Gizmen Nalbantlı [email protected] Gizmen Nalbantlı

En iyi yatırım aracı 2020?

23 Aralık 2019, 10:34 - -

Yeni yıla başlarken yine gündemde ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları, Brexit belirsizliği ve Trump’ın azil soruşturması var. 2020 yılında yine bu gelişmeler piyasaları etkilemeye devam edecek. Siyasi tarafta finansal piyasaları etkileyecek diğer önemli gelişme ABD’deki başkanlık seçimi olacak. 

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNDE RAKİP ÖNEMLİ

Son dönemde FED’in yaptığı faiz indirimleri ile birlikte ABD hisse senedi piyasalarının rekor kırması, işsizliğin düşük seyretmeye devam etmesi ve konut fiyatlarında görülen artış Trump’ın elini güçlendiriyor. Konuşulan isimlerden Trump’ı zorlayacak tek aday Michael Bloomberg gözüküyor. Dünyanın en zengin sekizinci kişisi olan Bloomberg dengeleri değiştirebilir.

İÇERİDE SİYASİ VE JEOPOLİTİK RİSKLER

Yurt içinde ABD’den gelebilecek olası yaptırımlar ve jeopolitik riskler piyasaları etkilemeye devam edecek. 2019 yılının büyük bölümünde Suriye operasyonu ve ABD’den Halkbank ve S-400 alımına karşı gelebilecek yaptırımlar piyasaları etkiledi. Siyasi gelişmelerin dışında enflasyon yüzde 25’ten yüzde 10’a düşerken,  mevduat faizleri de yüzde 25’ten yüzde 10’lara geriledi.

ALTIN ÖN PLANA ÇIKABİLİR

Merkez Bankalarının düşük faiz politikalarına göre yatırım yapılacak ürünleri tercih etmemiz gerekiyor.

2020 yılında ALTIN’ın ön plana çıkacağını düşünüyorum.  Düşük faiz döneminin yeniden başlaması  ve politik risklerin ön plana çıktığı bu dönemde ALTIN iyi bir getiri sağlayabilir. ONS ALTIN’da 1550 seviyesinin geçilmesi durumunda 1745 yıl içinde görülebilir. Bu senaryoda GRAM ALTIN’da ise 358 seviyesi görülebilir.

(GRAFİĞİ BÜYÜTMEK İÇİN TIKLAYIN)

BORSADA İLK ÇEYREKTE 125 BİN

2019 son çeyreğinde iyi performans gösteren borsa İstanbul 2020’de de bu yükselişine devam edebilir. İlk çeyrekte 125 bin olası görülüyor. Değerinin altında işlem gören Yapı Kredi ve Akbank’ın yanı sıra Garanti Bankası iyi performans gösterebilir. Giyim sektöründen Mavi,  Gıda sektöründen Migros, Altındaki yükseliş beklentimden dolayı Kozal hisselerini beğeniyorum.

(GRAFİĞİ BÜYÜTMEK İÇİN TIKLAYIN)

EUROBOND’LAR OLDUKÇA CAZİP

Az riskli yatırım isteyenlerin ise döviz cinsinden çıkarılan devlet bonolarını (EUROBOND) tercih etmeleri gerektiğini düşünüyorum. ABD ve Avrupa merkez bankalarının yeniden düşük faiz dönemine girdiği bu dönemde gelişmekte olan ülke bonolarına ilgi artıyor. EUROBOND’lar parasının bir bölümünü dövizde tutmak isteyenler için iyi bir tercih olacaktır. Son bono ihracında faiz %6 civarındaydı.

PORTFÖY ÖNERİSİ

%40 ALTIN

%30 BORSA

%30 EUROBOND

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (47)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)