Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Enflasyon tüm varlıkları yukarı çekiyor: Borsa, dolar, altın, petrol yükselişte

12 Kasım 2021, 08:53 - -

Bütün enstrümanlar yükselişte. Borsadan dolar kuruna, altından petrole kadar tüm enstrümanlar çıkıyor. Enflasyonun yükselmesi, pandemi sonrası hayatın açılması ile birlikte yükseliş ivme kazandı.

PİYASALARDAKİ SON GELİŞMELER

1- Dolar yeni zirvede
ABD enflasyon verisinden sonra doların kuvvetlenmesi ve gelişen piyasa para birimlerinin genelini baskılamasıyla dolar kuru rekor tazeledi. 10 Kasım Çarşamba günü 9,8757’yi görerek yeni bir rekor kıran dolar perşembe günü sabah saatlerinde 9,97'yi aşarak rekor tazeledi. Dolar kurunun çıkışında yurt dışı etkisi olmakla birlikte asıl önemli neden yurt içerisinde faizlerin izlediği seyir ve düşme eğilimin devam edeceğine yönelik genel kanı.

2- ABD enflasyonu
ABD'de 1990'dan bu yana kaydedilen en sert enflasyon verisi küresel piyasalarda etkisini devam ettiriyor. Verinin ardından fiyatlamalar ABD tarafında öngörülenden erken bir sıkılaşma olabileceği beklentisi üzerine şekillendi. Verinin açıklandığı çarşamba günü S&P 500 Endeksi yüzde 0,82 ile bir ayın en sert düşüşünü yaşadı. S&P 500’de de işlem gören 11 Ana sanayi 8’i düşerken enerji ve bilgi teknolojileri sektörleri bu harekete öncülük etti.

3- Yabancının hisse pozisyonu
Yabancı yatırımcı geçen hafta 274 milyon dolarlık hisse, 38 milyon dolarlık da tahvil alımı gerçekleştirdi.

4- Nomura: Gıda fiyatları enflasyon krizine yol açabilir
ABD Enflasyon verileri küresel düzeyde enflasyona yönelik endişeleri yine gündemin üst sıralarına taşıdı. Küresel enflasyon ortamını ele alan Nomura analistleri enflasyonda enerjinin ardından sıradaki başlığın gıda fiyatları olacağını belirtti.

5-Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini
Deutsche Bank, Türkiye'de çekirdek enflasyonun ekim ayında beklenenden düşük gelmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verdiği son mesajlar dikkate alındığında gelecek toplantıda 100 baz puanlık faiz indirimi olabileceğini belirtti. Deutsche Bank analistleri sene sonu politika faizi tahminini de yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürdü.

BUNDAN SONRA NELER OLABİLİR?

Bundan sonraki seyri Merkez Bankası’nın faiz kararı belirleyecek. 18 Kasım toplantısı önem kazandı. Merkez Bankası’nın yılbaşından bu yana attığı hemen her adım aslında önemliydi. Özellikle faiz indirimi ile başlayan süreç dolarizasyonu tetikledi.

FAİZ DÜŞERSE KUR YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜR

Faizdeki düşüş eğilimi devam ederse dolar kurundaki düşüş eğilimi devam edecektir. Bu nedenle kur riski alınmamalı. Kura yönelik bir teknik tahmin yapmak gerekirse uzun vadeli yükselen seyrin kanal direncine geliniyor. 10-11 seviyeleri 2009 yılından bu yana devam eden çok güçlü bir direnç. Öncesinde bir aşağı hareketin başlaması ancak faizlerin seyrine bağlı.

BORSADA YÜKSELİŞİN DEVAMI GELEBİLİR

Borsa uzun süreli sıkışmadan sonra yükselişini sürdürüyor. Endekste yükselişin devamı gelebilir. Uzun süre aşılamayan 1,589 seviyesindeki direnç şimdi destek konumunda endeks bu seviyenin üzerinde tutunduğu sürece yükselişine devam edecektir.

SEKTÖRLERDE DİKKAT ÇEKENLER

Sektörel bazda baktığımızda en fazla değer kaybeden sektörlerin ilgi görmeye başladığını görüyoruz. Bu sektörler içerisinde bankalar ve ulaştırma dikkat çekerken inşaat sektörü hisseleri yüzde 17 değer kazandı.

SON 6 AYDA DOLAR BAZINDA KAZANDIRAN SEKTÖRLER

KURUM RAPORLARINDA ÖNE ÇIKANLAR

ŞEKER YATIRIM’IN KASIM AYI HİSSE ÖNERİLERİ

 
GEDİK YATIRIM’IN KASIM AYI HİSSE ÖNERİLERİ




Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Net zede 13 Kasım 2021 08:53

    Yabancı aracı kurumlar...NET HOLDİNG diyeceğim ama BESİM ağa ile uğraşmak istemezsiniz!!!Sizi bile kekler...Daha önce yapmıştı..ytd.