İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Enflasyonun üzerinde büyüyenler

22 Haziran 2018, 01:04 - -

Son 5 yılda her yıl enflasyonun üzerinde büyüyen piyasa değeri 100 milyonun üzerindeki borsa şirketleri yatırımcısına döviz, ve altın bazında da kazandırdı.

Enflasyondaki yükselişle birlikte şirketlerin reel olarak satış ve karlılıklarını artırıp artırmadıkları sorgulanmaya başladı. Türkiye’nin yıllardan beri kronikleşen bir enflasyon sonunu var. Son açıklanan enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs'ta aylık yüzde 1.62, yıllık yüzde 12.15 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 12,15’e ulaşmışken yılda yüzde 10’luk büyüme sağlayan bir şirket bile reel olarak büyüyebilmiş sayılmıyor.

Son beş yılda her yıl enflasyonun üzerinde büyüyen ve piyasa değeri 100 milyon TL’nin üzerinde olan borsa şirketlerini inceledik ve sonuçlar şu şekilde;

Son beş yılda her yıl enflasyonun üzerinde büyüyen borsa şirketlerini incelediğimizde hizmet ve sanayi sektöründe yer alan 17 şirket karşımıza çıkıyor. Bu şirketler içerisinde piyasa değeri en yüksek şirket 24 milyar TL ile Aselsan. Aselsan’ı 19 milyar TL’lik piyasa değeri ile Bim Mağazaları takip ediyor.

Son beş yıldaki büyüme oranlarının geometrik ortalamasını aldığımızda ise en fazla büyüme gösteren şirket yüzde 64,94 ile Anadolu Grubu Holding. Anadolu Grubu Holding’i yüzde 59,83 ile Kerevitaş Gıda izliyor.

Büyümeye yatırım kazandırdı
Son 5 yılda hızlı büyüyen şirketler içerisinden 10 hisseye yapılan yatırım tüm yatırım araçlarının üzerinde kazandırdı.

Son 5 yılda büyüyen 10 sanayi, hizmet ve holdinge yapılan yatırım, dolar, Euro ve altının getirilerini geride bıraktı. Aselsan, Arena Bilgisayar, Logo Yazılım, Soda Sanayii, BİM Mağazalar, Bolu Çimento, Doğuş Otomotiv, Anadolu Grubu Holding, Türk Traktör ve Migros hisselerinden oluşan liste yatırımcısına kazandırdı.

5 yıl önce listede yer alan 10 şirkete eşit oranda yapılan yatırım beş yılda yüzde 182,55 oranında getiri sağlarken son aylarda yaptığı sert yükselişlerle sürekli ekonomi gündemini meşgul eden dolar yüzde 157,12 oranında getiri sağladı. Dolar/TL’yi yüzde 138,23 oranında getiri sağlayan cumhuriyet altını izlerken Euro/TL yatırımcısına son beş yılda yüzde 130,91 getiri sağladı. Son beş yılda BIST 100 endeksinin getirisi ise sadece yüzde 3,69 oranında kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)