hesapla 120 bin TL’ye aldığımız daireyi kira getirisine bölersek ( 120.000/1.000=120 ay, 120 ay = 10 yıl ) yatırımımız kendisini 10 yılda amorti edeceği (Başa baş noktası) sonucuna ulaşırız.

İşte hisse senetlerindeki F/K oranı bize yatırımımızın kendisini amorti edeceği süreyi verir ve bu oran ne kadar düşük olursa hisse için ödenen paranın geri dönüşünün o kadar kısa olduğunu gösterir.

F/K oranını etkileyen faktörler
-Karlardaki tarihsel büyüme oranı
-Tahmini karlar
-Ortalama temettü ödeme oranı
-Firmanın sistematik riskini ölçen beta katsayısı
-Karların istikrarsızlığı
-Finansal kaldıraç

Dört Adımda F/K oranı ile ucuz pahalı analizi
Fiyat/Kazanç (F/K) oranına göre şirketlerin dört adımda ucuz mu pahalı mı olduklarını, prim potansiyellerini tespit edebiliriz.

1- Yıllık kara göre şirketin son F/K Oranı, hisseye yapılan yatırımın kendisini amorti edeceği süreyi gösterir. Bu oran ne kadar düşükse hisse için ödenen paranın geri dönüşünün o kadar kısa olduğunu gösterir.

2-Tarihsel F/K Oranına göre şirketin son verisi, ortalamalara göre ucuz ya da pahalı olduğunun sinyalini verir.

3-Sektör Ortalamasına göre karşılaştırma, şirketin F/K oranının sektöre göre ucuz mu pahalı mı olduğu gösterir. Şirketin F/K oranı sektör ortalamasının altında ise sektöre göre ucuz, üzerinde ise sektöre göre pahalı olduğu kabul edilir.

4-Borsa Ortalamasına göre karşılaştırma, borsa ortalamasına göre şirketin F/K oranının ucuz mu pahalı mı olduğunu gösterir. Şirketin F/K oranı borsa ortalamasının altında ise hisselerin geneline göre ucuz, üzerinde ise sektöre göre Borsa’nın geneline göre pahalı olduğu kabul edilir.

Yıllık sanayi bilançolarında F/K Oranına göre ucuz ve pahalı analizi
Yıllık bilançolar açıklandı. 8 Şubat itibari ile bilançosu açıklanan 5 sanayi şirketini F/K analizine göre incelediğimizde şirketlerin F/K oranlarına göre ucuz mu pahalı mı olduğunu inceleyebiliriz.

Artık analiz paketleri yardımı ile Mouse ile tek tıkla son açıklanan bilançolarda şirketlerin F/K değerlerine ulaşabilirsiniz. Temel Analiz Portalı: www.stockeys.com’dan sektör seçimi yaparak şirketlerin son yıllık bilançolarını ve piyasa çarpanlarını listelediğimizde, 5 sanayi şirketinin listede yer aldığını görüyoruz.

İşte 5 şirketin F/K analizleri:

Bilançosu açıklanan 5 sanayi şirketine baktığımızda Çemtaş, Otokar, Ereğli, Tofaş ve Arçelik şirketlerinin öne çıktığını görüyoruz. Bu şirketleri detaylı olarak inceleyecek olursak:



ÇEMTAŞ’ın dört adımda F/K Analizi
 1- Çemtaş’ın yıllık karı 90 milyon 962 bin TL’dir. Şirketin Fiyat/Kazanç oranı 5,38’dir. F/K oranının 10’seviyesinin altında olmasının olumlu olduğunu söyleyebiliriz.



2-Tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında şirketin ortalama F/K oranı 10,23’tür. Şirketin son güncel F/K oranı bu seviyenin altında olduğu için son 7 yıllık ortalamaya göre fiyatı ucuzdur. Şirketin fiyat/kazanç oranı son 7 yılda 2 bilanço dönemi hariç 5 ile 20 arasında değişmektedir. Buna göre aşağı marj oldukça düşük olmasına rağmen yukarı marj yüksektir. Şirketin 10 F/K oranına kadar çıkabilmesi fiyatını ikiye katlamasını sağlayabilir.

3- Sektör ortalamasına göre tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında Çemtaş’ın F/K oranının Metal işleme, boru, vana sektörünün F/K oranının bir hesap dönemi hariç altında kaldığı görülmektedir. Son bilançolardaki F/K oranına göre sektörünün F/K’si 8,79 Çemtaş’ın ise 5,38’dır. Karşılaştırma yaptığımızda Çemtaş’ın fiyatının sektöre göre ucuz olduğunu ve sektör ortalamasında F/K oranına çıkması halinde %60’dan fazla değerini arttırma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

4- Borsa’nın F/K oranı ile Çemtaş’ın F/K oranın karşılaştırdığımızda Borsa’nın F/K oranı 12,42 Çemtaş’ın ise 5,23 olduğunu görülmektedir. Buna göre Çemtaş’ın borsa ortalamasına göre ucuz olduğunu söyleyebiliriz.

Otokar’ın 4 adımda F/K Analizi
1- Otokar’ın yıllık karı 99 milyon 423 bin TL’dir. Şirketin Fiyat/Kazanç oranı 28,22’dir. Şirketin Fiyat/Kazanç oranının 30’a yakın bir değer olması olumsuz. 30 seviyesinin üzerinde aşırı değerli olduğu söylenebilir.

2-Tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında şirketin ortalama F/K oranı 23,87’dir. Şirketin son güncel F/K oranı bu seviyenin üzerinde olduğu için son 7 yıllık ortalamaya göre fiyatı primlidir. Şirketin fiyat/kazanç oranı son 7 yılda bir hesap dönemi hariç 11 ile 46 arasında değişmektedir. Buna göre F/K oranlarını bazı hesap dönemleri hariç genel olarak istikrarlı olarak hareket etmektedir.

3- Sektör ortalamasına göre tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında Otokar’ın F/K oranının otomotiv sektörünün F/K oranının üzerinde kaldığı görülmektedir. Sektörün F/K oranının gayet istikrarlı seyrettiği görmekteyiz. Otokar’ın sektörün üzerinde olan F/K oranı ile ilgili tüm hesap dönemlerinde yüksek (primli) işlem gördüğünü söyleyebiliriz.

4- Borsa’nın F/K oranı ile Otokar’ın F/K oranın karşılaştırdığımızda Borsa’nın F/K oranı 12,42 Otokar’ın ise 27,98 olduğunu ve buna göre Otokar borsa ortalamasının 2 katının da üzerinde bir F/K oranına sahip olduğunu görmekteyiz.

Ereğli'nin dört adımda F/K Analizi
1- Ereğli’nin yıllık karı 3 milyar 897 milyon TL’dir. Şirketin Fiyat/Kazanç oranı 9.08’dir. F/K oranının 10’seviyesinin altında olması olumlu olduğunu söyleyebiliriz.
2-Tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında şirketin ortalama F/K oranı 11,39’dur. Şirketin son güncel F/K oranı bu seviyenin altında olduğu için son 7 yıllık ortalamaya göre fiyatı ucuzdur. Şirketin fiyat/kazanç oranı son 7 yılda 7 ile 17 arasında değişmektedir. Buna göre aşağı marj oldukça düşük olmasına rağmen yukarı marj yüksektir. Şirketin 17 F/K oranına kadar çıkabilmesi fiyatını ikiye katlamasını sağlayabilir.

3- Sektör ortalamasına göre tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında Ereğli’nin F/K oranının demir çelik sektörünün F/K oranının altında kaldığı görülmektedir. F/K oranına göre karşılaştırma yaptığımızda Ereğli’nin fiyatının sektöre göre ucuz olduğunu söyleyebiliriz.

4- Borsa’nın F/K oranı ile Ereğli’nin F/K oranın karşılaştırdığımızda Borsa’nın F/K oranı 12,42 Ereğli’nin ise 9,08 olduğunu görülmektedir. Buna göre Ereğli borsa ortalamasında bir F/K oranına ulaşması halinde değerini %36,78 oranında arttırabilir.

TOFAŞ’ın dört adımda F/K Analizi
1- Tofaş’ın yıllık karı 1 milyar 282 milyon TL’dir. Şirketin Fiyat/Kazanç oranı 11,81’dir.
2-Tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında şirketin ortalama F/K oranı 12,28’dir. Şirketin son güncel F/K oranı bu seviyenin altında olduğu için son 7 yıllık ortalamaya göre fiyatı ucuzdur. Şirketin fiyat/kazanç oranı son 6 yılda 10 ile 15 arasında değişmektedir. Buna göre F/K oranlarının genel olarak istikrarlı olarak hareket etmektedir.

3- Sektör ortalamasına göre tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında Tofaş’ın F/K oranının otomotiv sektörünün F/K oranına göre dönemsel olarak üzerine çıksa da genel olarak sektörün altında kaldığı görülmektedir. Son bilançolardaki F/K oranına göre sektörünün F/K’si 14,29 Tofaş’ın ise 11,81’dır. Karşılaştırma yaptığımızda Tofaş’ın fiyatının sektöre göre ucuz olduğunu söyleyebiliriz.

4- Borsa’nın F/K oranı ile Tofaş’ın F/K oranın karşılaştırdığımızda Tofaş’ın 11,81 F/K oranı ile borsaya oldukça yakın bir F/K oranına sahip olduğunu görmekteyiz.

ARÇELİK’in dört adımda F/K Analizi
1- Arçelik’in yıllık karı 845 milyon 303 bin TL’dir. Şirketin Fiyat/Kazanç oranı 15,21’dir.

2-Tarihsel olarak bakıldığında 2011-2018 yılları arasında şirketin ortalama F/K oranı 13,15’dir. Şirketin son güncel F/K oranı bu seviyenin üzerinde olduğu için son 7 yıllık ortalamaya göre fiyatı primlidir. Şirketin fiyat/kazanç oranı son 7 yılda bir hesap dönemi hariç 10 ile 18 arasında değişmektedir.

3- Sektör ortalamasına göre tarihsel olarak bakıldığında 2011-2014 yılları arasında Arçelik’in F/K oranının dayanıklı tüketim sektörünün F/K oranına göre sektörün altında kaldığı görülmektedir. 2014 yılından itibaren son bilanço dönemine kadar ise Arçelik’in F/K oranı ile dayanıklı tüketim sektörünün F/K oranı dalgalı olarak hareket etmiştir. Son bilançolardaki F/K oranlarına göre sektörünün F/K’si ile Arçelik’in F/K oranlarının birbirine oldukça yakın olduğunu görmekteyiz.

4- Borsa’nın F/K oranı ile Arçelik’in F/K oranın karşılaştırdığımızda ise Arçelik’in 15,21 F/K oranı ile borsanın üzerinde primli bir hisse olduğunu görmekteyiz.

Şirketlerin 4 adımda F/K analizini yaparak ucuz mu, pahalı mı olduğunu tespit ederek yatırımlarınızı daha sağlıklı yapabilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)