Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Dolar rallisini izlediniz sayın seyirciler şimdi dağılabilirsiniz…!

22 Aralık 2014, 13:16 - -

Hepiniz Noel Baba rallisi bekliyordunuz dimi ?? Oldu işte geçen hafta niye şaşırdınız ki..!

Haaa anladım siz onu hisse senetlerinde beklediniz yani yanlış durakta… Bu rallide ruble zaman zaman dolardan rol çaldı. Rusya’da faizler %10,5 den %17 çıkarıldı durulmadı ama Putin konuşunca işler değişti. İçerde dolar 2,40 seviyelerinin üzerini de görürken endeks de sert bir satış ve 78800 seviyelerine kadar geri çekilmeler oldu. Rublenin sakinlemesi ve FED’in piyasalara YA SABIR demesi sonrasında da dolar sakinleşti ve BİST yeni haftaya 83500seviyesinden başlama imkanına kavuştu..

FED’in piyasaları sakinleştirmesinin etkisi bu haftada devam edecek gibi. Ancak yeni yıla bir hafta kala önemli adımlar atılırsa bu durum daha da sürebilir…

Neler o adımlar dediğiniz duyar gibiyim hemen açıklayayım;

1-Çin’den yeni teşviklerin gelme ihtimali

2-Rusya’nın Kırım konusunda yumuşama olasılığı

3-Petrol fiyatlarının 60dolar seviyesinde normalleşmesi (ham petrol için )

4-Draghi’nin FED benzeri Parasal Genişlemeye Rahatlıkla Gidebilmesi (zor ama Ocak’ta yapabilir)

5-Dxy yani hep yazdığım Dolar Endeksi’nin sakinleşmesi.. (Putin ve Obama arasındaki yaptırım savaşları gerginleştirmezse)

FED’in SABIR söylemini şimdilik piyasa pozitif algıladı ama bana göre bu sabrın ardında ABD ekonomisindeki iyileşmeye paralel olarak faiz artırımının gelebilme ihtimalinin artması var. Nasıl mı? Arz edeyim..

Bana göre kayda değer zaman ifadesinden daha tehlikeli bir söylem bu piyasaları faiz artırımına hazırlıyor ve bundan sonra her ay FED toplantısı öncesinde hepimizi gerecek bu toplantılar. ‘Bu sefer mi artıracak, sonrakine mi, olmadı Mart mı, Haziran mı?’ sürekli bu stres piyasalar üzerinde olacak… Şu an ki pozitif durumu ise Salı günü açıklanacak olan 3.Ç büyüme rakamı bozabilir. Yukarı yönlü bir revize gelmesi durumunda bu FED’in sakinleştirdiği piyasaları tedirgin edecek ilk veri olur sonra birde tarım dışı istihdam verisi var .

Bir de çoğunuzun dikkatini çekmemiş olabilir ama İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Olumlu yönde açıklamalar gelmekte ama ya orada işler terse dönerse. Yani diyorum ki görüşmeler olumsuza dönerse ve İran bu konuda sertleşirse ve bu durumda Arap ülkelerini yani OPEC dahil rahatsızlığa neden olursa!!!  Ve bu da petrol fiyatının 60 doların üzerine sert çıkmasına neden olursa… Bir de Yunanistan var hani Avrupa’n ın şımarık çocuğu; ikide bir krize girip borçlarını ödemeyen.. Kurtarılıp kurtarılıp duran ama kurtulamayan.  İşte o.. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yine Avrupa’yı krize sokabilir. Nasıl mı? Samaras’ın adayının seçilmemesi sonucunda erken seçime gidebilir borçlarını yine ödeyemeyerek Avrupa’yı öncelikle de pariteyi çok zorlayabilir.

Ve bize gelince içerde dolar 2,31 de, parite 1,22 de, petrol 57 dolarda, ruble sakin, BİST 84 bin üzerinde. Güzel bir başlangıç bence.  Yarın ABD büyüme verisini de bizim açımızdan olumlu atlatırsak 82-85 bin bandında hareketlere devam ederiz. Ancak rubleyi de rehberlerimize ekleyelim bu hafta ve onun da etkisini unutmayalım… Yeni haftada görüşmek dileğiyle. Riskiniz az kazancınız bol olsun…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)