Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Düğüne aylarca hazırlık yapılır ama bir gecede her şey biter… Tıpkı Fitch gibi…

06 Kasım 2012, 00:00 - -

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ülkemizin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu, BB artı’dan BBB eksiye yükseltmesi ile Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler ligine dipten giriş yapmış oldu. 

Fitch bu not artırımını yaparken dayanaklarını ise kısaca şu şekilde sıraladı ve dedi ki; “Türkiye yumuşak inişi başarılı bir şekilde sürdürüyor, kamu borçları azalıyor ve en önemlisi güçlü bankacılık sistemi mevcut dış şoklara da dirençli hale geldi, hadi bakalım notunuzu artırdık…”
 
Muhtemelen önümüzdeki süreçte diğer kredi derecelendirme kuruluşları da Fitch’i takip edecektir.
Sadede gelelim; ülke notumuz arttı eee, bundan sonra ne olacak? Öncelikle şu ana kadar ne oldu? Ona bir bakalım ki, ne olabileceğini anlamak kolaylaşsın. Aylardır hatta yılı geçti belki de, notumuz arttı artacak beklentisiyle, İMKB 100 Endeksi yılbaşından bu yana %40’ın üzerinde artış sergiledi. Bir not düşelim, yükseliş genele sirayet etmedi maalesef, diğer taraftan faizler tarihi düşük seviyelere gerileyerek 7’ler civarında seyretti. Ve gelinen nokta itibarı ile İMKB’de bankacılık sektörü not artırım beklentisi ve gerçekleşmesini keyifle fiyatlamaya devam etti, ediyor. Faizler aynı şekilde gerileyerek olumlu tepki gösteriyor ama İMKB tümde aynı reaksiyonları görmek mümkün olmuyor, defalarca yazıp çizdiğimiz sebeplerden dolayı. 

Ülke notumuzun artırılmasının olumlu etkilerini, sermaye yatırımlarında, sabit getirili finansal ürünlerde ve İMKB’nin başı çeken bankalarında görmek mümkün olabilecek iken, İMKB’ de işlem gören tüm firmaların bundan nasipleneceğini söylemek doğru olmayacaktır. 

Keşke Sermaye Piyasamız özelinde, hisse senetleri piyasamız genel olarak sağlıklı olsaydı, not artırımına İMKB’nin olumlu tepkisi başka olurdu. Notumuz arttı ama İMKB yatırımcısı genelde buruk; maalesef borsamız not artırımını doya doya yaşayamayacak...

Bir benzetme yapmak yanlış olmayacaktır, düğüne aylarca hazırlık yapılır ama bir gecede her şey biter. Piyasalar aylardır not artırımına hazırlık yaptı, dün itibarı ile düğün de yapıldı… 

Sonuç; not artırımı faizleri aşağı çeker, sermaye yatırımları hızlanabilir ve İMKB sınırlı sayıda hisse ile yükselişine devam eder… Sınırlı sayıda hisse ile yükselişin sebebi nettir: Hisse senetleri piyasamızda, niceliksel gelişime önem verilmiştir, nitelikli gelişim sağlanamamıştır….
@arfunvr      [email protected]

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster