İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Firma değeri yüksek, fiyat çarpanları düşük şirketler

25 Ekim 2018, 07:35 - -

Borsada işlem gören şirketler içerisinde firma değeri 100 milyonun üzerinde olan F/K oranı ve PD/DD değeri düşük 27 sanayi ve hizmet sektörü şirketi bulunuyor.

Hisse senedi piyasalarına yatırım yapanlar en fazla kullanılan değerleme yöntemlerini göz önünde bulundurarak karar veriyor. Yatırım veya tasarruf kararlarında geleneksel modellerde vurgulandığı üzere tek tip davranış biçimi yoktur.
Finans profesyonellerinin bile finansal ve ekonomik olayları doğru değerlendirmeyebildiklerini görebiliyoruz. Fiyat hareketlerinin aşırı oynak olduğu durumlarda piyasa çarpanları güçlü göstergeler olarak öne çıkıyor. Bu çalışmada en fazla kullanılan finansal analiz araçlarından üç tanesini kullanarak öne çıkan sanayi ve hizmet şirketlerini listeledik. Analiz araçları olarak Firma Değeri, Fiyat/Kazanç Oranı ve Piyasa Değeri/Defter Değeri oranlarını aldık.

Firma değeri kavramına baktığımızda; şirketlerin piyasa değeri ile net borçlarının toplamı firma değerini oluşturur. Şirketin, “Firma değeri = Piyasa Değeri + Net Borç (Toplam Borç - Toplam Nakit)” formülü ile bulunur. Firma değeri piyasa değerinden farklı bir kavramdır. Firmayı satın alırken ödenen tutar firma değerini oluşturur. Firmayı satın almak istediğinizde 100 TL olan bir şirketin 25 TL nakti var ve borçları yoksa bu şirket için 75 TL ödersiniz. Ancak şirketin 50 TL’de borcu varsa, 125 TL’ye satın alırsınız. Borçları aldığınız anda sizin ödemeniz gerekir. Bu nedenle bunun maliyetine de katlanırsınız.
Bir şirketi sadece piyasa değeri ile değil, borç ve nakti ile birlikte yani firma değeri ile değerlendirmek, daha somut bir gösterge ile şirketin durumunu görmenizi sağlar.

Borsa İstanbul’da firma değeri yüksek, fiyat/kazanç ve piyasa defter/değeri düşük 27 borsa şirketi bulunuyor. İlk sıralarda ise güçlü borsa şirketleri var. Bunların başında Türk Hava Yolları, Enka İnşaat, Enerjisa Enerji, Pegasus, Doğuş Otomotiv, Borusan Mannesmann, Çimsa, Selçuk Ecza Deposu, Eczacıbaşı İlaç şirketleri var.

Tüm liste ve sektörel dağılımı ise şöyle:

Kaynak: Finnet Analiz Expert

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)