Gizmen Nalbantlı [email protected] Gizmen Nalbantlı

Fed ne yaparsa dolar güçlenir

13 Haziran 2017, 09:03 - -

Son dönemde piyasada FED dışında konuşulan bir sürü gelişme vardı. Çarşamba günü ise FED yeniden sazı eline alacak. FED’in bu toplantıda faiz artıracağı kesin. Haziran toplantısı, bundan sonraki sürecin nasıl olacağını göstereceği için çok önemli olacak.
ABD’de işsizliğin son 16 yılın en düşük seviyesinde olduğunu hepimiz biliyoruz. JOLTS Açık İş Sayısı, Nisan ayında 6 milyonu aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Son gelen rakamlar ABD’de işsizliğin %4’ün altına gelebileceğini gösteriyor.

FED’in kafasını karıştıran taraf ise enflasyon. Son dönemde enflasyonda bir yavaşlama var. Ancak üyeler bu yavaşlamanın geçici olduğunu ve çekirdek enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 2’ye ulaşacağı öngörüyor.
FED, enflasyon beklentilerinde kişisel tüketim giderleri fiyat endeksini kullanıyor. Kişisel giderlerdeki yavaşlama belirginleşirse o zaman daha farklı bir durumu konuşuyor olacağız. Bu ücretlerdeki artışın beklenilen seviyeye ulaşamaması ile de bağlantılı bir durum. Ancak şimdilik bunun geçici olduğunu ve FED’in hedeflerine ulaşacağını düşünüyorum.
Gelelim asıl konuya, doların değer kazanması için faiz artışı yeterli mi? Tabi ki değil. Faiz artışı dışında bilanço küçültme,nokta tahminler ve Yellen’ın konuşması önemli olacak. Ben nokta tahminlerin en önemli gösterge olacağını düşünüyorum.
2017 yılına 3 faiz artışı hedefi ile başlayan FED’in enflasyonda kritik bir değişim olmaması durumunda bu yıl 3 faiz artışı yapacağını biliyoruz. Ben bu yıl 4 faizi artışı olabileceğini düşünüyorum. Asıl önemli olan 2018 yılına ilişkin tahminler olacak. 2018 yılı için 4 faiz artışı tahmini yapılması, doların yeniden yükselişe geçeceği bir dönemi başlatabilir.
Aşağıdaki tabloda mavi noktalar bu yıl beklenen faiz artışını, kırmızı ise vadeli piyasalarda fiyatlananı gösteriyor.

Diğer önemli bir gelişme ise bilanço küçültmesi olacak. Normalleşme Politikası İlkeleri ve Planları metninin Haziran ayında güncellenip güncellenmeyeceği merak ediliyor. Yeni metnin Haziran’da yayınlanması, bilanço küçültülmesine Eylül itibarıyla başlanabileceği anlamına gelebilir.
Genel olarak FED’in faiz artırması piyasada ekstra bir hareket yaratmayacak. Nokta tahminlerde göreceğimiz yukarı yönlü revizyonun dışında bilanço küçülmesi ve Yellen’nın konuşmasındaki tonu doların yönünü belirleyecek. Büyüme ve enflasyona gelecek revizyonlar ise bize verilerin geçici olarak mı? Yoksa FED’i endişelendirecek biçimde mi yavaşladığını gösterecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)