Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Düşük faiz ortamında hisselere yönelim sürecek

10 Aralık 2021, 11:17 - -

Faiz indirim süreci devam ediyor. Yatırımcılar ihracat yapan güçlü, temettü ödeyen hisseleri portföylerinde artıracak.

Piyasalarda dalgalı bir süreç yaşanıyor. Yatırımcılar açısından faiz indirim sürecinde alternatif seçenekleri de göz önünde bulundurmada fayda var.

RİSK PRİMİ YÜKSEK

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 489 seviyesinde. Yatırım yapılabilir seviyeler 150-200 bandı. Yatırımcılar bu noktada güvenli limanda olmak istiyor. Bu nedenle döviz bazlı enstrümanları tercih ediyor. Aralık sonuna kadar bu seyir devam edebilir. Sonrasında 2022 yılı beklentileri öne çıkacak.

GELİŞMELER

KÜRESEL BAZDA EKONOMİLERİ DURGUNLUK BEKLİYOR
Ekonomiler pandemi sürecinden tam olarak kurtulamadı ve 2022 yılında durgunluk bekleniyor. Nomura ekonomistleri, ekonomilerin büyük kısmının, Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya ve Çin dahil, pandemi sürecinin ekonomik etkilerinden tam olarak kurtulamadığına ve bu ekonomilerin kırılganlıklarının onları büyümedeki aksaklıklara daha duyarlı hale getirdiğine dikkat çekiyor.
Nomura, küresel ekonominin 2022 yılının sonlarına dek karşı karşıya kaldığı daha büyük riskin, maliyet kaynaklı fiyat baskılarının halen zayıf olan iç talebi olumsuz etkilemesi ve daha sıkı maliye ve para politikalarının bir engel haline gelmesi ile birlikte, stagflasyon değil durgunluk olduğunu söylüyor.

FITCH: TCMB'NİN FAİZ İNDİRİMİ MAKROEKONOMİK İSTİKRAR İÇİN RİSK
Kredi kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik değerlendirmelerinde kırılganlık öne çıkıyor.
Fitch, Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirmesinin makroekonomik istikrar için risk yarattığını belirtti. Gelişmiş ülkelerin faizleri artırmasına karşı Türkiye'nin bölgedeki en kırılgan ülke olduğuna dikkat çekti. Enflasyon yükselirken faiz indirimlerinin devam etmesinin para politikasının kredibilitesini düşürdüğünü ve TL'yi baskıladığını ifade etti.

FAİZ İNDİRİM SÜRECİNİN DEVAMI BEKLENİYOR
Barclays, Merkez Bankası'ndan 3 puan daha faiz indirimi bekliyor. Barclays, TCMB’nin gelecek iki toplantıda toplam 300 baz puan daha indirim yaparak faizleri yüzde 12 seviyesine indirmesini bekliyor. Dolar/TL’nin 2021 sonunda 14,50 olmasını bekleyen Barclays, 2022’nin ortasından itibaren ise dolar kurunun 16’ya ulaşmasını bekliyor.

SONUÇ OLARAK: Faiz indirim sürecinin devam etmesi ve döviz bazlı enstrümanların değer kazanmayı sürdürmesi aralık ayında da devam edecek.

KURUM ÖNERİLERİNDE DİKKAT ÇEKEN HİSSELER


BORSA 30 ŞİRKETLERİ İZLENMELİ

Borsa 30 şirketleri talep görüyor ve görmeye devam edecek. Bu hisseler içerisinde özellikle defter değeri ve F/K Oranı düşük kalan sanayi şirketleri izlenebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mantık 11 Aralık 2021 16:32

    THY şu ortamda baya ucuz kaldı. Seneye rezervasyonlar çok iyi olacak deniliyor. Muhtemelen yaz aylarına yakın coşar THY hissesi. Zaten doviz bize göre değerlendi. Dolayısıyla yabancı için en ucuz tatil bolgesi olduk sanırım

  • Hakkı11 Aralık 2021 13:06

    Bu arkadaş baz istasyonu. Kaplama alanı arttırıcı.

  • RAMO CANCAN11 Aralık 2021 11:50

    demek ki aracı kurumların ellerinde hisseler var yıkmak için öneriler yapıyorlar.