Gizmen Nalbantlı [email protected] Gizmen Nalbantlı

Doların kaderi yeniden yazılacak

10 Aralık 2017, 09:21 - -

Bu hafta gözler Merkez Bankalarında olacak. Çarşamba günü FED’le başlayacak faiz kararları, Perşembe günü TCMB, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları ile devam edecek. Bizim için en önemli olan iki karar TCMB ve FED’in kararları olacak.

Geç Likiditede son olarak Nisan Penceresini 50 baz puan artıran Merkez Bankası, bir kez daha faiz artırma ile karşı karşıya kalmış durumda. Merkez Bankası asıl yapması gerekeni uzun süredir yapmıyor. Yani politika faizini artırmıyor. GLP artık politika faizi konumuna geldi. Perşembe günü açıklanacak kararda GLP’de 50-75 baz puanlık bir artış yapılacağını tahmin ediyorum. Yeterli mi değil mi sorusunun cevabını kurdaki hareketlerden göreceğiz.

Kısaca FED ne yapar onu da değerlendirip sonra ikisini birleştireceğim. FED’in Çarşamba günü faiz artıracağına kesin gözüyle bakmak yanlış olmaz. Orada asıl dikkat edeceğimiz 2018 yılında kaç faiz artışı beklendiği. FED’in 2018 yılında 3 faiz artışı yapma ihtimalini yüksek görüyorum. İstihdam tarafında gelen güçlü rakamların enflasyona dönüşüp dönüşmeyeceği en büyük soru işareti.  Büyüme tarafında gelen rakamlar zaten potansiyeli yakalamış durumda. 2018 yılında yine en çok enflasyon konuşulmaya devam edecek.

Tekrar Merkez Bankası’na dönecek olursak, son gelen %12.98’lik enflasyon verisi faiz artışı yapılması gerektiğini gösteriyor. Ancak Merkez Bankası’nın 2018 yılında baz etkisi ile birlikte düşmesi beklenen enflasyonu göz önüne alıp bir şey yapmaması kurdaki aşağı hareketi sonlandırabilir. Yukarıda yazdığım gibi ben faiz artıracağını düşünüyorum.

Kararlar sonrası kurda nasıl senaryolar olacak onlara bakalım.

Öncelikle şu anki görüntüde Merkez Bankası’nın faiz artıracağı senaryonun fiyatlandığını söyleyebiliriz. 3.84’ün altında 3.80-3.78 ihtimali yüksek. Güvercin FED, Şahin Merkez senaryosu bizi 3.71 seviyesine kadar götürebilir. Ben bu senaryonun olma olasılığını biraz düşük görüyorum. Şahin FED, Şahin Merkez senaryosunda ne şiş yanar ne kebap.

FED’in faiz kararı sonrası Dolar endeksinin 95 seviyesine doğru hareket edeceğini düşünüyorum. Ertesi gün Merkez’in faiz kararı piyasayı tatmin etmezse kurda hızlı bir yukarı hareket göreceğiz. 3.84’ün üzerinde kurda 3.8750 ilk direnç seviyesi. Yukarıda 3.95 seviyesinin geçilmesi durumunda yeni zirve ihtimali çok yüksek.

Piyasayı tatmin etmesi ve kurdaki düşüşün devam etmesi için nasıl bir karar çıkması lazım tahminleri yazayım.

Rabobank 300 baz,

S&P, Nomura, Goldman Sachs ve JP Morgan 100 baz puan,

Deutsche Bank ve Morgan Stanley 75 baz puan.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)