İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

EV/EBITDA oranları cazip şirketler

28 Kasım 2016, 10:14 - -

BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA

TL’nin değer kaybı geçtiğimiz hafta borsayı negatif etkiledi. TCMB hamlesi iile yatışır gibi olan dolar TL’ye karşı yeni rekor gerçekleştirdi. TL’nin değer kaybı pek çok sebebe bağlanabilir mantıklı açıklamaları da olabilir ama bir şey kesin durdurulamıyor ve bunun etkisi de yavaş yavaş diğer yatırım araçlarına sızmaya başladı. Borsa İstanbul haftayı %1,69 düşüş ile kapadı:

 Haftalık 2500 puan aralığında hareket eden BİST100 günlük yüksek-düşük farkları 1000 puan civarında gerçekleşti. Endeks en yüksek 76215 en düşük 73752 arasında kaldı. Kasım kaybı %5,30 değerine ulaştı.

Bu hafta XU050 hisselerinin sadece 14 adedi yükseldi:

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta geriledi:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Haziran ayında 2016 getirisi %5,59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16,49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %4,14 oldu. Endeks 2016 yılında sürekli daha düşük getirili tepeler yapıyor: 20,35-16,49-11,98-10,30. Bu endeksin zayıfladığını güç kazanıp yükselebilmesi için %11,98’i geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Son 1 haftalık performansa baktığımızda Finansal Kiralama sektörü iyi getiri elde etmeye devam etti. Bu sektöre dair kaçırdığımız bir bilgi/beklenen haber/yasa değişikliği olabilir, ya da tamamen spekülatif bir atak gerçekleşiyor. VAKIF Finansal koptu gitti 90 derecede yükseliyor:

Gıda sektöründe BANVT bu hafta ciddi bir yükseliş gerçekleştirdi.

Takip ettiğimiz 418 hissenin 103 adedi pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler HER ZAMANKİ GİBİ yine öne çıktı.

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %3,69. Bu hafta bu grup ortalama kaybı %0,28. GSRAY, BJKAS, FENER listenin üst bölümünden son bölümüne indiler.

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %3,94 kaybettiren zayıf hisseler grubu bu hafta %2,83 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

 

Geçtiğimizi haftaların kazananlar lideri TCHOL unvanını geri vermiyor. LİDFA ikinci sırada, VAKFN üçüncü sırada. MENBA, AVHOL, TRNSK değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, GOODY, BAGFS, BIZIM, SKBNK bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

YKBNK, SKBNK, KARSN, BRISA, ALBRK dip seviyesine yakın fiyatlarda işlem görüyor.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

Yeni zirve yapan hisse yok, OTKAR, SODA, TRKCM zirvelerine yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. MGROS pahalılıkta zirvede.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

OTKAR lider. MGROS, IZMDC borç/öz kaynak oranları diğer hisselere göre yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı. Listede 5 banka var. Bankalar defter değerine geri gelebilirse endeks yükselebilir.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, BIZIM, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GOZDE, KARSN, AFYON, SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı fazla.

BİST100 en değerli şirket 31,9 milyar TL ile GARAN, en düşük değerli şirket 237 milyon TL ile IHLAS.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 2016 yılının 5 ayı pozitif, 2 ayı yatay, 4 ayı ise negatif geçti. Negatif ayların kayıpları boyları  pozitif aylara göre oldukça yüksek. Pozitif ayların toplam getirisi %23,9, negatif aylar toplam kaybı %16,32 Kasım ayında kayıplar arttı:

Haftalık grafikte RSI (14) 50’nin altına geldi. BİST100 ana destek hattını test etmeye hazırlanıyor, 72500 yol verirse TL’nin her hafta dip yapması gibi borsa da her hafta yeni dip yapmaya başlayabilir

BİST100 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar SPX ve DAX endekslerine karşı %15-20 daha iyi getiri sağlamıştı. Mayıs itibarı ile başlayan güç kaybı sonrasında 2016 yılı için endeks SPX endeksinin gerisine düştü, DAX endeksine göre ise %3 daha iyi durumda. Hesaplamalar kur ayarlaması olmadan yapıldı, kur ayarlaması koysak durum daha da kötü görünecekti. Son 3 ay negatif ayrışmayı gösteriyor:

XU100 uzun dönemde 9,10-11,10 F/K arasında hareket ediyor(du). Harmonik ortalama ise 10,10.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 8,19, BİST30 F/K ise 8,04 oldu. BİST100 ortalamaya göre %23 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki vermişti, 2016/9 bilançolarında banka karları patladığı için F/K tekrar alt sınırın altına gelmesine rağmen tepki vermek bir yana daha da aşağı gitmeye başladık. 2009 yılından bu yana ilk defa bu kadar düşük F/K ile işlem görüyoruz bu olumlu değil, ileriye yönelik F/K tahminleri spottan daha da düşük.

TL’de değer kaybı durmuyor. Geçtiğimiz hafta da stres yüksekti, Dolar TL’ye karşı zirve üstüne zirve gördü, 3,47 üzerine çıktı:

TCMB tedbirleri geçtiğimiz hafta işe yaramadı, umarım bu hafta açılış gibi sakin geçer.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)