Kemalettin Bulamacı [email protected] Kemalettin Bulamacı

Ezeli rekabet bulutlara çıktı

14 Ekim 2022, 12:32 - -

Mercedes-Benz AG Microsoft Azure ile bulut işbirliğini duyurduktan bir gün sonra
BMW Group ise Amazon Amazon Web Services (AWS) işbirliğini duyurdu.

BMW Group ve Mercedes-Benz AG rekabetini bilmeyen yoktur. İki alman otomobil markası, bu ezeli rekabeti ara sıra reklamlarına da taşıyarak otomotiv dünyasının sıkı takipçileri için keyifle izleyecekleri bir atışmayı da küresel çapta ön plana taşıyor.

Her ne kadar otomotiv şirketleri gibi köklü olmasalar da benzeri rekabet Amazon ve Microsoft tarafından sunulan bulut teknolojilerinde de ön plana çıkıyor. E-ticaret devi Amazon ve verimlilik uygulamaları ile ön plana çıkan Microsoft, son dönemde moda olan bulut hizmetlerinde birbirlerinin ezeli rakibi konumunda. Arada bir de Google var ama son gelişmelerle birlikte Google, bulutta ikinci lige düşmüş gibi.

İki rekabet, bulutlara çıktı

Bu hafta, 12 Ekim’de ve 13 Ekim’de kamuoyu ile paylaşılan işbirlikleri BMW – Mercedes ve Amazon – Microsoft rekabetlerini farklı bir boyuta taşıdı. Hem de arkalarında Türk yöneticilerle.

12 Ekim Çarşamba günü, Microsoft ve Mercedes Benz AG’nin ortak basın duyurusundan öğrendiğimiz kadarıyla Mercedes-Benz ve Microsoft Corp., araç üretimini daha verimli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak için işbirliği yapıyor. Mercedes-Benz, yeni MO360 Veri Platformu ile dünya çapındaki yaklaşık 30 binek otomobil fabrikasını Microsoft Bulut'a bağlayarak dijital üretim ve tedarik zincirinde şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmayı hedefliyor.

13 Ekim Perşembe günü ise Amazon Web Services ve BMW Grubu milyonlarca bağlantılı araçtan gelen verilerin dağıtımını ve yönetimini basitleştirecek özelleştirilebilir bulut yazılımı geliştirmek için stratejik bir işbirliğini duyurdu. BMW Grubu, yeni nesil bulut tabanlı araç veri platformunun temelini oluşturacak yazılımı kullanan ilk otomobil üreticisi olacak.

Anlaşmalar, AWS ve Microsoft için gelir getirici hizmet satışları olarak görülse de iki dev otomotiv üreticisinin bulut tabanlı çözümlere milyonlarca dolar kaynak aktaracak olması otomotiv dünyasının yarını için çok daha önemli gelişmelere işaret ediyor.

Yine bu hafta, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) da yatırımcılarından Turkcell ile bir anlaşmayı devreye aldı. Turkcell’in ödeme platformu Paycell, TOGG otomobillerine entegre edilecek. Ancak, bu işbirliğinin devamı gelir, çünkü Turkcell zaten TOGG’un sahiplerinden birisi.

Türk yöneticilerin rekabeti

BMW-Amazon ve Mercedes-Microsoft işbirliklerinde diğer bir rekabet de Türk yöneticiler arasında. İşin teknoloji bacağındaki şirketlerde bu anlaşmalardan birinci derecede sorumlu ve icracı olan yöneticiler Türk.

Microsoft’ta tüm dünyada üretim hizmetlerinden sorumlu Genel Müdür olarak Çağlayan Arkan hizmet yapıyor. Amazon Web Services’te ise otomotiv sektörü global satış genel müdürü olarak göreve başlayan Özgür Tohumcu var.

Çağlayan Arkan, Türkiye’de Siemens Business Services ve Microsoft Türkiye’de ülke müdürlükleri yaptıktan sonra Microsoft genel merkezi Seattle’da şirketin tüm üretim müşteri segmentinin genel müdürlüğünü yapıyor. Özgür Tohumcu ise Ericsson Türkiye’deki ülke müdürlüğü görevi sonrasında İngiltere merkezli Tantalum Corporation ve Oxbotica’da otonom araçlar üzerine girişimcilik yaptı. Şimdi ise AWS’nin otomotiv müşterileri segmentinde satıştan sorumlu genel müdür.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)