Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dövize talebi artıran 5 faktör

09 Ekim 2019, 15:59 - -

Yabancı para mevduatları (DTH) 193.7 milyar dolar ile zirvede. Şimdi gözler TCMB’nin 24 Ekim tarihinde gerçekleştireceği olağan toplantısında. Ekimde faizde düşüş beklentisi dövize talebi canlı tutuyor. İşte dövize talebi artıran beş faktör.

Yabancı para mevduatları (DTH) tarihi zirve seviyelerinde ve yükselmeye devam ediyor. Peki, dövize talebi artıran en önemli 5 faktör nedir ve devam edecek mi?

1-ABD ile yaşanan gerilimler, Suriye belirsizliği gündemi sürekli sıcak tutmaya devam ediyor. ABD’nin Türkiye’ye karşı olası yaptırım ya da tehditleri dolara olan talebi arttırıyor.

2-Enflasyon 26 ay sonra tek haneli rakamlara geriledi. Ancak hala yüzde 10’lara yakın olan enflasyon reel olarak getiri elde etmeyi amaçlayan yatırımcıları dolara yönlendiriyor.

3-Merkez Bankası son iki toplantısında toplam 750 baz puanlık faiz indirimine gitti. Kısa sürede yapılan bu faiz indirimleri ile hem kredi hem de mevduat faizlerinde ciddi düşüşler oldu. Düşen mevduat faizleri ile alternatif getiri arayan yatırımcılar için dolara talebi arttırdı.

4-Yabancı yatırımcıların piyasalarımızda yaptığı işlemler hem işlem miktarlarının büyüklüğü hem de domino etkisi ile piyasaları doğrudan etkiliyor. Yabancı yatırımcıların borsada yada DİBS’lerde yaptıkları satışlar dövize olan talebi de arttırıyor.

5-Ülkelerin risk seviyelerini gösteren CDS’ler döviz kurları içinde önem taşıyor. CDS’leri yani risk primleri yüksek olan ülkelerin para birimleri de değer kaybına maruz kalıyor. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir notu bulunmayan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 365 gibi oldukça yüksek bir seviyede bulunuyor.

Türkiye’ye yönelik yaptırımlar canlı seyrini sürdürdükçe ve faiz indirimleri devam ettikçe yatırımcıların döviz talebi devam edecektir.

5 Aracı kurumdan 22 farklı hisse önerisi

5 aracı kurumun toplam 22 farklı haftalık hisse önerisi sunduğu raporlarında Türk Havayolları, Garanti Bankası, Tekfen, Şişecam, Trakya cam, Tüpraş, hisseleri ön plana çıktı. 5 aracı kurumdan en az ikişer tanesi bu hisseleri haftalık hisse önerisi olarak sundu.

Aracı kurumların hisse önerileri içerisinde sanayi şirketlerinin ağırlığı dikkat çekiyor.

Bankalar ve özel finans kurumları içerisinde Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, Akbank, Albaraka Türk hisseleri yatırımcılara öneri olarak sunuldu. Holdingler içerisinde ise Sabancı Holding ve Anadolu Grubu Holding hisse önerisi olarak borsa yatırımcılarına önerildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emir13 Şubat 2020 21:10

    zaten hep faiz lobisi hep siyonist gucler ??? kardesim bir kere de diyin ki yanlis dis politika herkesle catis herkese satas ticaretin dussun! uretime teknolojiye zamaninda yatirim yapma betona yap borsada zirtpirt swapi degistir onu degistir adalet bagimli olsun yabanci yatirimci kacsin!! ama sorarsan her dis gucler?? yapmayin Allah askina!

  • KARDEMİR 27 Kasımda10 Ekim 2019 09:25

    KARDEMİR 27 Kasımda hisse başı net 11.18 kr. temettü dağıtacak. Bu da borsadaki genel düşüşe aykırı olarak tutunmasını sağlıyor hissenin. Y.T.D.

  • mustafa10 Ekim 2019 00:49

    son 1 yılık enflasyon %65 geçen şubattan itibaren %18.75 olmuş eski fiyatlarla karşılaştırma yaptım bunlar kendini avutsun %9 larla inanan kim dolarda psikolojik 6 sınırı geçildiği zaman yeni zamlar gelecektir

  • Süleyman Kırpak11 Ekim 2019 11:32

    Tabiki gelecek zamlar hükümet ne yapsın haclı ordusu üzerimize silahları ve her türlü ekonomik baskı ile geliyoruz.kurtuluş savaşından sonraki en zor dönemlerimizi yaşıyoruz büyük bir savaş içindeyiz.ülkem ileri gitsinde zamlar gelsin.seve seve gelsin derim.

  • Poyraz09 Ekim 2019 23:15

    Sizce eflasyon verileri doğrumuki insanlar dolar almasın kendileri çalıp kendileri oynuyor kimsenin inandığı yok

  • EFE09 Ekim 2019 19:35

    DÖVİZDE ARTİS BEKLEYİP ULKEYİ SOYANLAR HEM AMERİKAYA KARŞIYIZ MİLLİYETCIYIZ DERSINIZ TRAMP IN DOLARINADA TAPARSINIZ LANET OLSUN DOLAR ALAN BU ÜLJEYE İHSNET EDİYOR FIRSATCILIKTA EN AßAĞILIK SEY UTANIN REZALET

  • BORSACI 09 Ekim 2019 19:11

     DÖVİZ ALAN ALDIGINA PİŞMAN OLACAK .

  • Isdmr09 Ekim 2019 17:44

    Isdmr yoksa kanimca gerçekçi değildir. .. bak kanimca dedim. Baaak

  • ee09 Ekim 2019 17:33

    bedavaya verilen hisse önerilerini ciddiye almayın. sizin profilinize uymayabilir o zaten ayrı konu. bir de bedavaya kimse sizi zengin etmez. alım zamani çoktan geçmiş veya güvenilir olmayan bircok şirket de oluyor önerilerde