İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Deutsche Bank riski sessizce artıyor

23 Eylül 2016, 11:19 - -

Bu hafta BOJ, FED her zaman yaptıkları gibi yapıp piyasaları coşturmayı başardılar. FED her toplantı öncesi faiz artırabilirim toplantı sonrası ise duruma bakacağım ona göre arttırırım demeye devam etti. BOJ ise ne gerekiyorsa yaparım bana bitti demeyin fena yanılırsınız limitlerimi daha görmediniz dedi. BOJ’un derdi JPY’nin diğer paralara göre daha güçsüz hale gelmesi ve bunun da ihracat ekonomisini canlandırması ama gelin görün ki bu dilek bir türlü gerçekleşmiyor, BOJ sonrası JPY %2 civarında değerlendi ve tekrar 100 fiyatını test etti:

FED ise başarısını SP500 vadeli kontratı ile ölçüyor, kontrat tüm zamanların en yükseğinin %1 kadar altında:

Toplantı öncesi %4 tepeden gerileyen endeks toplantıdan faiz artırımı kararı çıkmamasını garantiledi, sonuç beklendiği gibi olunca da kısa pozisyon alanlar yine biçildiler.

Tüm bunlar olurken gerçek risklerin ise üstü örtülmeye ya da duyurulmamaya çalışılıyor. Bu risklerin en büyüğü ise DeutscheBank:

Bloomberg’e göre DeutscheBank’ın bozulan finansallları Alman politikacıları oldukça endişelendirmiş vaziyette. Salı günü kapalı kapılar ardında finans kökenli milletvekillerinin katıldığı toplantıda konu Basel kuralları da dahil edilerek ele alındı ama bir karara varılmadı. Katılımcılar ABD’nin kestiği ceza (14milyar USD, piyasa değerinin %80’i) ve cezaların tamamının ödenmesi durumunda DB’nin rezervlerini gözden geçirdiler. DB’nin finansal zayıflığı çeşitli kereler belgelendi ama politikacılar yalan söylemeyi ve problemi giderek içinden çıkılmaz hale getirmeyi başardılar ve buna devam ediyorlar. Geçtiğimiz Şubat ayında Alman Maliye Bakanı DB ile ilgili herhangi bir kuşkum yok demişti. DB’nin devasa 42trilyon USD tutaruında bir türev pozisyonu mevcut. Geçtiğimiz hafta İtalya Başbakanı İtalya borçlarını konuşacağınıza Alman Bankalarındaki riskleri ele alsanız daha iyi olur diyerek güçlü AB bürokratlarına iyi bir ayar verdi.

EBA, Avrupa Bankacılık Otoritesi son raporunda bankaların risk durumunda (142 banka) 470milyar € sermaye ihtiyacı olacağını söyledi ki bu rakamın aslan payı herhalde DB’nin olur.

Herşey iyi güzel giderken birden bir ani şok yaşama riski artmış bulunuyor. Bu piyasada pozisyon almayalım anlamına gelmez. DB 3 türlü sonuçlanabilir: 1)Devletleştirilir, tüm AB ruhuna aykırı. Bu olursa AB dağılmaya kadar gider 2)Lehman gibi olur, merkez bankaları QE4-5-6 vs başlatırlar, DB’nin pozisyonlarını devralırlar banka başka bir bankaya satılır/birleştirlir 3)zamana bırakılır ki en kötü çözüm budur. Bu seçeneklerden 2nci seçilirse kısa vadeli volatilite uzaya çıkar ve piyasalarda taşlar yerinden oynar bununla birlikte merkez bankalarına da herşeyi monetize etmesi fırsatını sunar. Önümüzdeki 3 ay DB için zor geçecek, eğer hasarsız atlatılırsa mükemmel hasar olursa işler zorlaşır. Merkel hükümeti son seçim sonuçlarından da anlaşıldığı gibi zorda eğer DB problemleri de ayyuka çıkarsa oyları %1-2 aralığına iniverir ve boşluğu yıldızı yeni yeni parlayan tepkili sağcı parti dolduruverir. Sadece banka deyip geçmemek lazım siyasi arenada dahi etkisi büyük.

DB riskini yönetebilmek çok güç ama etkilerine göre sonrası için pozisyonlar araştırılabilir. Olay patladıktan sonra ne yapacağımız bilirsek sağlayabileceğimiz fayda artabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HH23 Eylül 2016 13:29

    Yunan ekonomisini kredilerle "kurtaran" alman hukumeti, DB iflas etmesine izin vermez. KAldi ki DB iflas ederse tum almanya sarsilir. Bank of Americadaki oyun simdi DBda oynaniyor. Su an 13 dolar olan DB, 6 ay sonra 45 dolar olursa kimse sasirmasin. O ceza daha anlasilacak, DB 3-5 milyardan fazla ödemez.

  • haydar23 Eylül 2016 11:33

    DB falan batmaz..Batacak banka batar..2 senedir aynı laf ağızlarda sakız gibi.Borsalar zirve üzerine zirve yapıyor.Millet kriz bekleye bekleye bi hal oldu.DB zorlanırsa ECB başkanı yüzünde o malum sırıtışı ile çıkıp " ne kadar paraya ihtiyacı varsa bana gelsin" der..ertesi gün borsalar DB etkisinin azalması ile rally ye kalkar.