Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Enflasyonla mücadele Türkiye algısını güçlendirir

11 Temmuz 2018, 09:30 - -

Ekonomide yeni yönetim enflasyonla mücadelenin önceliği olduğunu açıkladı. Bunun çabası Türkiye’nin kırılganlık algısını değiştirir. Yeni para girişi için fırsat oluşturur.

Ekonominin yeni yönetimi iş başına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, görevi devraldı. Gelişmelere baktığımızda Albayrak’ın verdiği ilk mesajlar olumlu. Albayrak, herkesin merakla beklediği enflasyonla mücadeleyi programda ilk sıraya aldıklarını açıkladı. Albayrak, enflasyonu tekrar tek hanelere indirmek için çok yoğun mesai harcayacaklarını söyledi. Bunu önümüzdeki dönemde göreceğiz.

ENFLASYON HEDEFLERİ VE GERÇEKLEŞMELER ARASINDAKİ MAKAS AÇILDI

2013 yılından bu yana enflasyon hedefleri ile gerçekleşmeler arasındaki makas açıldı. Bu trendin değişmesi gerekiyor. Son 15 yılın en yüksek seviyelerine çıkan enflasyonun tek haneye düşürülme çabası ciddi ekonomik önlemleri içeriyor. Bunun adımlarının atılması hem yurtiçi hem de yurtdışı yatırımcılarda olumlu bir algının gelişmesine neden olacaktır.

YIL SONUNA KADAR ENFLASYONUN DÜŞMESİ ZOR

Verilere baktığımızda enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek seyrini sürdürebileceğini görüyoruz. Buna bağlı olarak faizlerin de düşmesi mümkün gözükmüyor. Bu da özel sektörün hareket kabiliyetini azaltacaktır. Fakat enflasyon düşüşüne yönelik atılacak adımlar olumlu değerlendirilecektir.

ŞİMŞEK VE AĞBAL GÖREV ALACAK MI?

Piyasaların kabinede görmek istediği Mehmet Şimşek’in cumhurbaşkanlığına bağlı finans ofisinin başına geleceği konuşuluyor. Naci Ağbal’ın ise strateji ve bütçe ofisinin başına geçeceği beklentileri var. Şimşek ve Ağbal’ın Külliye'de görev alması piyasalarda olumlu karşılanacaktır.

ANA VURGU MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI

Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte en fazla üzerinde durulan konu Merkez Bankası bağımsızlığı. Bu yöndeki kaygılar yüksek. Bu kaygıyı canlı tutacak gelişmeler fiyat hareketleri üzerinde sert dalgalanmalara neden olabilir. 24 Temmuz toplantısı Merkez Bankası’nın bağımsızlığı yönünde vereceği ilk sınav olacağı için yakından izlenecek.

HARCAMALAR FRENLENMELİ

Son günlerde yabancı raporlarda “Eğer kısa zamanda enflasyon ve cari açığı azdıran bütçe harcamaları frenlenmezse, önce döviz krizi, ardından da resesyon patlak verebilir” değerlendirmeleri yer almaya başladı. Dolar kurunda yeni normal seviyelerin 5’li seviyeler olduğunu belirten raporlardaki değerlendirmeler yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlarla değişebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan Durak17 Temmuz 2018 10:19

    Beyler viski içmesin kerpetenle binmesin, Isviçre Alplerinde kıble aramasın, üç yanı açık mekanlarda klima çalışmasın, vs. bel hasıl tasarruf asgari ücretliden değil, ayrıcalıklı kesimden beklensin, işler bir kaç yılda rayına oturur

  • kerim15 Temmuz 2018 16:46

    Tum dunya turkiyeye diyor ki hayirsizlara para aktarmayi harcamayi birakin adam olun biraz kendinize harcayin

  • Ehmet14 Temmuz 2018 17:44

    47 yaşındayım... Arkadaşımın tavsiyesi ve zorlaması ile ilk defa borsaya girdim... Bir haftada tokatladım ve tövbe ettim... Alırım doları bakarım keyfime... Bu memleketten bir cacık olmaz...

  • NS11 Temmuz 2018 22:03

    DEVLET GEREKSİZ HARCAMAYI BIRAKIRSA DÜZLÜĞE ÇIKARIZ. HER AY MİLYARLARCA TL Yİ BÜROKRATLAR ÇÖPE ATIYOR. ve ve gerekiz köprüler inaatlar boş betonlar üretim yok sadece harcama harcama nasıl batmıyoruz bugüne kadar bilmiyorum. ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN.

  • Şahin kuş.11 Temmuz 2018 21:13

    Mehmet şimşek önceki hükümette ekonominin dumenindeydi o zamanda faiz yüksek borsa düşürülmüş döviz yükseltilmiştir.simdi olmayınca no oluyor çare onda deniyor

  • Musa11 Temmuz 2018 19:49

    Bu saatten sonra ekonomiden hayır gelmez

  • mehmet a.q.11 Temmuz 2018 15:46

    okie dokie kardeşimiz nerde....

  • .....15 Temmuz 2018 16:45

    Okralice olmus ari sutu iciyo

  • emekci11 Temmuz 2018 12:23

    cumhurbaşkanı ve kabinesi Alman malı makam arabası kullanmayı bırakmalı. Müslümana yakışmıyor

  • ckync11 Temmuz 2018 10:22

    DEVLET GEREKSİZ HARCAMAYI BIRAKIRSA DÜZLÜĞE ÇIKARIZ. HER AY MİLYARLARCA TL Yİ BÜROKRATLAR ÇÖPE ATIYOR.

  • emekci11 Temmuz 2018 12:22

    bürokratlar çöpe atmıyor paraları. siyasiler bürokratlara talimat veriyor. hiçbir bürokrat siyasilerden habersiz bir kuruş para harcayamazç

  • KY11 Temmuz 2018 09:43

    Teşekkürler Adnan Salih. Herkesin okuması gereken bir yazı.

  • ekselans00611 Temmuz 2018 09:43

    olmayan parayı harcamak. borçlanarak harcayarak buyumek... makro düzeyde isabetli politika olusturamamak heleki yerel yonetımlerın su gıbı ısrafı burokrası surıyelılere yapılan yardım... daha bırsuru sayabılırım. nerden gelıyor bunun kaynagı...

  • HAKAN11 Temmuz 2018 09:40

    EVET EN AZINDAN GEREKSİZ HARCAMALAR DURMALIDIR...İLK İŞ