Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Eylül piyasalar için zor bir ay olacak

29 Ağustos 2022, 09:38 - -

Piyasalar yaz rehavetini geride bırakarak kışa hazırlanıyor. Sonbaharla birlikte piyasalarda da yeni dengeler oluşmaya başlayacak.

Peki, yatırımcıyı neler bekliyor? Hangi göstergeler izlenecek? Borsa yatırımcıları neleri izleyecek. Bugün biraz bu konulara değineceğiz.

Merakla beklenen Powell'ın Jackson Hole konuşması piyasaların beklediği ancak görmezden geldiği detayları ortaya koydu. Powell konuşmasında artan faiz oranlarının ABD ekonomisinde "biraz acıya" neden olacağı konusunda uyardı ve yüksek faiz oranlarının muhtemelen "bir süre" devam edeceğini söyledi.

Sadece ABD değil, Avrupa tarafında da görünüm parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, AMB’nin enflasyonu kontrol altına almak için güçlü bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Eurodaki değer kaybının enerji maliyetlerindeki artışı şiddetlendirdiğini belirten Rehn, AMB’nin gelecekteki fiyat artışı beklentilerini koruması gerektiğini açıkladı. Yatırımcılar şu anda AMB'nin Eylül ayındaki faiz artışının yarım puanı aşması yönünde yüzde 50 ihtimal veriyor.

YATIRIMCILAR HANGİ GÖSTERGELERİ İZLEYECEK?

ABD, Avrupa enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya gidiyor. Bunun yansıması para birimlerinin değerlenmesi şeklinde olacaktır.

Yani dolarda güçlü pozisyonlar sürecektir.

Yatırımcıların izleyeceği göstergelerin başında dolar kuru ve CDS oranları gelecek.

Eylül ayında dolar/TL hareketi bir bant yukarı taşır
Eylül ayı ile birlikte dolar kurundaki yeni hareket bandı 18’in üzerinde oluşacaktır. Bu nedenle hane halkının döviz bazında borçlanmamasında fayda var.

TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 723,62 seviyesinde. Bu durum TL varlıkların fiyatlamalarını olumsuz etkiliyor.

Yatırımcılar risk primindeki gelişim seyrini izlemeye devam edecek. Mevcut riskler azalmadıkça TL’ye yönelim sınırlı olacaktır. Döviz ve döviz bazlı enstrümanlara ilgi sürecektir.

BİR AYDA YÜZDE 20 KAZANDIRAN BIST 30 HİSSELERİ

EN FAZLA KAZANDIRANLARDA DÜŞÜK F/K’LAR

Ağustos ayında en fazla kazandıran hisseler içerisinde F/K Oranı 5 seviyesinin altında olan hisseler yatırımcıların takibinde olacaktır. Bu hisseler ve F/K Oranları şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İrfan01 Eylül 2022 02:17

    Sayın Borsagündem yazarları KENT koduyla BİST’te işlem gören firma ile ilgili CİMERe bir kaç kez şikayet dilekçesi yazdım ama her seferinde SPK İNCELEYECEK dediler. Ama sıfır sonuç. Hisse hergün düşmektedir. Bakın 01.09.2020 tarihinde yaklaşık BİST100 endeksi 1070-1100 bandında işlem görmekteydi, KENT hissesi ise 488-597 TL bandında işlem görmekteydi. Bugün BİST100 3100-3200 bandında işlem görmekte, KENT ise 160-167 TL bandında işlem görmekte. BİST100 yaklaşık 3 katına ulaşmış, KENT ise 3’te bir fiyatına DÜŞMÜŞ! Şirketi incelediğimizde neredeyse tüm çeyrek bilançolarda KAR açıklamış ve yatırımını geliştirmiş! Bunlara rağmen hisse neredeyse sürekli düşmüş! Şimdi soruyorum sizce burada bir manipülasyon yokmu? İşlem gerçekleştirenlerin hesapları incelenerek kolayca tespit edilecek olan bu manüplasyon incelemesini yapmak çok mu zor? Bu sıkıntılarımızı siz değerli yazarlarımız dile getirmez ise halimiz harap! Lütfen köşenizde durumu dike getirin!

  • longman shorty01 Eylül 2022 23:13

    halka açıklık oranı %0.5, pd/dd oranı 36. bu hisseye para yatırdıysan bırak bu işleri, cimer’i boşuna meşgul etme.

  • Halkbank30 Ağustos 2022 18:15

    3 işlem gününde 3 tavan devre kesme yok spk ya olagandışı durum açıklaması yok ne var kaçak birinin spekulasyonu sonuç KY yıllardır zararla taşıdığı hissesini sattı TEB mal topladı banka 3 tavan gördü ilginç şeyler oluyor Ky dökmeyen hisse yükselmez derler aklımda cevapsız sorular YTD

  • Kaçan Grup30 Ağustos 2022 01:25

    Cds 720. faiz lobisine karşı cihat ilan etmiştik, sonuç dünyanın en yüksek dolar faizi ödeyen ülkesiyiz. vatandaş 300 dolara çalışıp faizi finanse ediyor.

  • La_mekan29 Ağustos 2022 22:10

    Dikkat mal boşaltacaklar..

  • Pakunaru Berlin29 Ağustos 2022 17:38

    Bunlar düşecek Aydem, Yeşil, Gayrimenkul hisseleri ralli yapacak gibi hissediyorum ama bakalım. Sportiflerden bankaya bankadan sanayiye hepsi uçtu. Prim yapmayan hisselere para akışı bekliyorum. Borsa bu tabi bana inanmayın tavsiye değildir şahsi fikrim.

  • VS29 Ağustos 2022 10:34

    hisseler övülmeye başlandıysa düşüş yakındır dikkat…