Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Faiz indirimi ve piyasalar

17 Temmuz 2019, 17:18 - -

Piyasalar faiz indirimine kilitlendi. 25 Temmuz PPK toplantısı beklenirken, S-400’lerin teslimatı, Fitch’in not düşürmesi kur fiyatlarını etkilemedi. Faiz indiriminde beklentiler 200 ile 400 baz puan arasında değişiyor.

TCMB Başkanının görev değişikliği, ardından Cumhurbaşkanının açıklamaları ve yeni Merkez Bankası Başkanı’nın söylemleri faiz indirimine ilişkin beklentileri artırdı. Beklentiler 200 ile 400 puan arasında değişiyor. Fitch Ratings’in, Türkiye’nin kredi notunu BB’den BB-’ye düşürmesine ve S-400’lerin teslim edilmesine rağmen piyasalarda TL varlıklara yönelik bir bozulma belirtisi görülmüyor. Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, olası ABD yaptırımlarının Türkiye'deki bankacılık sektörünü hedef almaması halinde ülkenin kredi notunun değişmeyeceğini belirtti. 25 Temmuz’da yapılacak PPK toplantısında 400 baz puan ve üzerinde bir faiz artışı gelirse piyasalarda dalgalanma meydana gelecektir.

Yüksek faiz indiriminin fiyatların içerisinde olduğu dile getirilse de gerçekleşme halinde piyasaların tepkisi farklı olabilir.

Şimdi merak edilen ise “Yüksek kur, düşük faiz dönemi”ne geçiş mi yaşanacağı. Gelişmelere bakıldığında Türkiye gibi ithalata bağlı ülkelerde yüksek kur düşük faiz süreci enflasyonu da beraberinde getiriyor. Faizlerin düşürülmesi ile birlikte kurda hareketlenme görülebilir. Yılsonuna kadar kurumların faiz indirim beklentisi ağırlıklı olarak 600 baz puan.

Dolar/TL kuru 17 Temmuz itibari ile 5,69 seviyesinde bulunuyor. 5,70 seviyesinin üzerine çıkması halinde 5,83-5,94 ve 6,25 hedef direnç seviyeleri olacaktır. Aşağı doğru sarkmalarda ise destek 5,50 seviyesinde bulunuyor. Faiz indirim sürecinde dolar/TL direnç seviyelerine yakın bir seyir izleyebilir. Ancak büyük bir kur atağı beklenmemeli. Türkiye’nin ilk faiz indirim hamlesiyle birlikte vereceği mesajlar önemli olacaktır. Önümüzdeki dönemde kur hareketlenmeleri ve enflasyon görünümüne de bağlı olarak TCMB’den faklı aksiyonlar gelebilir.


4 KURUMDAN HAFTALIK HİSSE ÖNERİLERİ

Tacirler Yatırım Hisse Önerileri  (Haftalık, 16-19 Temmuz 2019)

İntegral Yatırım Hisse Önerileri (Haftalık, 16-19 Temmuz 2019)

Meksa Yatırım Hisse Önerileri (Haftalık, 16-19 Temmuz 2019)

Gedik Yatırım Hisse Önerileri (Haftalık, 16-19 Temmuz 2019)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı 18 Temmuz 2019 14:39

    Dolar bir miktar çıkar çünkü faizler düşünce bir gurup yerli ve yabancı parayı vadeliden alıp dövize girecektir. Ülke notu düşük olduğundan borsaya fazla giriş olmaz

  • HALİL TÜRK18 Temmuz 2019 11:41

    bence dolar bundan sonra fazla artmaz.hane halkı varını yoğunu dövize yatırdı  alacak artık parası kalmadı.ikinciside fed ve ab merkez bankaları faiz indirecek olması döviz stabil kalır belki kısa süreli %5-10 yükseliş olsada geri gelecektir.borsalarda iyi pek gözükmüyor dünya da kasım ayına kadar bir şey beklemiyorum.

  • Dolarcı18 Temmuz 2019 09:48

    Borsa 103 bini geçemez düşüncesinden yola çıkarak boşuna risk almaya gerek yok. Faizde sabırla bekliyoruz

  • Bilgin 17 Temmuz 2019 22:11

    Ekgyo çok ucuz görünüyor yeni farkettim

  • Volkan17 Temmuz 2019 23:40

    Al birazat kenara. seneye bu zamalar güzel fiyatlara gelir. Ekonomi düzelirse konut satışları canlanır, yok kötüleşecek ise bankaların durumu sakat olur. Yurt dışına kaçan para kaçdı kalanlar faiz düşünce ya araba alacak ya da konut alacak. Dolar daha fazla artamıyor çünkü bu seviyelerde ihracat ithalatdan fazla artıyor yani dengelenme gerçekleşti.

  • Oguz bey17 Temmuz 2019 18:35

    Foneti unutdunuz çünku fonet bu yılın favori hisselerinden olacak bu yorumumu okuyan bir yere not etsin şuan fonet kapanişi 3.78 birde iki ay gibi kısa zamandaki fiatla karşılaştırın birde bu uzmanlarin önerilerinide karşilaştirin göreceksinizki fonet zirvede olacak getiri bakimindan y.t.d