İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

DOW bitti demeden bitmiyor

20 Ekim 2016, 10:11 - -

Son 5 yılın yatırımcılar açısından en kısa özeti bitmek bilmeyen yükseliş diyebiliriz. Özellikle Amerikan piyasalarındaki neredeyse sınırsız yükseliş pek çok yatırımcıyı yanlış tarafa attı/atmaya devam ediyor.

Yükselişe katılmak isteyen önemli bir kısım yatırımcı fiyatlar geri gelsin de katılayım mantığında ve oyun dışı, daha da vahim bir bölüm ise piyasa çok yükseldi açık satış yapayım buradan büyük para yaparım fikrinde. Birinci grup sadece treni kaçırıyor ama ikinci grup sürekli para kaybediyor.

Amerikan piyasaları ne olursa olsun yükseliyor. Bir gün Bloomberg’de petrol yükseldi borsa yükseldi haberi görüyoruz, ertesi gün ise petrol düştü borsa yükseldi haberi ekrana geliyor. Ne olduğunun pek önemi yok DOW yükselmeli. DOW gerilediğinde ise ya şok bir olay sonrası bunu gerçekleştiriyor ya da gerileme %3-4  aralığında kalıyor. Son büyük düşüş BREXIT zamanında olmuştu:

BREXIT sonrası 2 günde 1000 puan gerileyen DOW vadeli kontratı sonraki 8 günde sadece iki gün çok az gerileyerek BREXIT önecesi seviyesini geçti. BREXİT seviyesi geçildikten sonra da endeks yoluna devam etti ve yeni rekorlara kadar yükseldi.

Genellikle senaryo gündüz seansında Avrupa’da satış ve Amerika’da alımlarla kapanan endeks sonrası tekrar alış. DAX endeksi Ağustos ayından bu yana 10300-10600 arasına sıkıştı kaldı:

DAX’ın üzerine bu yıl için BİST100 performans grafiğini ekleyince bizde de durumun çok benzer olduğunu görüyoruz:

Bizdeki hareketler DAX’a göre biraz daha abartılı fark bu kadar.

Amerikan seçimlerine çok az zaman kaldı, piyasalar bu olaya odaklandılar ve anketlere vs bakınca Hillary kazanacak diye şu anda coşkulu bir alım yapılmasa da açık satış/satış için neredeyse hiç heves yok.

Hisse piyasalarının yönünü bu yıl önemli ölçüde petrol tayin ediyor. Petrol gerilediğinde endeksler geriliyor, petrol yükseldiğinde endeksler eşlik ediyor. Aşağıdaki grafikte petrol ve SP500 vadeli kontratını ele aldım:

Grafikte Ağustos ayından bu yana petrol düşüşlerinin SP500’e çok yansımadığı görülüyor, yılın ilk yarısı farklıydı. 

Bu senenin yıldızı ise ne borsa ne petrol ne altın Amerikan Tahvilleri oldu, bu sene getirisi bir ara %20lere ulaştı:

Amerikan borç stoku 20 trilyona dayandı rekor üstüne rekor kırıyor buna rağmen hep değerli.

Amerikan bonoları ile ilgili Çin satıyor, Hindistan satıyor, gelişmekte olan ülkeler satıyor vs haberleri çıktığında ya satış bitmiş demektir ya da faizler gerileyecek açık satışçı kurbanlar aranıyor demektir. Alınabilecek Amerikan bonolarını tüm dünya neredeyse kapışıyor:

31/12/15 itibarı ile Amerikadaki kurumsal alıcılar:

  • * Social Security (Social Security Trust Fund and Federal Disability Insurance Trust Fund) - $2.786 trilyon   
  • * Office of Personnel Management Retirement - $873 milyar
  • * Military Retirement Fund - $601 milyar
  • * Medicare (Federal Hospital Insurance Trust Fund, Federal Supplementary Medical Insurance Trust Fund) - $267 milyar

* All Other Retirement Funds - $187 milyar
*Cash on Hand to Fund Federal Government Operations - $508 milyar.
(Kaynak: Treasury Bulletin, Monthly Treasury Statement, Table 6. Schedule D-Investments of Federal Government Accounts in Federal Securities, December 2015)

Diğer alıcılar:

  • * Yabancılar - $6.175 trilyon
  • * Federal Reserve - $2.461 trilyon
  • * Fonlar: - $1.056 trilyon
  • * State and Local Government, including their pension funds- $803 milyar
  • * Private Pension Funds - $403 milyar
  • * Banks - $515 milyar
  • * Insurance Companies - $293 milyar
  • * U.S. Savings Bonds - $174 milyar
  • * Diğer: 1 trilyon

Amerikan varlıklarına olan ilgi bu kadar açık ve büyükken ve bu alışkanlık da kısa sürede değişmeyeceği için Amerikan piyasalarını lider konumunu sürdürmesini beklemek gerekiyor.

DOW için 18000, SP500 için 2100 önemli destekler oldu. Piyasa bu seviyeler altında kalmayı reddediyor.

Son yazıda küçük şirketler endeksi ve SP500 arasındaki ilişkiye bakmıştım. Fiyat hareketi geçmişte yaşananlara benzer hareket ediyor: Önce düşüş piyasa tarafından kabul görmüyor ve daha önceki seviyenin hemen civarına yükseliş başlıyor. Bu seviyede satıcıların kararlılığı ise belirleyici oluyor. Biz şu anda ilk düşüş ve sonrasındaki düşüşün kabul görmeyip yükselişe döndüğümüz yerdeyiz. SP500 için bu düzey 2160-80 aralığı, DOW için ise 18500-600 bölgesi olarak düşünülebilir.

Eğer bizim piyasamızda anormal olağandışı bir olay yoksa Amerikan piyasaları düşmediği sürece gerileme ne kadar büyük olursa kar fırsatı da o kadar yüksek oluyor. Aman düştü daha da düşecek yerle bir olacak dendiği anda da karlar uçuveriyor.

Amerikan başkanlık yarışı sonuçlanana kadar 1 ileri 1 geri harekete devam. %3-5 arası geri çekilme şimdilerde iyi alım fırsatı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)