Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Finansal varlıklara yönelen tasarruf azalıyor

10 Ekim 2018, 16:48 - -

Finansal sektörün gelişmesinin önündeki en büyük engel; Türkiye’deki yurt içi tasarruf eksikliği nedeniyle ortaya çıkan kaynak sorunu. Tasarrufun düşük olması bir yana, giderek daha az tasarruf finansal varlıklara yönlendiriliyor.

Türkiye’nin sıcak paraya olan duyarlılığı ve krizlere karşı kırılganlığı oldukça yüksek. Tasarruflar düşük. TSPB’nin yayınladığı “Sermaye piyasasının geliştirilmesine yönelik öneriler ve eylemler” raporuna göre Tasarrufların düşük seyretmesiyle ilgili yapılan çalışmalarda, hane halkının tasarruflarının düşük olmasının arkasında tüketim alışkanlığının yüksekliği, nüfusun yapısı ve genç bağımlılık oranının yüksek oluşu öncelikli başlıklar olarak sıralanıyor. Kadınların iş gücüne katılımının az olması, eğitim düzeyi ve finansal okuryazarlığın düşük olması, finansal piyasalarda kullanılacak araçlar hakkında bilgi eksikliği temel nedenler olarak görülmekte. Bu noktada, tasarruf havuzunu büyütülmesi amacıyla tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesine yönelik stratejiler izlenmeli ve finansal sisteme katılımın artırılması gerekiyor.

Öte yandan yurtiçi yerleşiklerin toplam finansal varlıkları 2018 Haziran verilerine göre 2,5 trilyon TL olup GSYH’nin yüzde 77’si seviyesinde. Bu oran, finansal varlıklardaki artış hızının, milli gelirdeki artışın gerisinde kalması nedeniyle zaman içinde azalmakta. Yani, giderek daha az tasarruf finansal varlıklara yönlendirmekte. Yurtiçi yerleşiklerin tasarruflarının yüzde 70’’i mevduat ve yalnızca yüzde 30’u sermaye piyasası araçlarında değerlendiriliyor.

YERLİ MEVDUATTA, YABANCI HİSSEDE

Yurtiçi hane halkının ve yabancı yatırımcıların finansal varlık yatırım tercihlerine bakıldığında yerli yatırımcıların finansal varlık tercihleri mevduat ve benzeri ürünler olurken, yabancı yatırımcılar büyük oranda paylara yatırım yapmakta. Şirketlerimizin, ekonomimizin ve Ülkemizin varlıklarının büyüme potansiyelinden yararlanmanın ancak ilgili varlıklara doğrudan yatırım yapmakla mümkün olabileceği düşünüldüğünde, yurtiçi hane halkının bu büyümeden yeterince yararlanamazken, yabancı yatırımcıların yararlanabildiği görülmektedir.

Yerli yatırımcıların daha fazla pay senetlerine yönelmeleri, uzun vadede kazançlarını artırmalarını sağlayacaktır.

BORSA, DOLAR VE YABANCI PAYININ SEYRİ

Dolar kuru 6,0665 seviyesinde bulunuyor. Temmuz başında 4,83 seviyesinde olan dolar/TL kuru ABD'li rahip Andrew Brunson'un, serbest kalmaması ve peşi sıra gelen ABD yaptırımları nedeni ile hızla tırmanışa geçti ve 10 Ağustos'ta 7,23 seviyesine kadar yükseldi. Şimdi 12 Ekim'de yeniden ABD'li rahip Andrew Brunson davasına gözler çevrilmiş durumda. Bir sürpriz olmazsa rahibin bırakılması bekleniyor. Öte yandan enflasyon ile topyekûn mücadele başladı. Bu yılsonuna kadar enflasyonu baskılayabilirse, borsada 100 bin seviyesinin üzerine doğru bir hareketi getirebilir. Kurda gevşemeyi sağlayabilir. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı beklenmeyen gelişmelerin yaşanması ise kırılganlığı artırabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)