İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Eyyy merkez bankası!

28 Nisan 2016, 10:02 - -

Dün FED günüydü, FED faiz artıracak, artırmayacak sinyal verecek vs hepimiz ekrana yapıştık. Janet Yellen aslına bakılırsa pek bir şey söylemedi (Bugün detayları pek çok bültende okuyabilirsiniz). Söylemedi ama piyasada acayip hareketler oldu. DJI vadeli kontratına bakalım hemen:

17850den başlayıp 17900-17850-17950-17900-17991-17940-18000 hareketlerini yaptı. Başdöndörücü değil mi? Toplam puan 410! Bunun Dow kontratındaki karşılığı ise 410*5=2050 USD. Bir merkez bankası konuşmasında yaşanan volatilite ve bunun sonusunda ortaya çıkan kar rakamı inanılmaz boyutlarda.

Makrıo ekonomik gelişmeler mi dediniz? Ekonominin gerekleri mi dediniz o ne? Merkez Bankaları varken bu tip konulara girilmez bile.

Zerohedge sitesinden aldığım 1 dakikalık CL, petrol kontratına bakalım:

Merkez bankalarını tahmin edebilen para yapar bu kadar basit.

Neyse gece yattınız, tamam FED olayı halletti dediniz bu sefer devreye BOJ girdi. BOJ’dan gelen hayal kırıklığı –her neyse artık- sonrasında Dow vadeli kontratları:

17980-17830 toplam 6 dakika 150 puan! Kapanıştan 410 puan vardı, yetmedi 150 daha ilave oldu 24 saatte toplam 560 puan. Alana tebrikler.

Merkez bankaları artık normal bir piyasa bırakmadılar dertleri fiyatları sürekli yukarı sürmek. Ben Bernanke geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda faizlerin düşürülmesinin tasarruf sahiplerini negatif etkilediğini ama buna karşılık ev ve riskli menkul fiyatlarının artarak bu etkiyi dengelediğini iddia etti. Batılı merkez bankaları işin kolayına kaçarak ev ve hisse fiyatları yükseliyorsa her şey iyidir düşüncesine saplandılar ve orada kaldılar.

Para herşeyi çözmez, ülkeleri projeler yükseltir, çalışma iş ve aş yükseltir. Parayı basınca ve basınca ve bunu defalarca tekrar edince oluşan tablo zenginin daha da zenginleşmesidir başka bir şey olmaz.

Biz yatırımcılara olarak ne yapacağız bu durumlarda?

1-Aşırı volatilite olduğunu kabul edeceğiz.

2-Merkez bankalarının nihai hedeflerinin fiyatları yukarı çekmek olduğunu hiç unutmayacağız.

3-Pozisyonlarda kar hedeflerimizi belirleyip mutlaka emir olarak ekrana yazacağız. Tipik bir günde Dow vadeli kontratları en az 150 puan oynadığına uygun modelleme yapacağız.

4-Mümkün mertebe stop loss yapmayacağız, çünkü dönüp dolaşıp aynı yere geliyor.

5-Grafiklerde (gün içi) 100 bar geriye kadar gittiğimizde herhangi bir V tipi hareket varsa ve orada 1den fazla geri dönüş gerçekleştiyse bu noktaların ilerleyen barlarda destek/direnç olacağını hesaplayacağız.

6-Dipten dönüşler %70 oranında V şeklinde. Eğer hasbelkader dip gördüyseniz ve oradan hemen yukarı yapıyorsa inat etmeyip pozisyonları kapatacağız.

7-Fazla kaldıraç kullanmak hesabın sağlığına zarar.

8-Avrupa ve Amerika spot açılışlarında alım yapacaklarını mutlaka düşünmek gerekiyor.

9-Emtialarda temel ekonomik verilerin bir önemi yok, buna göre hareket etmemek gerekir.

Dün festivali FED başlattı, gece BOJ devam ettirdi, Avrupa’da bayrağı ECB ve BOE alacak. Amerikan vadelileri çok düştüğüne göre muhtemelen Avrupa açılışta almaya çalışacaklar.

DOW vadeli 17800, brent petrol 43,5 önemli ve savunulan destekler. Buraların altında kapanışlar merkez bankalarının havlu atmasına (kısa süreli) yol açabilir.

Dow vadeliyi savundukları bölgeyi grafikte gösterdim:

17850-17870 aralığı son iki haftanın devasa destek bölgesi bunu altında kapanış en azından biraz düzeltmeye fırsat verebilir.

Tüm hareketlerin bize etkisi ise açılış-kapanış farkı kadar olabilir, onun haricinde büyük volatilite yaratmaz.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sabeı28 Nisan 2016 12:01

    kardesım bosuna bunları takıp edıp kendını yorma fed ıstedıgı gıbı kelıme oyunları ıle pıyasayı yıllardır oynatıyo kafana takma.