Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

FED nedir, kimdir..!

16 Eylül 2015, 09:32 - -

*ABD'de 1913 yılında çıkarılan Federal Reserve yasası ile kurulan sistem içerisinde yer alan bankalardir. Bu sisteme içerisindeki bankaların oluşturduğu organizasyon ABD'nin Merkez Bankası FED’i meydana getirmiştir.

*Federal Reserve System (FRS) olarak isimlendirilen bir sistem ile faaliyet gösterir.

*FRS, ülkede ki 12 bölgenin merkez bankalarından ve bir yönetim kurulundan oluşur.

FED toplantılarında genel çerçeveye bakacak olursak;

Karar verme mekanizması içerisinde yer alan üyeler büyük önem arz etmektedir.

*Faiz oranına ve bankanın politikalarına ilişkin alınacak kararların oylamasında, 7 kişiden oluşan yönetim kurulu ve 5 merkez bankası başkanı yer almaktadır.

*Geriye kalan 7 merkez bankasının başkanları görüş bildirebilirken, alınacak kararlarda oy verme hakkına sahip değildirler.

16-17 Eylül FED toplantısında oy hakkı olan başkanlar;

*Başkan Yardımcısı Stanley Fischer

*New York Fed Başkanı William Dudley

*Chicago Fed Başkanı Charles Evans

*Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart

*Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker

*San Francisco Fed Başkanı John Williams

*Guvernör Lael Brainard

*Guvernör Jerome Powell

*Guvernör Daniel Tarullo

Gözler FED’de..!

Çin devaülasyonu, düşük enflasyon, piyasadaki kargaşa olası Fed faizinde kafaları karıştırdı.Bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısında faiz artırımı ile ilgili çeşitli senaryolar mevcut..

Fed Başkanlarının bu süreçteki öngörülerini masaya yatıracak olursak;

Başkan Janet Yellen

*İhtiyatlı ve kademeli bir şekilde sıkılaştırma yapılabilmesinin tercihi olduğunu söyledi. (16 Temmuz)

*Ekonomik verilerin desteğiyle birlikte kademeli ve yumuşak bir faiz atırımı yürüteceklerini belirtti.  (21 Temmuz)

Başkan Yardımcısı Stanley Fischer

*Her zaman belirsizlik vardır ve bunun farkına varmak için beklemek zorundayız, dedi. (28 Ağustos)

*Piyasaların; faiz artırımının olumsuz etkilerinin giderecek denli güçlü olduğunu belirtti. (28 Ağustos)

*Fischer’in görüşüne göre, durum her zaman belirsiz ve para politikasının ekonomiye etki etmesi için zaman gerekiyor. (14 Eylül 2014)

*ABD’de enflasyonun yükselip faiz artırımı için belirttikleri %2’ye gelebileceğine ilişkin iyi nedenler olduğunu açıkladı. (16-17 Eylül)

New York Fed Başkanı William Dudley

*Hisse senedi piyasasındaki kargaşadan dolayı Eylül ayında faiz artırımı için durumun zayıfladığını söyledi. (26 Ağustos)

Chicago Fed Başkanı Charles Evans

*Faiz artışında acele etmek için neden olmadığını söyleyerek faiz artırımının 2016 ortasına ertenlenmesini istedi. Evans, Yunanistan ve Çin meselesinin belirsizliğe neden olduğunu belirtti. (10 Temmuz)

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart

*Güçlü dolar, zayıf yuan ve düşen petrol fiyatlarının piyasalarda kargaşa yaratması rağmen bu yıl faiz artırımı beklediğini belirtti. (25 Ağustos)

*Eylül ayında faiz artırımı ihtimalini yarı yarıya gördüğünü açıkladı. ( 10 Temmuz)

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker

*Kış mevsimi ve enerji fiyatlarından kaynaklanan etkilerin geride kalması ile birlikte merkez bankasının rekor düşük seviyedeki faiz çağını sonlandırma zamanının geldiğini belirtti. (4 Eylül)

San Francisco Fed Başkanı John Williams

*Ekonomik verilere göre faiz artırımı kararı verileceğini açıkladı. (4 Mayıs)

*Bu yıl iki tane faiz artırımı beklediğini belirtti. (Haziran)

*Verilerin iyi geldiğini ancak dolardaki yükseliş ve finansal piyasalardaki koşullar dalgalanma yarattı. Faiz artırımı için bu yılın ilerleyen zamanlarında daha makul olabileceğinin altını çizdi. (7 Eylül)

Guvernör Lael Brainard

*Fed'in işgücü piyasasında iyileşmeyi ve enflasyondaki yükselişi gösterebilmesi için verilere zaman vermesi gerektiğini söyledi. (Haziran)

Guvernör Jerome Powell

*Eylül ayında faiz artırımını destekleme konusunda emin olmadığını belirtti. (Ağustos)

Guvernör Daniel Tarullo

*ABD ekonomisinin ivme kaybettiğini belirtti. (Haziran)

FED toplantısına saatler kala başkanların yaklaşımlarını incelersek;

6 yıldan sonra gündeme gelen faiz artırımında bazı başkanlar agresif strateji yanlısı açıklamalar yaparak “şahin”, bazı başkanlar ise bekle-gör şeklinde yaptıkları açıklamalarla “güvercin” olarak tanımlanmaktadır.

