İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

FED faizi artırdı olumlu algılandı

16 Mart 2017, 11:16 - -

FED dün beklendiği gibi faizi artırdı. Yine beklendiği gibi bu sene artırım yapmaya devam edeceğini söyledi.

FED toplantıları artık volatilitenin adresi oldu. Fiyatlar için ne bekleniyorsa çoğu zaman tersi gerçekleşiyor. Dün de faiz artırmasına ve faiz artıracağına devam edeceğini söylemesine rağmen dot-plot yani nokta atışlarında aşırı şahin olunmadığı için birden tüm hava olumluya döndü. Bundan 1 yıl önce faiz artacak diye ödü kopan ve anormal satış yapan piyasalar artık faiz artınca sevinir ve alım yapar hale geldi. Bu durumu dedikoduyu al, gerçekleri sat olarak yorumlamak da çok anlamlı değil.

SP500 endeksi, EUR, Altın direk yukarı hareketlendi:

FED faizi artırmasına rağmen bonolar değer kazandı:

Dolar/TL partiye katıldı:

FED, bu sıralar diğer tüm merkez bankalarından daha aktif durumda. Toplantılar sonrası mutlaka iyi hareketler oluyor.

Pozisyonları ayarlarken önce tamamen olması gereken neyse ona göre düşünüp en mantıklı sonuca ulaşıp sonra tam tersini yapmak çoğu zaman işe yarıyor.

Aralık sonu iki tane daha faiz artışı olacağı beklentisi fiyatlanıyor ve olasılık %50’den fazla:

Piyasa giderek temel bağlarından kopuyor. Birisi bir şey dedi mi hop zıplıyor hop konuyor. Zaman zaman hepimiz piyasa konusunda duygusallaşıyoruz yok artık bu kadar da olmaz diyoruz ama oluyor. İşi duygusallaşmadan yapmak en önce kaybetmemek için önemli.

Son yazıda altın yükselir destek buldu diye düşündüğümü yazmıştım. Normalde FED faizi artıracak iken altının yükselmiyor olması gerekir ama yükseldi. Grafik çok iyi bir destekte olduğunu söylüyordu ve destek tuttu. Finansal basın / analistler yerlisi yabancısı bizleri hep bir yöne doğru sürüklemek istiyorlar. Bunu bilinçli yapanı da vardır sürüye katılanı da. Eğer sürekli analistlerin ağzının içine bakıp vay bak bu böyle olacakmış dersek sonunda bizim cebimizdeki miktar eksilir. Duygular bir kenara bırakıldığında ve kulaklar dış seslere kapatıldığında şansımız artacaktır.

FED faiz artırdıkça bu coşku devam edecek düşüncesi bana biraz abartılmış geliyor. Yatırımcıların bu hikâyeye çoğunlukla inanıp alım yapmaları isteniyor olabilir.

Bir uyarı göstergesi olarak piyasaları son 1 yılda yukarı taşıyan finansal sektör hem ABD’de hem bizde yataya bağladı bu sektör sürekli gözünüzün önünde olmalı:

Beyinler yükselişin devam edeceği yöne doğru programlanmaya başladı. Bizim yapacağımız dediğim gibi son derece basit: Sadece gerçeklere odaklanmak. Piyasa yönünü tahmin etmeye çalışmak çok zor bu tahminlerin doğru çıkması ise imkansıza yakın.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)