Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Derhüle Derder Hüle

29 Nisan 2015, 14:25 - -

Kimilerine göre Derhüle;

- Hadi ama Nazlanma Oyna demektir.

Kimilerine göre ise 

-"Derhüle der derhüle".Bu lafı çerçeveletip yatak odasına asmak lazım. Anlamını bilmeyeceksin. Sabah bakacaksın, sonra işine gideceksin. Yani burada delirin diyor, vakit geldi, ölüm yaklaştı, yakında basur olacaksın, bir sürü hastalık seni bekliyor…(Kaynak :Ahmet İnam sözlerinden alıntı/Ekşi Sözlük)

Piyasalardaki genel havada tam bu anlamını net bilemediğim türkünün sözleri gibi…

Endekste 22 Nisan’da seansın son 15 dakikasında bir iki bankaya gelen yüklü alım ordinosuyla bir anda kendini 86 bin seviyesinde buldu. Ve Şimdi Fed öncesi endeks 86750 seviyesine kadar yükselirken dolar 2,66 seviyesine kadar geriledi.

Endeks neden yükseldi sorusuna tek cevabım £/$ paritesinde 1,09 üzerine yükselişler. Yani dolarda düşüş euroda yükseliş ve bunun BİST’te pozitif yansıması. Tek neden bu mu yani dediğinizi duyar gibiyim.

TCMB Nisan toplantısında faizlerde herhangi bir değişime gitmeme kararı sonrasında 2,70 üzerine çıkan ve 2,75 seviyesini zorlayan kur sonrasında Fed’in bugün yapacağı yazılı açıklamada Şahin açıklamalar yapmayacağı beklentisi önce dolar endeksini daha sonra kuru aşağıya çeken etken olarak dillendirilmekte.

Dünya genelinde hızla yükselen dolar hiç kuşkusuz Fed’in de çok istemediği bir durum. Başta makro dengeler olmak üzere şirket karlıklarında da olumsuz etkisi söz konusu yüksek doların. Bunun  yanı sıra uzun süredir dolar pozisyonları taşıyan fonların yükselen dolar ile bu pozisyonlarında realizasyona gitmesi de bir diğer etken…

Dolar kurunda 2,65 seviyesine kadar geri çekilme teknik olarak mümkün Fed faktörüne rağmen. Bir diğer destekleyen faktör ise Yunanistan ödemesinin halihazırda belirsizliği. Bu durumda pariteyi dolar aleyhine desteklemekte.

Ancak bugün Fed’in yapacağı yazılı açıklama oldukça önemli olayların netleşmesi açısından.

Kimilerine göre Fed Haziran toplantısına atıfta bulunarak faiz artırımı için ilk adımı sözlü yapacak ve Eylül toplantısında ilk adımı atacak..!

Kimilerine göreyse sabırlı ifadesini kaldırmış olsa da sabırlı duruşunu devam ettirecek ve herhangi bir artırım sinyali vermeyecek.

Ben ikincisine katılanlardanım. Enflasyonda ve sanayi üretiminde ufak bile olsa artış olmadan Fed bu adımı atmayacaktır. Sözlü bir artırabilirim söylemi sonrasında nasıl makro dengelerinin ve dünya piyasalarının bozulduğunu defalarca test etti çünkü…

Ancak şu da bir gerçek ki uzun yıllar negatif faizde devam etmekte imkansızdır. Ve Fed bununda farkındadır...!

Bununla birlikte ABD Büyüme Rakamı açıklanacak. Tahminler oldukça düşük bir büyüme geleceği yönünden (%1 beklenti)

Ve Parite… İnanılmaz değil mi? Bugün 1,10 seviyesine yükseldi. Dünya yeniden euroyu keşfetti sanırsın..!

BİST ise 86500 seviyesine çakıldı. Geçemiyor. !

Neden? Fed’i bekliyor….!

Fed ne derse düşeriz? Haziran’da faiz artırımı kararı alır Eylül’de başlarım derse..! Der mi? HAYIR…! En azından Nisan’da bu topa girmeyecektir.. Mayıs’ta toplantısı YOK.Hatırlatayım..!

Fed’in yayınlayacağı yazılı metinde bunu aramak samanlıkta iğne aramaya benzer. Böyle bir riski Fed almayacaktır..!

Ancak hemen öncesinde gelecek olan Büyüme rakamında beklentiyi çok düşük tutan analistlere dikkat diyorum….!

 Beklentiden çok daha iyi bir büyüme gelebilir diyorum…..!

Ve bu duruma karşı hazırlıklı olmalıyız. Uzun yıllar negatif faiz bir ülke ve ekonomisi için olası değildir.

 Fed’de bunun farkındadır….!

Ancak bu kriz sürecinde ciddi anlamda palazlanan fonlar ve piyasalar faiz artırım korkusunu körükleyerek bu durumu bir süre daha götürseler de Fed buna göz yummayacak ve bu yılın sonuna doğru faiz konusunda küçükte olsa adımı ATACAKTIR..!

Toplantıdan önce ABD verilerine bir göz atalım..

Özellikle 2008’den bu yana düşük seviyede duran faiz oranlarında yeni bir artışın sinyalleri üzerine gelecek olan açıklamaların, piyasalar üzerinde uzun soluklu bir baskı oluşturması bekleniyor. Son gelen ekonomik veriler içerisinde piyasalarda her ne kadar negatif seyrin olduğu düşünülüyor olsa da, FOMC kararlarının açıklanmasından önce ABD tarafında gelecek olan büyüme rakamlarında beklentilerin üzerine çıkılması, negatif görünümün baskınlığını kaldırabilir. Aşağıdaki tablo incelendiğinde Mart ayı toplantısının ardından ekonominin önemli kalemlerindeki değişmeler gözlemlenebilir. İstihdam ve büyüme gibi ABD ekonomisi için iki önemli faktörün negatif seyrettiği, diğerlerinde toparlanmaların olduğu görülmektedir. Ayrıca büyüme ve istihdam kalemlerinde de verilerdeki uzun vade yükseliş trendi devam etmektedir.

Geçtiğimiz toplantı sonrasında güvercin seyrin esmesinde Yellen açıklamalarının etkin olduğu düşünülecek olursa, bugün gelecek toplantıdaki karar metninin Amerikan Doları üzerine toparlanmalar yaratması beklenebilir.

Sonuç: Hadi gel de bu belirsizlikler ortamında ortaya çık ve OYNA..

Ya ben oynarım oynamayı bilirim der Oynar ve Kazanırsınız…!

Ya da ben oynamayı biliyorum ama yerim dar der kıvırırsınız…!

Karar Sizin..

Ben mi ne yaparım. Risk ve getiri kardeşse bana her yer DERHÜLE..!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)