İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Deutsche Bank devletleştirilebilir mi?

11 Ağustos 2016, 17:13 - -

Almanya’nın dev bankası Deutsche manşetlerden bir türlü kurtulamıyor. Banka, devasa türev pozisyonları ile daha önce defalarca gündeme gelmişti. Defalarca CEO değiştiren banka bir türlü istenilen düzelmeyi gerçekleştiremiyor, fiyat tarihi diplerde alıcı ilgisi düşük:

 

ECB, temmuz ayında Avrupa bankaları için yaptığı stres testi sonuçlarına göre herhangi bir bankanın problemli olmadığını duyurmuştu. ECB sıralama yapmamış olmasına rağmen DB’nin rakiplerine göre daha kötü olduğu piyasa tarafından biliniyor.

Alman araştırma kurumu ZEW 51 Avrupa bankasının FED yöntemine göre hesaplanan bir kriz anında olası sermaye açığı rakamlarını hesapladığı  çalışmada 19milyar € potansiyel ile DB ilk sırada yer aldı. DB’nin potansiyel 19milyar € sermaye açığı 17milyar€ olan piyasa değerinden dahi daha fazla! DB yi Societe General (13milyr€) ve BNP Paribas (10milyar€) takip ediyorlar. Bu iki bankanın piyasa değerleri sırasıyla 26 ve 55milyar €.

DB ZEW raporu için yaptığı açıklamada AMB’nin çok zor test şartlarında dahi sermaye ihtiyacının ortaya çıkmadığını söyledi. Piyasada gerçekleşenlere bakılırsa piyasa daha çok ZEW raporu doğruymuş gibi fiyatlama yapıyor.

Amerika 2008 yılında bankalarını yeniden düzenlemiş ve kapital ihtiyaçlarının bir daha sorun olmasını önüne geçmişti. Avrupa’da ise bürokratik mekanizma karar alma sürecini çok uzattığı için böylesi zor kararlar kolaylıkla alınamıyor. Sorun sadece DB değil bir de İtalyan bankaları mevcut. Avrupa Birliği bankalarını rehabilite etmek için birşeyler yapmak zorunda.

Uzun sürecek ve güçlü bir krizde DB’nin sermayesi yetmeyebilir. Almanya ekonomisi için önemli bir güç olan Deutsche Bank’ı millileştirmek zorunda kalabilir.

Deutsche Bank yıllardan beri yatırım bankacılarının liderliğinde ilerledi ve görünen o ki yatırım bankacıları bankanın içini kurutmuşlar, hiçbir departmanı karlı olmadığı gibi teknolojisi de son derece eski. Millileştirilirse banka daha modern bir hale dönüştürülebilir.

DB eğer birdenbire batmaz ise piyasalar üzerinde etkisi sınırlı olur. Eğer birdenbire devletleştirilse bu sefer etki pozitif olacaktır.

Batmak için çok büyük olan bankaların kurtarılması herhalde uzun vadede daima bir zorunluluk oluyor bununla birlikte iyi yönetilirse CITIBANK örneğinde olduğu gibi hazineye kar da getirebiliyor.

Bizim bankalarımızla karşılaştırıldığında sınıfta kalan DB’nin yine bizim bankalarımıza bizim piyasamızda hükmediyor olması da ayrı bir tartışma konusu. Bankalarımızın büyüklüklerinin ve güçlerinin farkına varmaları ve Avrupa’da da büyümeleri gerekir. Bu yapılabilirse kaynak açığımız da otomatik olarak giderilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)