Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolar kurunun hareketi ve alternatif piyasalar

13 Ekim 2021, 08:03 - -

Dolar kuru 9 seviyesinin üzerine çıkarak önemli bir kritik eşiği daha aştı. Enflasyon beklentilerinin yükselmesi üzerine bireysel yatırımcıların döviz talebi de arttı.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun enflasyondaki “geçici” açıklamaları, faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisi piyasalarda gerilim yaratıyor. Bu da dolardaki yukarı hareketi ivmelendiriyor.

Dolar kurundaki yükseliş enflasyonun da tırmanması anlamına geliyor.  

Dolardaki yükseliş, ortalamaların üzerindeki hareket devam ettikçe güçlü kalacaktır.

Kurun yükselmesinin ana nedenlerinden biri de Amerika’da enflasyon beklentilerindeki artış. Enflasyonun artma beklentisi hem ABD 10 yıllık faizleri hem de dolar endeksi üzerinde yukarı yönlü harekete neden oluyor.

Borsada durum

Borsada BIST 100 Endeksi ortalamaların üzerine çıktı. Endeksin yukarı hareket denemelerinde alıcıların kararsız seyirleri olmakla birlikte ana yönelimin 7 Ekim’den bu yana yükseliş yönünde olduğu gözleniyor.

Ortalamaların üzerindeki hareket yukarı başlayan hareketin sürmesini sağlayabilir.

Borsadaki demir çelik şirketleri ve özkaynak kârlılığı

Yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksi yüzde 4,06 oranında değer kaybetti. Ancak demir çelik lirketlerinde bu dönemde yüzde 60’lara varan getiriler oluştu. Borsadaki demir çelik şirketleri ve getirileri şöyle:

Kurum önerilerinde öne çıkanlar

Tacirler Yatırım Haftalık Hisse Önerileri  (11-15 Ekim 2021)

Ziraat Yatırım Haftalık Hisse Önerileri (11-15 Ekim 2021)

İntegral Yatırım Haftalık Hisse Önerileri (11-15 Ekim 2021)

Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri (11-15 Ekim 2021)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek olan 13 Ekim 2021 22:01

    Hangi kurum hangi hisselere yoğunlaşmışsa Onu önermiş.. dikkat çekici olan hiç biri TEK bir hissede dahi buluşmamış..

  • Yorum13 Ekim 2021 20:07

    Bi kere bu ülkede döviz kazanıp TL harcayan tek bir sektör var o da turizim hiç bir sanayi kuruluşu turizmin yerini tutamaz bu ülkede 2021 de dışarıdan 20 milyar dolar getiren bir sektör söyleyin sonra bu sektörün üretim giderlerinin yerlilik oranına bir bakın en az %60 70 i dışarıdan dolarla alınıyordur ama turizm öyle değil kemiksiz et gibi karnını doyur denize güneşe sal gelsin dolar hizmet sektörü ama geliri döviz bu sebeple turizmle iştigal eden gyo holding ve otel işletmeleri ön planda ayrıca bu son dönemde enerji krizinde depoyu dolu tutan pompa şirketleri öne çıkar elini öpene benzin gaz motorin satarlar 1970 lerin sonlarını hatırlayın benzinciler kraldı bu ülkede ülkede gaz yağı benzin krizi vardı ama onlar parayı kasaya ayaklarıyla basıyorlardı

  • Sanki ve sanki 13 Ekim 2021 19:07

    Sanki kararlar Milyar doları olanlar için alınıyor..

  • Yaz bitti beyleeeeeeerKış geldi13 Ekim 2021 09:13

    Dolar 9 liranın üzerinde kalmayı başardı buradan şunu anlayabiliriz,9 lira satıcıları azaldı hatta bitti artık bunda sonrası için kimse şurası burası diyemez gittiği yere kadar gidecektir,kolay kolayda aşağıya gelmez artık geçmiş olsun.

  • Ali13 Ekim 2021 08:53

    Reis doların önünü açtı direnç yok hedef 15-20 lira dolarda.