Gizmen Nalbantlı [email protected] Gizmen Nalbantlı

FED Haziran’ı netleştirecek mi?

23 Mayıs 2017, 09:20 - -

Çarşamba günü açıklanacak Mayıs ayı toplantı tutanakları Haziran ayına ilişkin soru işaretlerini ortadan kaldırabilir.

ABD’de son gelen çekirdek enflasyon verisi hedefe ulaşma konusunda tedirginlik yaratsa da güçlü istihdam piyasası FED’i faiz artışına yaklaştırıyor. İşsizlik oranı %4.4 ile 2007'den beri en düşük seviyede.

Devam eden işsizlik başvuruları ise geçtiğimiz hafta 232 bine gerilerken, 4 haftalık ortalama 240 bin ile  Kasım 1988'den beri en düşük seviyeye indi.

Büyüme tarafında ilk çeyrek zayıf kalan ve bunun geçici olduğunu düşünen FED, yılın kalan kısmı için pozitif beklentilerini koruyor. ABD ekonomisini yıllardır ilk çeyrekte zayıf büyüdüğünü zaten biliyoruz. Geçtiğimiz hafta Atlanta  FED’in büyüme tahminini revize etmesi bunu doğrular nitelikte. Büyüme beklentisini daha önce yüzde 3,6 olarak açıklayan kurum, son açıklanan sanayi üretimi ve konut başlangıçları verilerinin ardından tahminini yüzde 4,1'e yükseltti.

Trump endişelerine rağmen FED’in Haziran ayında faiz artışı yapacağını düşünüyorum. Eylül ayı için oluşan belirsizlik ise dolar endeksinin güçlenmesini engelliyor. Haziran toplantısı doların yönü açısından belirleyici olacak.

Haziran toplantısında nokta tahminler yer alacak. Bu yıldan ziyade 2018 tahminleri piyasaya yön verecek.  2018 yılındaki faiz medyanında görülecek yukarı yönlü revizyon dolarda ciddi bir değerlenme getirebilir.

Özellikle Trump’ın vergi reformlarını düşündüğümüzde böyle bir ihtimal yok değil. Trump’ın reformlarla ABD'ye ciddi sermaye akışlarını teşvik etmesinin yanında bireysel vergi dilimlerinde de indirime gidilmesi, büyümeyi, enflasyonu ve istihdam tarafı için pozitif bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu teşvikler ötelenirse FED için temkinli söylemler tekrar başlayabilir.

Son açıklamalarda üyeler, ekonominin güçlü olduğunu, faiz artışlarında geç kalınmaması gerektiğini ifade ediyorlar. Hatta bazıları, 2017 yılında bilanço küçültmeye başlanması gerektiğini bile düşünüyorlar.

Sonuç olarak FED 2018 yılına ilişkin beklentilerini yukarı çekmez ise ECB’nin toplantıları piyasada daha etkin olacaktır. ECB’nin Haziran ayında değişikliğe gitmemesi euro negatif, strateji değişikliğine gitmesi ise euro pozitif hareket yaratacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • harika23 Mayıs 2017 15:30

    fed başkanının bile yapamayacağı, bilmediği, bilemeyeceği yorumlar analizler stratejiler.. harika kere harika. borsagündem bu genç yetenekle bizi tanıştırdığı için vergiden muaf olmalı

  • Ugur cetin23 Mayıs 2017 12:19

    Umarim genc adam