Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Enflasyon katılaşırken yatırım iklimi nasıl değişecek?

05 Temmuz 2022, 07:15 - -

Yılın ilk yarısına ait enflasyon oranları belli oldu. Altı aylık enflasyon oranını yenen çok az sayıda endeks var.

TÜİK'e göre enflasyon Haziran'da TÜFE'de yüzde 4,95 yıllık yüzde 78,62 oldu. Aylık ÜFE yüzde 6,77 yıllık yüzde 138,31 oldu. 6 aylık enflasyon yüzde 42,35.

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 142,68, imalatta yüzde 120,47, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 369,20 ve su temininde yüzde 81,47 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 126,06, dayanıklı tüketim malında yüzde 85,98, dayanıksız tüketim malında yüzde 111,81, enerjide yüzde 317,87 ve sermaye malında yüzde 85,65 artış olarak gerçekleşti.

İLK ALTI AYDA ENFLASYONU YENEN 5 SEKTÖR

Borsada yılın ilk yarısında ulusal endeksler ve sektörel endekslerden 18 tanesi enflasyonun altında performans gösterirken 5 sektör enflasyonun üzerinde kazandırdı.

Ulusal endekslerin getirileri enflasyonun altında kaldı.

Enflasyonun altında getiri sağlayan 20 sektör

5 sektörün getirisi enflasyonun üzerinde gerçekleşti

Ulaştırma, elektrik, gayrimenkul, kâğıt ve kimya sektörlerinin ilk yarı performansı endeksin üzerinde gerçekleşti.

Enflasyon getiri arayışını artırıyor

Enflasyonla birlikte parasının değerini korumak isteyenler için getiri arayışı arttı. Yatırımcılar gayrimenkul, altın, borsa seçeneklerini değerlendirirken bir yandan da dolar kurundaki hareketi izliyor.

Faiz yüzde 14 seviyesinde

Faiz yüzde 14 ve enflasyon yüzde 78,62. Bu ortam döviz ve döviz bazlı enstrümanları öne çıkarıyor. Çok yüksek bir enflasyon faiz farkının olması yatırımcıların TL varlıkları tercih etmemesine neden oluyor.

Ereğli’nin durumu

Ereğli Demir Çelik 2022 yılında temettü yatırımcılarının en fazla takip ettiği hisse oldu. Zira dünya çelik fiyatları yükselirken hisseye olan talep sürekli arttı. Dünya çelik fiyatlarındaki düşüşle gerilemeye başlayan hisse yabancı satışları ile düşüşünü sürdürdü. Geldiğimiz aşamada hissede yoğun satışları görülen Bank of America, Erdemir için tavsiyesini "al"dan "endeksin altında getiri" ye indirdi.

Oysaki yerli kurumların beklentileri sürüyor. Şeker Yatırım'ın Erdemir için hedef fiyatı 42,90 TL, tavsiyesini ise 'AL' olarak belirtti ve yüzde 58,1 oranında getiri öngördü.

Erdemir düzenli temettü ödeyen bir şirket. Kısa vadeli dalgalanmaları olsa da uzun vadeli seyrinde yönünü hep yukarı çeviren büyüyen bir şirket. Bu nedenle yatırımcılar karar verirken uzun vadeli seyrini göz önünde bulundurmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)