A1 Capital Yorumu;

2009’dan bu yana sıfır seviyesinde faiz politikası izleyen FED bu politikasına karşın, faiz artırımına gidilmeli mi sorusunu masaya yatırdı..

Faiz artırımı ihtimalinin su yüzüne çıkması dahi  Çin’deki sıcak paranın ülkeden kaçışını ve pozisyonların kapanışını  beraberinde getirdi.

Çin’deki bu devaülayon; yuanın değer kaybına ve doların agresif hareketlerle yukarı seviyelerine tırmanmasına yol açtı.

Dolardaki bu ralli devaülasyonu başta gelişmekte olan piyasalara ordan da Avrupa hisselerine dalga dalga yaydı.

Dolardaki bu ateş piyasaları kasıp kavururken Çin, piyasalara nefes aldırmak için müdahale etmesine rağmen çok da doların ateşini kesemedi..

Piyasaların gözü FED’den gelecek bir açıklamadayken, FED’in gözü ise gelecek ekonomik verilerdeydi. Açıklamalarında ekonomik verilerin faiz artırımını şekillendireceğini belirten FED’in referans noktaları; büyüme, tarım dışı istihdam ve enflasyon..

Başkanlar enflasyonda %2 beklentisindeydiler.

%2’lik enflasyonun geleceğine ait güven Eylül’deki faiz artırımına göz kırpmıştı. Ancak başkanların beklentisinin altında kalan %0.2’lik enflasyona rağmen veri ılımlı yorumlanıp faiz artırımına kapılar açık bırakıldı.

Büyüme oranı beklenti üstünde gelerek piyasaları sevindirdi. Ancak istihdam verisinin beklentilerin altında kalarak 173bin gelmesi kafaları karıştırmakla kalmadı, FED’de fikir ayrılıklarına yol açtı.

Verilere bakarsak Fed’in Eylül toplantısında faiz arttırma ihtimalinin var olduğu görünüyor. Ancak ateşi düşmeyen dolarla değer kaybeden yuan ve gelişmek olan ülkelerin para birimleri değer kaybetmeye devam ediyor.

 Olası bir faiz artırımına piyasaların daha kötü bir senaryo oluşturmasına karşın Eylül’de faiz sabit tutulabilir.

Ancak FED kredibiliteyi 15 baz puan artırma yoluna gitti. İzlenen bu strateji faiz artırımına ihtiyaç doğurdu. Bu da  piyasalar Eylül’deki faiz artırımını kaldıramasa dahi Aralık ayında bir faiz artırımı ihtimalini beraberinde getirdi. Bir diğer senaryo ise kademeli ve yumuşak faiz artırımı ihtimali; FED Eylül’de piyasaları ralliye sürüklemeyecek bir faiz artırımı gerçekleştirip, Aralık ayında hedeflediği faiz oranına çıkartabilir.

FED bu hafta faiz artırmazsa; yani FED toplantısından Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeler için sevindirici haber çıkarsa piyasalar tansiyon ne olur..?

Üretimlerinin büyük bir kısmını Çin’e kaydıran gelişmiş ülkelerde devalüasyondan paylarını aldılar ancak emtia fiyatlarının düşüsü hız kesmiyor. Eylül’de olası bir faiz artırımı gerçekleşmezse emtia fiyatlarındaki düşüş seyrini devam ettirecek ve hedeflenen %2’lik enflasyondan daha da uzaklaşmaya yol açacaktır.

Piyasaların yerinde oturmayan çocuğu dolar agresif artışlarına devam edecektir. Bu ise ihracatı olumsuz etkileyerek deflasyona kapı aralayabilir.

Piyasalardaki oynaklığın  gidişatını görmeden yapılabilecek bir hamle ile gelen faiz artırımı ekonomik kazanımları geri verebilir..

Unutmamak gerekir ki her gecikme piyasalardaki risk iştahını artıracaktır..

Bir diğer ihtimalle FED bu toplantısında faiz artırımına giderse ;

Faizin; ekonomideki çarkların dönüşünü hızlandırmasıyla; hedeflenen büyüme ve beklenenden çok uzak olan enflasyonda ılımlı rüzgarların hakimiyeti söz konusu olacaktır. İstihdamda hedef gösterilen %5,2’ye daha fazla yaklaşacaktır, ABD..

2015 içerisinde faiz artırımı ihtiyacını oluşturan FED kredibilite artışında stratejik bir adım atılmış olacaktır.

Ancak gelişmekte olan ülkeler için bu artışın oranı hayati bir değer niteliğinde. Bu artış; piyasaları kasıp kavurup ve sıcak paranın, riskli gelişmekte olan ülkelerden kaçışına yol açarsa devaülasyonla sonrasında da resesyonla karşı karşıya kalacaklardır.

17 Eylül akşamı saat 21.00’da FED bu kararını açıklayarak stratejisini ortaya koyacak. Böylece de Aralık ayındaki FED toplantında faiz konusunun gündemde olup olmadığını daha net görebileceğiz.

KAYNAK: BLOOMBERG,NTV PARA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)