Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolarda hedef fiyatlar

25 Şubat 2019, 06:17 - -

Dolar kurunda yatay bir seyirde hareket devam ediyor. 4 Şubatta 5.17 ile yılbaşından bu yana en düşük seviye test edildi. Şubatın ilk haftasından itibaren dolar kurunda içerisinde hareket ettiği yatay bandın direnç seviyesine doğru hareketlenme olduğu gözleniyor.

Dolar kurunda ivmelenen hareketin detaylarına baktığımızda;
1-Hareket marjı geniş değil dar. Temkinli bir hareket var.
2-Günlük olarak yukarı doğru bir ivmesi var.
3-Momentum göstergesi 101.7 seviyesinde: Teknik olarak hareketin güçlendiğini gösteriyor. Momentum şubat başından bu yana sürekli yükseliş kaydediyor. Bu hareketin ivmesinin arttığına vurgu yapıyor.
5- Son 12 gündür süren bir yükseliş var. Hisse senedi ve tahvil piyasasından da son 12 gün içerisinde bir para çıkışı yaşandı.
6- Dolar kurunda ilk hedef 5,40 bu seviye aşılırsa 5,60. Dolar kurunda bu seviyelerin aşılmasını beklemiyoruz. Yatay hareketin direnç seviyelerinden tekrar aşağı doğru bir hareket başlayabilir. Kurda bundan sonra yaşanacak hareketlerin kalıcı yükseliş hareketleri değil yukarı doğru volatil kısa hareketler olacağını düşünüyoruz.
7-Uzun vadede dolar kuru yükseliş eğilimini devam ettirebilir. Fakat bu sürecin tamamlanması için aşır hareketlenmelerin bir düzeltmesinin olması gerekiyor. Bu da gelişmelerin TL Lehine olabileceğine işaret ediyor. Zamanlama olarak en azından önümüzdeki bir yıl dolar kurundaki değerlenmenin TL varlıkların altında olacağını düşünüyoruz.

Öte yandan beklentilere baktığımızda:

1-Dolarda halkın ve şirketlerin alımı devam ediyor. Halkın beklentisi doların artacağı yönünde. Hedef fiyatlar ise 7’nin de üst seviyeleri. Çünkü Ağustos kur şokundan bu yana alınan doların maliyeti çok yüksek. Kurumlarda yapılan işlemleri izlediğimizde ağırlıklı olarak türev piyasasındaki işlemlerle bu maliyetlerin aşağı çekilmeye çalışıldığını görüyoruz. Öte yandan özel sektör şirketlerinin döviz borcu çok yüksek.
2-Aracı kurumlar ve yurtdışı raporlarda kur beklentileri aşağı doğru revize ediliyor. Halkın beklentisi ile kurumların beklentisi arasında çelişki oluşmaya başladı.  
3- Kurun seviyesini belirleyecek olan faizler olacak. 6 Mart ve 25 Nisan’da PPK toplantısı var. Seçim öncesi olası kur hareketlerini engellemek için 6 Mart’ta faiz indirimi zayıf olabilir. Ancak 25 Nisan önemli olacak. 25 Nisandan önce hükümetin yapısal reformlar konusunda piyasalara vereceği sinyaller ve etkili bir iletişim dili ortamı değiştirebilir. 

Sonuç: Kurda son 12 günde 5.17’den 5,32’ye yaşanan yükselişin devam edebileceğini fakat bunun düşük marjlar içerisinde yatay bandın direnç seviyeleri olan 5,40 ve 5,60’a kadar sürebileceğini düşünüyoruz. 6 Mart’ta gelebilecek düşük bir faiz indirimi piyasalarda fazla moral bozmaz. Faiz indirimi yüksek olursa kur yükselmeye başlar. 25 Nisan öncesi piyasalar için olumlu adımların atılabilecek bir süreç olabileceğini düşünüyoruz. Gerçekleşirse kurdaki hareket yeniden normalleşme sürecine girer. Herhangi bir adım atılmaz, 25 Nisanda yüksek bir faiz indirimi gelirse halkın beklentisini karşılayan bir döviz hareketi yaşanabilir.



DOLAR KURUNUN GÜNLÜK SEYRİ VE MOMENTUM

25 ŞUBAT-1 MART HAFTASINDA YURTİÇİNDE ÖNE ÇIKACAK GELİŞMELER

Yurtiçinde;
- Ekonomik Güven Endeksi,
- Dış Ticaret Dengesi,
- Yabancı Ziyaretçi Sayısı
- ISO İmalat Sektörü PMI verileri bulunuyor.

Yurtdışında;
- Japonya Sanayi Üretimi,
- Perakende Satışlar ve İşsizlik Oranı;
- Almanya ve Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi,
- İşsizlik Oranı; Çin, Japonya, Almanya, İngiltere, Euro Bölgesi ve ABD PMI’ları
- ABD’de Konut Başlangıçları,
- Öncü Mal Ticaret Dengesi,
- Fabrika Siparişleri,
- 4. çeyrek GSYH,
- ISM İmalat Endeksi ve Michigan Tüketici Güven Endeksi

Verileri ön plana çıkıyor.

KURUM RAPORLARINDAN ÖNE ÇIKAN HİSSELER

Bu hafta kurum raporlarında Turkish Yatırım’ın haftalık hisse önerilerine yer verdik. Kurumun haftalık teknik model portföyünde 15 hisse senedi yer alıyor. Son 5 hisse senedi stoploss çalıştırılan senetlerde yer değiştirilmesi için eklenmiş.

İlk 10 hisseyi inceleyecek olursak: Portföyde üç banka hissesi yer aldığını görüyoruz. Garanti Bankası, Halkbank ve İş Bankası C. Üç bankanın da değerleme oranları alım fırsatı veriyor.

Listede Türk Hava Yolları ve Çelebi dikkat çeken hisseler. Türk Hava Yollarında alım ve satım aralıklarına dikkat ederek hareket etmekte fayda var.

Tekfen Holding, Arçelik, Şişecam, MLP Sağlık ve Petkim ilk 10 içerisinde  takip listesinde yer alan şirketler.

Kurumun değerlendirmesinde yer verdiği son 5 hisse senedi de güçlü olan hisseler: Hektaş, Aselsan, Pegasus, Bizim ve Türk Telekom.

Hisse senetlerinde kısa vadeli işlem yapanlar için fiyat aralıklarını takip etmek, özellikle stop loss seviyelerinde hisseden çıkmak önemli. Bu detayın atlanmaması gerekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)