Gizmen Nalbantlı [email protected] Gizmen Nalbantlı

Dolar ve Borsa ekonomiyi fiyatlıyor...

16 Temmuz 2018, 07:35 - -

Haziran ayında bir seçimi daha geride bıraktık. Ekonomik göstergelerin bozulmaya devam etmesi seçim sonrası yukarı hareketin çabuk bitmesine neden oldu. 

Yılbaşından bu yana yazdığım önceki yazıların linklerini koyarak bunların üzerinden devam ediyorum.  Genel olarak ekonomi ve piyasa hakkında olumsuz görüşümü beni takip edenler biliyordur. Kur 3.75’lerdeyken 4.50’leri, endeks 118 binken 88-93 bin bölgesini belirtmiştim. Dolar tarafı benim beklediğimden de hızlı oldu.

Bu sefer biraz daha ekonomide dikkatimi çeken risklerden bahsedeceğim. İlk olarak hanehalkı borçlarından bahsedeyim.

Hane halkı borçları 2002'den 2017 3.çeyreğe 80 kat artmış. Ailelerin toplam 206 milyar lira ihtiyaç kredisi borcu ve 16 milyar lira da TOKİ’ye borcu bulunuyor. 2018 yılında bu rakam yüksek ihtimal 550 milyar TL'yi geçecektir.

(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞİ TIKLAYIN)

Borçlar artarken takipteki kredilerde artıyor. Haziran itibariyle bu rakam 72.5 milyar TL. Bankaların 2017 yılındaki toplam karı 30 milyar TL. 2010'dan bu yana %175 artış var. Takibe dönüşüm oranı en yüksek sektörler toptan ticaret %4,5 ve inşaat %3,5.

(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞİ TIKLAYIN)

Bankaların toplam kredileri içinde enerji sektörünün payı artarken, kur ve faiz baskısı sebebiyle enerji şirketlerinde sıkıntılar başlamış durumda.

(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞİ TIKLAYIN)

Şirketlerin bilançolarına baktığımızda ise özkaynakların eridiğini, borçların arttığını görüyoruz.  İkinci yarıda şirket karlarında düşüş, bilançolarda kur farkı giderinin etkili olacağını düşünüyorum. Şirketlerin özkaynak oranı yüzde 30-40 borç oranı da yüzde 60-70'e çıkmış durumda. Faizler yükseliyor. Borçlar çevrilirken yüksek faizle kredi alınacak, faiz giderleri artacak.

(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞİ TIKLAYIN)

Ekonomi tarafından bizim asıl işimiz piyasada tarafına gelecek olursak. Geçtiğimiz yazının linkini koyarak devam edeyim. http://www.borsagundem.com/yazarlar/piyasalar-yangin-yeri-yazisi/1307608

Bir önceki yazıda paylaştığım grafikleri koyacağım yine. Orada 4.50 ve 4.67 önemli hedeflerdi. Şimdi 4.75-4.80 bölgesi önemli destek. Özellikle 4.85 üzerinde kapanışların devam etmesi ile 5 seviyesini geçebiliriz. 5’in üzerinde 5.25 seviyesi yeni zirve olarak dikkat çekiyor.

(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞİ TIKLAYIN)

Endeks tarafında ise 88 bin 400 seviyesi ilk tepki gelen yer. 2008 krizinden başlayan yükseliş trendinin 82 bin seviyesinden geçtiğini grafikte gösterdim. Bu seviyelere kadar düşüş devam edebilir. Oranın kırılıp kırılmayacağını ise ekonomi ve faiz politikası belirleyecek.  Kısa vadeli tepkilerde 93 bin 500 önemli.

(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞİ TIKLAYIN)

Genel olarak devletin, şirketlerin ve hane halkının borçları ciddi şekilde artmaya devam ediyor. Politik istikrarın sağlanması ve piyasa dostu ekonomi politikaları uygulanması Türkiye’deki görünümün normalleşmesinde etkili olacaktır. Uygulanmaması durumunda daha çok sıkıntıların yaşanacağı bir süreç bizi bekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup17 Temmuz 2018 08:03

    Sorunların inkar edilmesi bir işe yaramıyor. Henüz bu aşamayı geçemedik.

  • mzd ye cevap 16 Temmuz 2018 19:38

    Altı al kardeşim en az zarar en fazla kar ile çıkarsın Türkiye nin değişmez gerçeğidir bu .. Ons dolar ile işlem görür ticaret savaşı öıkar altın artar kazanırsın buralar mafiş olur dolar artar kazanırsın..

  • mzd16 Temmuz 2018 12:03

    vatandaş olarak nasıl bir sepet yapsak en az zararla çıkarız bu işten rica etsem en kısa zamanda dile getirseniz teşekkürler